Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Tavuk, hindi, sığır eti gibi tüm et türleri sindirildikten sonra protein açığa çıkardığı için “asidik besin” olarak kabul edilir. Bunun nedeni, hayvansal proteinin RNA ve DNA'da bulunan, ürik asit oluşturan bileşikler olan pürinleri fazla miktarda içermesidir.
Muz. Muzun pH'ı 5 olarak kabul edilir. Ancak iyice olgunlaşmış bir muz 6,5-6,6 pH değerine sahiptir.
Ispanak, kıvırcık, salatalık, brokoli, avokado, kereviz ve biber, en faydalı bazik gıdalar arasında yer alır.
Havuç şeker içeren bir sebze olduğu için şeker hastalarının havuç suyu içmeden önce doktora danışmaları gerekir ve havuç suyu pantotenik asit ve folik asit içerdiği için asidik yapıdadır.
İlgili 39 soru bulundu
Yüksek seviyeli asidik besinler: Mantar, pirinç, kuru meyve, maya, sirke, hardal, marmelat, reçel, bal, kakao, yapay tatlandırıcılar, tatlandırılmış meyve suyu, çay, kahve, peynir, süt, kabuklu deniz ürünleri, çiftlik balığı, yumurta, tavuk, et.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır. Bir maddenin asit mi baz mı olduğunu içerisindeki hidrojen iyonlarından ölçmek mümkündür. Bir maddede hidrojen derişimi hidr oksit derişiminden fazla ise o madde asittir.
Asidik Besinler
Az Asitli Besinler: İnek sütü ve yoğurdu, kaymak, tereyağı, yumurta sarısı, kuzu eti, hindi eti, tavuk, sakatatlar, portakal, ananas, elma, dut, papaya, nar, beyaz üzüm, mandalina, olgun muz, mandalina, fındık, ceviz, buğday ruşeymi, tam tahıllı ekmek, kestane, mısır.
Patates asit mi baz mı şeklinde sorulan sorulara ise uzmanların verdiği yanıt, taze patatesin düşük alkali içeren bir besin olarak asidik davranış göstermediği yönündedir.
Diğer tüm hayvansal protein gibi, süt vücudun pH dengesini bozar ve asidik yapar.
Maden suları içerisinde eğer aroma var ise o zaman asidik olduğunu söylemek gerekir. Ancak sade, diğer bir ismi de doğal olan maden suları ise baziktir. Özellikle bu sebepten dolayı yanan bir mide için genelde doğal maden suyu kullanılır. Zira içerisinde herhangi bir asit bulunmaz ve baz özelliği taşımaktadır.
Çayın pH değerinin 5.5 olmasından dolayı çay asittir.
Kahvenin mevcut pH değeri ise 5'tir. Bu sebepten dolayı kahve asidik bir nitelik taşımaktadır. Bu açıdan bakıldığında kahve asittir.
Malik asit bir türlü meyve asidi olup birçok meyve ve sebzede doğal olarak bulunan organik bir bileşiktir. Malik asidin binlerce yararı bulunmaktadır. Malik asit özellikle ekşimsi meyvelerde ve elmada bulunan bir bileşiktir.
Domatesin asitli bir meyve olduğunu belirtmek gerekir. Asitli yapısından dolayı, çok fazla tüketimde mideyi yorar. Özellikle de çiğ domatesin çok fazla tüketimi, mide asitlerinin dengesini bozacağı için sınır koymak gerekir.
Çikolatanın bilinen PH değeri 7 değerinin üzerinde bulunmaktadır. Bu kapsamda çikolata bazik olarak değerlendirilmekte olan ürünler arasında bulunmaktadır. PH değeri 7 ile 14 arasında olan ürünler baz olarak değerlendirilmektedir.
Peki, domates suyu ph değeri nedir? Domates suyunun ph değeri 4 ile 4,5 arasındadır ve bu da domates suyunun asidik bir madde olduğunu bize göstermektedir.
Zeytinyağı, asidik özelliğe sahip bir maddedir fakat zeytinyağının içindeki asit miktarı zeytinyağının çok asitli bir besin olduğu anlamına gelmemektedir. Kısacası zeytinyağı asittir.
Fosforu, kloru, kükürdü, iyodu, yani negatif (eksi) iyonları ne kadar çoksa o oranda asit oluşturur. Zaten bu yüzden badem alkali ama yer fıstığı asit bir yiyecek.
Asidik baklagiller
Barbunya, kırmızı fasulye, mercimekler, nohut, siyah fasulye, soya fasulyesi.
Taze fasulyenin fazla tüketimi konusunda içeriğinde bulunan fitik asit sebebiyle kişide ve beslenme eksikliğine sebep olabilmektedir.
Besinlerdeki Asit
Hafif, orta ve yüksek asitlik içeren besinlerden bazıları şunlardır: Nört veya hafif asidik besinler: Nohut, barbunya, darı, soya fasulyesi, pirinç, tatlı su balığı, kestane, fındık, ayçiçeği yağı, bitki çayları, üzüm, mandalina, mango, portakal, kayısı, şeftali, incir, kivi…
TURŞU SUYU ASİT Mİ BAZ MI? Bir çok kişinin merak ettiği bu sorunun cevabı, asit olacaktır. Laktik asit fermantasyonu sonucu oluştuğundan kaynaklı asittir. Laktik asit, çeşitli bakteriler tarafından üretilir.
Asetik asit veya etanoik asit CH3COOH formüllü bir organik asittir, sirkeye ekşi tadını ve keskin kokusunu vermesiyle bilinir. Bu yüzden halk arasında sirke ruhu veya sirke asidi şeklinde de adlandırılır.
ph değeri 6,5 olmasından dolayı süt bazdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri