muharrir / محرر Yazan. Tahrir eden. Kâtib. Kitab te'lif eden. Gazetede yazı yazan.
Arapçada teshir kelimesi büyülemek ve birini hileyle aldatmak demektir. Bu kelimeden türetilen muhassar ise birinin cazibesine kapılmış kişi anlamına gelir.
Vicdanı harekete geçiren, faaliyet azmi veren.
mukırr / مقر
(Karâr. dan) Doğruyu ve gerçek olanı söyliyen. Kabahat veya ayıbını gizlemeden söyliyen. Fık: Birinin, kendisinde hakkı olduğunu haber veren kimse.
muhtar / muhtâr / مُخْتَارْ
İstediğini yapmakta serbest olan.
İlgili 33 soru bulundu
Allah'ın isimlerinden biri olan El-Muahhir isminin anlamı istediğini geri bırakan, geciktiren, istediğini geri alan manasına gelmektedir.
Muhami Ne Demek? Arapça kökenli bir sözcük olan muhami; koruyan, himaye eden anlamına gelmektedir.
MUKĀRİN. (ﻣﻘﺎﺭﻥ) sıf. (Ar. muḳārenet “birlikte olmak”tan muḳārin) Bir yerde, bir arada bulunan, birlikte olan, bitişik, yakın: Tâlih akla muâvin olmaz / Baht ile hüner mukārin olmaz (Ziyâ Paşa'dan).
miyar / mîyâr / miyâr / معيار
Ölçü, ölçüt, ayar.
Arapça kökenli olan mukim kelimesinin TDK'daki anlamı; bir yerde, bir evde oturan ve ikamet eden olarak yer alıyor. Mukim kelimesi diğer taraftan ise, okuyan veya başka bir şehirde sürekli olarak duran kişi veya kişiler anlamında da kullanıyor.
Tahrir, yazıya geçirmek, kaleme almak anlamına gelirken muharrir de yazar demektir. Kelimenin çoğulu muharriran şeklinde yazılır. Osmanlı döneminde katiplik mesleğini ifa eden kişilere de muharrir denirdi.
muχtıra: ihtar pusulası, müzekkere.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan mütenahi kelimesi, bir yerin sonu ve sonu olan zaman anlamına gelir.
Musahhar Kılmak kelimesi, bir yeri tamamen ele geçirmek ve orada hakimiyetini ilan etmek anlamına gelir. Musahhar etmek ise hem büyülemek hem de zapt etmek anlamında kullanılır.
müzahir - Nişanyan Sözlük. Arapça ẓhr kökünden gelen muẓāhir مظاهر “biri lehine tavır koyan, yardım eden, sponsor” sözcüğünden alıntıdır.
(ﻣﺄﺛﻮﺭﻩ) sıf. (Ar. eѕr – uѕret “hadis nakletmek, rivâyet etmek”ten me'sūr > me'sūre) (Haber vb. için) Rivâyet edilen, rivâyet yoluyle gelen, nakledilen: “Ed'iye-i me'sûre: Rivâyet yoluyle Hz. Muhammed'den gelen duâlar.”
mail / maîl / mâil / مائل
Eğri. Meyilli. Hevesli. İstekli.
Kur'ân-ı Kerîm'in okunuş keyfiyeti, kıraat âlimlerine nisbet edilen okuyuşlar, bunlarla ilgili ilim dalı.
Sözlükte “ağır olmak” mânasındaki sikal kökünden türeyen miskāl kelimesi “ağırlık” demektir. Terim olarak altın, gümüş, ilâç ve gülyağı gibi değerli şeylerin tartılmasında kullanılan bir ağırlık ölçüsü birimini ifade eder. Ayrıca örfte 1 miskal ağırlığındaki dinarlara da (altın sikke) bu isim verilmiştir.
münkir / منكر / مُنْكِرْ
(Nekr. den) İnkâr eden, kabul etmiyen, hakikatı tasdik etmiyen, dinsiz.
münafık / münâfık / منافق / مُنَافِقْ İki yüzlü, araya nifak sokan. Fitnekâr. Ahdini bozan, yalan söyleyen, hıyanet eden.
Arapça lec sözcüğünden türetilen mülteci (= iltica eden, yabancı dünyaya gelip sığınan) bugün hukuk ve göç terminolojisinde kullanılan kavramlardandır. Mülteciyân (= sığınanlar), mültecâ (=iltica edilecek, sığınılacak yer), melâz ve melce de Ar. bu anlamada kullanılırken Far.
muhil / muhîl
İhâle eden. Havâle eden. Fık: Borcunu başkası ödemesi için havâle eden kimse. Başkasının borcuna nakleden.
Müşîr (Osmanlıca: مشير), Osmanlı Devleti'nin son dönemi ve Türkiye'nin ilk yıllarında kullanılan, günümüzdeki en yüksek askerî rütbe olan mareşale denk olan rütbe.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri