Mayhoş bir tadı olan tavşan eti herkes tarafından tüketilmez. Ancak yedikçe tadı oturan tavşan eti, biraz tavuk etine benzer.
Bu durum Kur'an-ı Kerim'de şöyle geçmektedir: “Yahudilere her tırnaklı hayvanı haram ettik. Koyunun ve sığırın iç yağını da haram ettik.” (Enam 146. ayet) Tavşan aynı kedi gibi tırnaklı bir hayvandır. Tavşan etinin Yahudilere yasaklı olduğu bir gerçektir; ama 'Aleviler bu yüzden tavşan yemezler' sözü batıldır.
Sual: Peygamber efendimizin çekirgeyi, idrar süzme organı olduğu için böbrekleri, kanlı olan dalak ve ciğeri yemediği gibi, yine bir kanlı hayvan olan tavşanı yemediği söyleniyor.
Tavşan eti mayhoş bir tada sahip olduğu için, herkes tarafından tüketilmez. Yedikçe tadı oturmaya başlayan bu et, tavuk etiyle de benzetilir.
Tavşan etinin pişirme süresinin, kanatlı etlerinin yarısı kadar olduğu bildirilmiştir. Et üretimi amacıyla yetiştirilen tavşanların kas lifleri arasında bir miktar yağ depolandığından, bu hayvanların etleri oldukça yumuşak ve lezzetli hal alır.
İlgili 40 soru bulundu
Etlerinin yenmesinin helâl olduğunda görüş birliği bulunan hayvanlar Bakara 172 ve Mâide 1, 4 ayetlerine istinaden İslam alimleri tarafından dört grupta toplanmıştır. a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar.
Enes (radıyallâhu anh)'ten gelen bir rivâyette, bâbalığı Ebû Talha'nın Resûlullah (aleyhissalâtü vesselâm)'a bu şekilde avlanan bir tavşanın iki budunu gönderdiğini, Resûlullah'ın bu hediyeyi kabul edip yediğini öğrenmekteyiz. Ulemâ kâhir ekseriyeti ile tavşan etinin helâl olduğuna hükmeder.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Tavşanlar adet olurlar fakat insanlar gibi adet görmezler. Kadınlarda adet döngüsü varken tavşanlarda kızgınlık dönemi vardır. Kızgınlık döneminin adıysa ''Östrus'' olarak bilinmektedir. Kızgınlık dönemine giren bir dişi tavşanın adet kanı dışarıya atılmadan rahim duvarı tarafından emmeye başlanır.
Tavşan geviş getirmeyip, çok tırnaklı olduğu gibi insan gibi hayız görme özelliğine sahiptir. Bu nedenle Aleviler tavşan eti yemezler” (Aslanoğlu 1999a: 115- 138; Roux 1997: 67).
Tavşan genel olarak eti yenebilen bir hayvandır.
At eti helal midir? Kur'an ve Sünnette at eti yemenin hükmü hakkında açık bir delil bulunmamaktadır. Hanefî mezhebinde Ebû Hanife'den rivayet edilip tercih edilen görüş ile Malikîlerden gelen bir görüşe göre, at etinin yenilmesi tenzihen (helale yakın) mekruhtur.
3) Pençesiyle avlanan yırtıcı hayvan ve yırtıcı kuşlar: Hanefi fıkhına göre "siba (yırtıcı hayvanlar)" kelimesi et yiyenler şeklinde kabul edilmiş ve bu gruba giren tüm etçil hayvanların eti haram sayılmıştır. (Aslan, kaplan, kurt, ayı, tilki, çakal, fil, gelincik, sansar, samur, sincap, maymun, köpek, kedi vs.)
- “Isırır mı?” kesinlikle ısırır. Tavşan için ısırmak makas almaktır. Ayrıca hiyerarşi gereği “ben senden üstünüm” diye de ısırabilir.
Arka Ayaklarını Yere Vurmak: Tavşanlar, tehlike altında hissediyor ama tehlikeli sadece duyuyor, görmüyorlarsa arka ayaklarını yere vurarak avcıyı korkutmak ve diğer tavşanlara işaret göndermek isterler.
Tavşanlarda ortalama en uzun ömür 15 yıldır. Ev tavşanları iyi bir bakım, beslenme, diyet, egzersiz gibi etkenler sayesinde 15 yıl kadar yaşayabilir. Aslında yabani tavşanlar da 15 yıl yaşam sürebilir ancak doğa yaşam koşulları biraz daha zordur.
ortaçgil'in meşhur bir ilahisinde bahsi geçen konu. sebebi bildiğim kadarıyla islam öncesi inanışlara dayanmaktadır. eski türk inanışlarına göre tavşan yiyen kişinin çocuğu yarık dudakla doğarmış. bu inanış yüzünden tavşan yemezlermiş.
Çoğu hastalıkları önleyen protein kemik ve kasları da güçlendirir. Sinir sistemi ve kan hücreleri için gerekli olan B 12 vitamini bakımından da zengin olan tavşan eti, vücudun günlük ihtiyacının yüzde 120'sini rahatlıkla karşılar. Tavşan eti güçlü bir antioksidandır. Vücuttaki serbest radikalleri temizler.
İslamiyet'e göre domuz etinin haram olmasının nedenlerinden biri insan sağlığına zarar vermesidir. Bu durumla ilgili birçok hadis ve ayet yer aldığı için, Müslümanlar da bu hadis ve ayetlere göre hareket ettiğinden dolayı domuz etinin yenmesinin haram olduğu tarih boyunca bilinen bir gerçektir.
Deve etinin helâl olduğu konusunda fıkıh âlimleri görüş birliği içindedir.
Sığır (inek, öküz, manda), davar (koyun, keçi), deve, kümes hayvanları (tavuk, ördek, kaz), yabanî eşek (zebra), tavşan, zürafa, geyik, yaban sığırı, yaban keçisi helâldir. At eti İmam Ebu Hanife'ye göre tenzihen mekruhtur.
Azı dişleri ile kapıp avlayan ve parçalayan, kendisini koruyan hayvanların etleri haramdır, yenilemez. Kurt, ayı, aslan, kaplan, pars, sincap, samur, sansar, maymun, sırtlan, fil, köpek, kedi, keler, tilki, gelincik gibi hayvanlar etleri haram hayvanlardır.
Dini açıdan at sütü
Bazı dinlere göre at sütünün haram olduğu tartışması vardır. İslam fıkıh alimlerine göre eti yenen hayvanların ve insanın sütü temiz sayılmaktadır. Bazı alimler, at sütünün içilmesinde bir sakınca yoktur, demişlerdir. Çünkü atın sütünün içilmesinde savaş vasıtasını zayıflatma yoktur.
Dinimizde yenmesi helal olan kara ve deniz hayvanlarını avlamak helal kılınmıştır (Maide 1-2). Ancak avcılıkta aşırıya gitmek, yemek kastı olmadan sırf zevk için hayvan öldürmek caiz değildir.
Sincap eti, ülkemizde yenilmeyen ve yenilmesi uygun olmayan et çeşitleri arasındadır. Ancak İngiltere, Amerika gibi bazı ülkelerin restoranlarında tüketimi oldukça yaygındır. Deneyen kişiler, sincap etinin tavşan ve tavuk karışımı bir tada sahip olduğunu söylemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri