Normal yumurtalara göre daha ufak olan baby egg veya pullet egg diye de bilinen tavukların ilk yumurtlama döneminde yaptıkları bu yumurtalara klavuz yumurta veya ferik yumurta adı verilir.
Bir tavuğun yetişkin olup yumurta verebilmesi için 20 haftalık sürenin geçmiş olması gerekir. Yani civcivlikten çıkıp 17'inci haftasından ilk yumurtlama zamanı olan 20'inci haftasına kadar geçen döneminde olan tavuğa yarka tavuk denir.
Yeni doğmuş yavrularına civciv, genç ve gelişme çağında olanlara piliç, yumurtlama olgunluğuna henüz ulaşmamış, ergenlik öncesi dönemdeki dişiye yarka, cinsi olgunluğa ulaşmış ergin dişilere tavuk, ergin erkeklere horoz denir.
Yani şöyle ki; Tavuğun yumurtasından çıkan canlının genel adına ''civciv'' denir. Bu isimlendirme, canlı tavuk 20 günlük olana dek sürer. Yumurtadan çıkan canlı 20 ila 45 günlük arasındaki süreçte ise ferik olarak adlandırılır. 45 günden ilk yumurtasını verdiği döneme kadar geçen süredeki ismi de yarka' dır.
Yumurta üretiminin yerde yapıldığı durumlarda günlük yem gereksinimi 5 g daha faz- la olur. Yumurta tavukçuluğu piliçlerde 20.haftadan sonra klavuz yumurta görülmesiyle başlar. Yumurta verimi 23. haftada %50 ye, 28-30 haftalar arasında %90-93 lük ve- rim seviyesine ulaşır.
İlgili 39 soru bulundu
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır.
Kümes hayvanlarının yavruları civciv olarak isimlendirilmektedir. Ancak civcivlikten çıkmış yavrular ferik şeklinde isimlendirilmektedir.
Safkan ataks tavuklarının boyunları kahverengi, diğer vücut kısımları ise siyahtır. Safkan olan tavukların diğer siyah tavuklarla karıştırılmaması önemlidir. Siyah renkli ataks tavuklarının, diğer tavuk ırklarına göre daha verimli olduğu biliniyor. Bol enerjili bu tavuklar, yem aramayı seven ve meraklı bir türdür.
Ayrıca tavuğun yavrusuna civciv denmektedir.
Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir. Renklere göre cinsiyet belirleme konusunda yanılma payı da bulunuyor.
Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler.
En Çok Yumurta Veren Tavuklar
En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Sahibi şaşırsa da bilim insanları için bu normal bir durum. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü ve Anvers Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Thierry Backeljau, "Nadir de olsa bu mümkündür. Tavuk civcivinin horoza dönüşmesi olgusu bilimsel olarak tanımlanmıştır" diyor.
TRT Belgesel - 🐤 Halk ağzında yumurtlamamış tavuklar için de kullanılan bu tabir, aynı zamanda "genç, körpe" anlamına geliyor. | Facebook.
Her hayvanın yavrusuna verilen farklı isimler olabilir. Bu kapsamda tilkinin yavrusuna da "ankas" adı verilir. Ankas, Arapçadan dilimize geçmiş olan bir kelimedir.
Billur kelimesi aslında dilimizde oldukça çok kullanılmaktadır. Billur sözcüğü Türkçe dilimize Arapçadan gelmiştir. Günlük hayatta daha çok duru, temiz ve akıcı anlamlarında kullanılmaktadır.
mirlivalık, -ğı
a. Tuğgenerallik. mirlivalık, 10 karakter ile yazılır.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Bu sesleri "kahkaha" olarak nitelendiriyoruz. Hemen hemen aynı süreç, bir tavuk yumurta bıraktığında gerçekleşir. Tavuğun vücudundaki yumurtanın varlığı, kuşa biraz rahatsızlık verir. Bu rahatladığında, doğal olarak memnun olur ve "kıkırdama" olarak adlandırdığımız bir tür sevinç kahkahasıyla dünyaya zevkini duyurur.
Gezen tavuk kendi dışkısını bile yer. Dolayısıyla gezen tavuktan salmonella bulaşma ihtimali çok yüksektir" ifadelerini kullanan Sönmez şöyle devam etti: "Dışkısında mikrop var. O mikrobu tekrar vücuduna alacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri