Haşlama suyuna tuz ilave ederek hem tavuk etini hem de suyunu daha lezzetli yapabiliriz. Tavuk göğsünü yüksek ateşte değil kısık ateşte haşlamalıyız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde pişecektir.
Süt ve zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak, zeytinyağı ve soğan, yoğurt ve limon suyu baharatlar eklenerek en çok kullanılan marinasyon yöntemleridir. Tavuk göğsünüzü salamura tekniği ile su ve tuzlu suda bekletmek etinizin suyunu hapsetmek ve eti yumuşatmak için kesin çözümdür.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Tavuğu tavaya alın ve 5,6 dakika boyunca dokunmadan pişirin. Diğer tarafını da aynı şekilde 5,6 dakika boyunca dokunmadan pişirmeye devam edin. Tavuğun kurumaması için yağın ısısı çok önemli. Kesinlikle yüksek ısıda pişirmeye kalkmayın.
Altı kısık şekilde etinizi öncelikle 30 dakika haşlayın. 30 dakika sonrasında kontrol edin ve dilediğiniz kıvama geldiyse ocaktan alın. Eğer tavuk göğsü bütün halde ise bu süre 40 dakika da olabilir. Fakat daha küçük parçalarda ise bu süreyi 20 dakikaya kadar indirebilirsiniz.
İlgili 34 soru bulundu
Tavuk göğsünü yüksek ateşte değil kısık ateşte haşlamalıyız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde pişecektir. Tavuk göğsü haşlama süresi tavuk etinin boyutundan cinsine göre farklılık gösterse de ortalama 20 dakika kadar zamanımızı alacaktır.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Düdüklüye koyup üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyup ağzını kapatıp kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişiriyoruz.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Tavuk göğsünü tencerede veya düdüklüde haşlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle tavukları yıkamanız gerekmektedir. Tavukları yıkadıktan sonra parçalara ayırarak bir kenarda suyunun süzülmesini bekleyin. Tavuk göğsünü tüm haldedir haşlayabilirsiniz.
Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Tavuğunuzu yüksek ateşte değil hafif ateşte haşlamalısınız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde lokum gibi pişecektir.
Çeri domatesler Hecha sosluk yardımı ile zeytinyağında 1 dakika kavrulur. Kırmızı soğanlar piyazlık doğranır ve roka ile birlikte tabaklara konur. Isınması tamamlanan döküm tavaya tavuklar konulur ve çevirilerek 6-8 dakika pişirilir. Sağlıkla yenecek bir lezzet olan sporcu tavuğunuz hazır!
Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. Yemek hazırlarken kullanılan yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen göstermelidir. Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir.
Terbiyesi için bir kaseye 1 kaşık un, yarım limon suyu, yarım çay bardağı su alınıp iyice çırpılır ve kaynayan çorbanın üzerine dökülür. Karıştırıp birkaç taşım kaynattıktan sonra altı kapatılıp servis edilir.
Haşlanan etleri, istenilen boyutta küçültüyoruz. Daha sonra yağlarımızı ve salçamızı tavaya alıp, salçayı iyice kavuruyoruz. Bu esnada 1 küçük diş sarımsağı rendeleyip, salçanın rengi dönüp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Baharatlarını katıp, tavukları ekliyoruz ve arkalı önlü kızarana kadar pişiriyoruz.
Tavuk bonfile nedir? Kemiksiz tavuk göğsünden genişçe parçalar kesilerek hazırlanan beyaz ete bonfile tavuk veya piliç bonfile denir. Kemiksiz bir et ve ekonomik fiyatlı olması sayesinde, farklı halleriyle genelde ana yemek olarak sofralardaki yerini alır.
Pişme suyunu ne kadar lezzetlendirirseniz, tavuk da o kadar lezzetli olacaktır. Tavuk kaynamaya başlayınca üzerinde köpükler oluşmaya başlayacaktır, bu köpükleri kevgir yardımı ile toplayın. Tavuğun haşlanma süresi, parçaların büyüklüğüne ve tavuğun kas durumuna göre değişeceği için kontrollü bir şekilde pişirin.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Tavuğu haşlamadan önce yapılması gerekenler
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuk göğüs çok kuru olduğundan pek sevilmiyor ama marine edilerek yapılan göğüs sulu ve kuru olmuyor ve etin daha yumuşak olmasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri