Prostat yaşlandıkça büyür ve içinden geçen idrar kanallarını sıkıştırmaya başlar. İşemeyi sağlayan organ idrar torbasıdır ve kaslardan oluşmuş bir yapıya sahiptir. Prostat idrar kanallarını sıkıştırsa da bu duruma cevap olarak idrar torbasının kasları genişler ve idrar torbası daha kuvvetli kasılmaya başlar.
Yaygın ve ciddi bir kanser çeşidi olan prostat kanserinin en belirgin semptomları arasında sık sık ve özellikle geceleri idrara çıkma, idrar yaparken zorlanma, yanma ve ağrı gösterilir. Tedavisi mümkün olan prostat kanserinde erken teşhis hayati bir önem taşır.
Sık işeme ihtiyacı Mesaneyi tam boşaltamama hissi. Geceleri sık idrara kalkma. Ani idrar sıkışıklığı, idrar tutma zorluğu.
Prostat bezinin büyümesi ile birlikte kişide idrara çıkma sıklığında artış, gece idrara kalkma, idrar yapmaya başlama ve akımı korumada zorlanma, idrarda kan olması ve ağrılı idrar yapma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Prostat iltihabında özellikle kasıklara, bacaklara, sırta yayılabilen ağrılar görülüyor. Yani bel ağrısından ziyade pelvik bölgede ağrı görüyoruz.
İlgili 24 soru bulundu
Prostat büyümesinin tanısı kan ve idrar tahlilleri ile ultrasonografi, idrar akım testi gibi hastayı herhangi bir şekilde rahatsız etmeyecek tetkik ve tahliller ile konulmaktadır. Kişide tespit edilen büyümenin derecesi ve hastada yarattığı şikayetlere göre tedavi planı uygulanmaktadır.
Prostat kanseri yavaş ilerleyen bir kanser türüdür ve bu nedenle kanserin erken evrelerinde herhangi bir belirti vermeyebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde idrar yapmakta zorluk, kanlı idrar veya kanlı meni, genital bölgede sertlik veya ağrı hissi gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Alfa-blokerler, prostatın düz kaslarını gevşeterek belirtileri ve idrar akışını iyileştiren bir grup ilaçtır. BPH'si olan erkeklere en sık önerilen ilaç grubudur. Alfuzosin, Doxazosin, Tamsulosin, Terazosin, Silodosin bu gruptaki ilaçlardandır. İlaçlar tam etkilerini genellikle birkaç haftada gösterir.
Hastalığın en bilinen belirtileri arasında, idrar yapmada güçlük, sık sık ve az miktarda idrar çıkışı, idrar yollarında enfeksiyon gibi semptomlar görülür. Hastalığa bağlı şikâyetler, 80'li yaşlardan sonra daha da artarak devam eder.
Prostatın makattan parmakla muayenesinde prostatın sertliği ve büyüklüğü konusunda önemli ipuçları verir. Prostatın yüzeyi pürtüklü değil ve yumuşak kıvamdadır. Sert oluşu, yüzeyinde düzensizliğin parmak ile fark edilmesi prostat kanseri için önemli muayene bulgularındandır.
İdrarlarını başlatmakta zorlanırlar, kesik kesik idrar yaparlar. Uzun süre tuvalette kalmak zorunda kalırlar. İşeme sonrası şikayetler: İdrar yapmak için tuvalete gitmelerine rağmen rahatlayamazlar. İdrar kesesinde idrar kaldığını hissederler.
İyi huylu prostat büyümesi, ilaç ve cerrahi tedavi yani ameliyat ile tedavi edilebilir. Prostat kanseri evresine göre, ilaç, ameliyat, ışın ve kemoterapi ile tedavi edilebilir. Prostat enfeksiyonları yani prostatit antibiyotik ile tedavi edilir.İyi huylu prostat büyümesi 2 şekilde tedavi edilir.
İlaç Tedavisi: Prostat büyümesinin neden olduğu şikayetlerde uygulanması gereken ilk tedavi şeklidir. Orta derecede şikayetleri olan, kesin cerrahi gerektirmeyen ya da cerrahi tedavi istemeyen hastalarda ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu ilaçların olup ömür boyu kullanılmaları gerekmektedir.
40 yaşın üzerindeki erkekleri etkisi altına alan prostat büyümesi, vücudun hormonal dengesinin değişmesi sonucu ortaya çıkar. Erkeklerde sık idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, idrarı tutamama ve benzer şikayetlerin prostat bezinin büyümesi Tanfer Hastanesinde tedavi edilmektedir.
2) Prostatın Düşmanı Nedir? İşlenmiş etler, yağlı kırmızı et, doymuş yağ oranı fazla olan protein kaynakları genel sağlık gibi prostat sorunlarının da negatif yönden etkileyebilir.
Prostat kesin çözüm tedavisi yada prostat büyümesi için kesin çözüm olarak Prostatın kapalı endoskopik tedavisi(Transüretral Rezeksiyonu-TUR-P) halen altın standart olarak kullanılan seçeneklerden biridir.
Prostat büyümesinin görülme oranı 80 yaşın üstünde %85 e ulaşmaktadır. Prostat büyümesine genetik faktörler, etnik köken, hormonal mekanizmalar, çevresel faktörler ve beslenme tarzı gibi birçok faktörün sebep olabildiği gösterilmiştir. Bunun dışında yaşın ilerlemesi de prostat büyümesinin gelişimine neden olmaktadır.
Genellikle 30 gramın altında TUİP, 30-80 gram aralığında monopolar veya bipolar TUR-P ve 80 gramın üstünde HOLEP, açık prostatektomi veya laparoskopik/robotik adenom çıkartılması işlemleri yapılmaktadır. Ancak hastadan hastaya göre değişen faktörler farklı tedavi seçeneklerinin yapılmasını gerektirebilir.
Büyümenin hızı ve şekli, doğal olarak insandan insana farklılık arz eder. Prostat büyümesinin en önemli sebebi ise belli bir yaştan sonra bireylerde meydana gelen hormonal bozukluklar ya da dengesizliklerdir. Yaş ilerledikçe baş gösteren hormon bozuklukları, prostatın barındırdığı hücrelerin büyümesine sebebiyet verir.
Prostat olan ne yemeli ne içmeli sorusuna gelince, genellikle antioksidanlar, lifler ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir diyet önerilir. Ayrıca, prostat için ne içmeli diye merak ediyorsanız, bol miktarda su içmek ve kafeinli içeceklerden kaçınmak faydalı olacaktır.
Yüksek magnezyumlu mineralli suların ayrıca prostat ve meme kanserinin görülme sıklığını azalttığını bildiren yayınlar bulunmaktadır. Avrupa Birliğinin kabul ettiği yasal düzenlemeye göre bir mineralli suda magnezyum değeri en az 50 mg/L ise, o su magnezyumdan zengin sayılır.
Fındık, Badem ve Ceviz Gibi Yağlı Tohumlar: Günlük beslenme sürecinde bu tohumların yaklaşık 30 gram kadar tüketilmesinde fayda vardır. Meyveler: Antioksidanlar açısından zengin meyveler prostat kanseri için önemlidir. Bu meyveler; çilek, kiraz, portakal, greyfurt, mango, papaya, kavun, kivi, erik, üzüm ve karpuzdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri