Sert bir zemine serilerek sıkıştırılmalı, Gübre yığını yeterli miktarda nem içermeli, Gübrenin hava şartlarından en az düzeyde etkileneceği bir yerde muhafaza edilmeli, İmkânlar elverdiğince yığın bozulmadan saklanmalıdır.
Tavuk gübresi, Dorset Kurutucu yardımıyla, yıl boyunca kurutulabilir ve organik gübre veya yakıta dönüştürülebilir. Kurutma işlemi için gerekli sıcak hava, örneğin kümes havasından elde edilebilir veya elektrik üretiminden çıkan artık ısı kullanılabilir.
Böylece hayvan gübresinin tarlaya atılmadan önce yaklaşık bir yıl süren bekletilme süresi 15-20 güne kadar düşürülebilmektedir. Bu durum aynı zamanda gübrenin bekletilmesi sırasında meydana gelen bitki besin maddelerinin kayıplarını da önlemektedir.
Tavuk Gübresinin Değerlendirilmesi
Toprağın kolayca tava gelmesini, yani makine işlenecek hale gelmesini sağlar. Su tutma kapasitesini artırır. Bu gün gelişmiş ülkelerde tavuk gübresini toprağa verilmeyip; sığırlar için yem üretiminde kullanılmaktadır.
Tavuk gübresinden üretilen organik gübre, domates, biber, fındık, üzüm, zeytin, çay, mısır, patates gibi meyve ve sebze yetiştiriciliğinde, çiçek bakımı, seracılık, park ve bahçe yeşillendirmede topraktan alınan verimini arttırır, özellikle insan ve çevre dostu özelliğiyle doğal dengenin yeniden kurulmasını sağlar.
İlgili 18 soru bulundu
Tavuk gübresi toprağa her zaman verilirse toprak zarar görebilir. Bu nedenle 3 ya da 4 yılda bir atılmalıdır. Atılma dönemi ise güz aylarında ekim ya da kasımda atılırken bahar aylarında ise mart ya da nisan aylarında atılır. Yüzeye atılan gübre toprak derinliğine iyice karıştırılmalıdır.
Taze besin yetiştirmek isteyen kişiler gübre kullanımında tavuk gübresini tercih etmektedir. Çevreye karşı duyarlı olan bu gübre çeşidi, bahçe ve parkların yeşillendirilme işlemlerinde de en çok kullanılan gübrelerden biridir. Toprak verimi arttırmak için tavuk gübresi kullanımı da artmaktadır.
Bu gerekliliği kimyasal gübreler kullanarak sağlamak artık çok kolay. Tavuk gübresi fiyatı torbası 60-120 TL arasında değişiklik gösteren bir üründür. Tavuk Gübresi Kullanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yanmış ya da olgunlaşmış gübreler; Sığır-koyun gübresi, tavuk gübresi, zuruf kompostu 3-4 yılda bir defa kasım ile mart ayları arasındaki dönemde fındık dal iz düşümü altında 40-50 cm genişliğindeki banda düzgünce serpilip 5-10 santimetrelik toprak derinliğine karıştırılır.
Tavuk gübresinin bileşiminde bulunan azotun %65'i, fosforun %50'si ve potasyumun da %75'i gübre uygulamasının ilk yılında bitki tarafından kullanılabilir hale dönüşmektedir (1). Tavuklardan elde edilen taze dışkı düzenli bir şekilde toplanıp saklanmadığında önemli kayıplar oluşmaktadır.
Sert bir zemine serilerek sıkıştırılmalıdır. Gübre yığını yeterli miktarda nem içermeli, Gübrenin hava şartlarından en az düzeyde etkileneceği bir yerde muhafaza edilmeli, İmkanlar elverdiğince yığın bozulmadan saklanmalıdır.
Gübrelemeden sonra bitki iyice sulanmalıdır. Gübreleme gölgede yapılmalı ve uygulama akşamüstü olmalıdır.
Toprak mikroorganizmalarının üzerinde de olumlu etki yaparak, toprakta biyolojik değişmelerin hızını artırır. Ahır gübresinin etkisi, giderek azalmak suretiyle, 3-4 yıl sürer.
miktarda toprağa karıştırılarak verilmeli yada saman – sap gibi nesnelerle karıştırılarak verilmelidir. Sulandırılarak ta verilebilir, böylece tavuk gübresi.
a) Tavuk dışkısının bitki gübresi olarak kullanılması: Tavuk gübresi bitki besin maddeleri bakımından zengin olmasının yanı sıra, suyun süzülme hızını ve kısa bir dönem için de olsa toprağın organik madde oranını artırması yönünden oldukça faydalıdır (29).
Elde ettiğiniz sıvı gübreyi, en az 1/100 ila 1/200 oranında klorsuz suyla seyrelterek bitkilerinize yapraktan ve/veya kökten uygulayınız!
Toprağın organik madde içeriğinin artırılması amacıyla toprağa uygulanan kaynaklardan biri de tavuk gübresidir. Tavuk gübresi azot, fosfor ve potasyum yanında kalsiyum, magnezyum, bakır ve çinko gibi toprak için önemli olan mikro elementleri de kapsamaktadır.
Sebzelere dekara 150-200 kg atılır. Tavuk Gübresinin Faydaları: Azot, fosfor, kükürt ve kalsiyum başta olmak üzere birçok besin maddesini ihtiva eder.
Tavuk gübresinin içerdiği nem oranı % 70 - 90 arasında değişir. İnorganik maddeler içinde en fazla yer alan madde % 8.5 ile kalsiyum % 2 ile fosfor ve % 2 ile potasyumdur. Gübre iz elementlercede zengindir. Ayrıca gübre içinde oldukça yüksek düzeyde vitamin B12 de mevcuttur.
Hayvan gübresi toprağımıza bir çok hastalık ve mantar bulaştırdığı halde, Leonardit, bünyesinde hiçbir hastalık barındırmaz. Hayvan gübresi toprağımıza çok çeşitli yabancı bitki tohumu taşıdığı halde, Leonardit hiçbir tohum içermez. Faydası daha az olduğundan, daha pahalıya mal olur.
Yumurtacı tavuklarda 175g/gün ve broilerde de 100 g/gün yaklaşık gübre üretimi söz konusudur. Böylelikle 10.000 başlık bir yumutacıda yıllık 640 ton ve broilerde ise 40-50 ton/dönem yaklaşık gübre üretilir. Bir metreküp tavuk gübresi 80-100 kg gelirken, aynı hacimdeki kuru gübre 450 kg civarında bir ağırlığa sahiptir.
Her kullanıcının bütçesine uygun olarak satışa sunuluyor. Tavuk gübresi fiyatları arasında değişkenlik gösterebilir. Yani kaliteli üretim yapan üreticilerin fiyat seçenekleri farklı olur. Tavuk gübresi 10 kg olan çeşitleri diğerlerine göre daha pahalı fiyatta satışa sunuluyor.
Patates fideliklerin 1 m2'sine 0,4-0,5 kg miktarında yedirilir. Ayrıca Bioneks-1 (Resim no. 5) mayalanmış tavuk gübresinden yapılan yumuşak gübre de aynı oranlarda kullanılabilir.
Toprağa uygulanacak toz kükürt, iyi yanmış hayvan gübresi ile (besi hayvanı ve tavuk gübresi ile keçi gübresi hariç) karıştırılarak uygulanırsa etkisi daha iyi ve daha kısa sürede görülür.
Hacim ağırlığı, bilinen bir hacimdeki maddenin ağırlığını ifade etmektedir. Ham haldeki tavuk gübresinin hacim ağırlığı 0.50 g/ml mertebesindedir. Bu hali ile taşıma, depolama ve yakma şeklinde kullanıma uygun özellik taşımamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri