Palamut çoğunlukla sıcak ve ılık denizlerde, hem açıkta hem de kıyı bölgelerinde yaşayan kemikli balık türüdür. Vücutlarında kendine özgül; siyah şeritleri vardır.
Palamut balıkları genellikle hamsi, uskumru ve sardalya gibi küçük balıkları yiyerek beslenir. Palamut balığının bir büyük kılçığı bulunmaktadır. O nedenle palamut balığı tüketilirken kılçığının da iyi ayıklanması gerekmektedir.
👉Yüzey balıkları: Hamsi, istavrit, uskumru, palamut.
Sürüler halinde yaşayan pulsuz siyah etli bir göçmen balıktır. Sırtı çizgili, karnı gümüş rengindedir. Uzunluğu 1 metreye kadar varır. Bu familyanın çeşitleri bütün denizlerimizde görülmekle birlikte en lezzetlileri Karadeniz ve Marmara'da avlanılan tipleridir.
İlgili 37 soru bulundu
Yarım kiloya kadar olanlarına gaco veya çingene palamudu denirken, kestane palamudu, zindandelen, torik, altıparmak sırasıyla büyür ve yedi kilogramın üzerine çıktığında peçuta adını alır.
Palamut, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir besin olduğu için kalp ve damar sağlığına iyi gelir. Yüksek protein içeriği sayesinde palamut kas gelişimini destekler. Yine protein içeriği sayesinde palamut, vücut dokularının yenilenmesine yardımcı olur.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Vonoz (0-10 cm), Gaco (10-20 cm),Çingene palamudu (20-30 cm),Palamut (30-40 cm),Kestane palamudu (40-45 cm),Zindandelen (45-50),Torik (50-60 cm), Sivri (60-65 cm), Altıparmak (65-70 cm),Peçuta (75 ve daha fazla).
Efendim ana balığın ismi palamut. En küçüğüne kestane palamudu diyoruz. İki yüz elli gram filan olanlar. Sonra çingene palamudu, sonra palamut, sonra torik gelir.
'PALAMUT BEYAZ OLUR'
Balık kesildikten sonra eti beyazsa o balığı gönül rahatlığıyla palamut olarak alabilirler. Ancak balık kesildiğinde eti siyahsa aldıkları balık torik veya tombiktir. Çünkü Karadeniz palamudunun eti bembeyaz olur. Bunun yanı sıra güvenilir balıkçılardan alışveriş yapsınlar" dedi.
İçeri çökmüş ve sönük gözleri olan palamut bayattır. Bayat balığın derisine dokunulduğunda, dokunulan yer içeri doğru göçer. Oysaki taze bir balığın derisi gergin olacağından, dokunup çekildiği anda eski halini alacaktır.
Palamut fırında, haşlanarak, kızartılarak, buğulama şeklinde, tavada ya da pilaki şeklinde pişirilip afiyetle yenebiliyor. Diğer balıklara nazaran daha az yağlı bir balık olması nedeniyle kızartması başka balıklara kıyasla daha hafif oluyor. Tavası en sevilen ve tüketilen hali.
Ekim: Balık sezonunun en canlı aylarından biridir. Barbunya, çipura, kılıç, levrek, lüfer, tekir, sardalya, palamut, orfoz, traça çok lezzetlidir. Palamutun en lezzetli zamanıdır. Kasım: Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın lezzetlidir.
Palamut tavada yapıldığı zaman fırına göre daha yağlı olur. Bu yüzden yağlı bir palamut yemek yerine fırında palamut yapmak tercih edilebilir. Tabi palamudun tavada yapılan hali de kendine göre oldukça lezzetlidir. Yani tavada yağ dengesi iyi ayarlandığı zaman palamut tavanında sevildiği görülmektedir.
Palamut balığının genellikle ızgara olarak tercih edildiğini söyleyen Orçun Yüksel, "Gelişimini tamamlamış palamut balığı, kırmızı et tadı verir. Besin değeri olarak da oldukça kuvvetlidir. Yağlı bir balık olduğu için de eşsiz bir damak tadı vardır.
Merhaba palamut balığının eti çok hassastır devamlı soğuk ortamda muhafaza edilmelidir. tutarken bile bazı balıkçılar buz bulundurur yanında. siz eğer balığı fazla sıcak bir ortamda beklettiyseniz veya balıkçıda bekletiyse parçalanması normaldir.
Palamudun dişleri vardır ancak tombiğin dişleri yoktur. Dişi olmayan balık, palamut değildir. * Palamudun yüzeyinde çizgiler varken, tombik beneklidir. Buradan da iki balık arasındaki fark rahatlıkla anlaşılabilir.
Midye, kılıç balığı ve köpek balığı yüksek oranda cıva içerir. Sardalya, hamsi, istavrit, somon, dil balığı, ahtapot, kalamar, karides, palamut ve uskumru cıva oranı çok az olan deniz ürünleri olduğu için güvenle tüketilebilir.
EN ÇOK USKUMRU VAR
Palamut daha hacimlidir. Uskumru bükülür ama palamut esnek değildir. Taze palamutun ağzı açık, solungaçları kırmızı olur.
palamut çok kanlı bir balıktır. palamutun içindeki kan düzgün bir şekilde akıtılmaz ise balık lezzetsiz olur. içinde kalan kan ete geçerek balığın tadını acılaştırır. balığın omurgasının altında kalan kanı diş fırçası veya bıçakla temizlemek yeterli değildir.
Özellikle palamut balığı olduğunu düşünürken aslında "tombik" adı verilen ve ağır metaller barındırma riski taşıyan bu balığı tüketmek, istenmeyen sonuçlara neden olabiliyor.
Palamut balığı; protein, A vitamini, folik asit, potasyum, fosfor, demir açısından zengin bir kaynaktır. Yağlı bir balık olan palamutun omega 3 yağ asidi içeriği yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri