Tavukların, yumurta üretimini desteklemek için 14 ile 16 saat aralığında aydınlatma gereklidir. Aydınlatma süresi 14 saatten daha az olursa, tavukların yumurta üretimi yavaşlayabilir ya da tamamen durabilir. Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır.
* İçme suları günde 2 defa yenilenmeli imkan varsa nane yağı, kemik yagi, limon suyu, vs aktarlardan alternatif ferahlatıcı yağlar temin edilerek kullanılabilir. * Maddi imkanı olan üreticiler kümese manavlarda olan otomatik sprey ile sulama ve nemlendirme sistemi kurabilir.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Özellikle mısır, arpa ve buğday tavukların olmazsa olmaz yiyecekleri arasında bulunmaktadır. Bu tahıl ürünlerini tavuklar oldukça çok sevmektedir. Bu ana besinler dışında solucanlarda tavukların sevdiği yiyecekler arasında yer almaktadır. Özellikle yeşil taze sebzelerde tavukların sıkça tükettiği ürünlerdendir.
Tavuklar gece lambasından rahatsız olur ve sinirlenirler. Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar.
İlgili 39 soru bulundu
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tavuklarınızın bağışıklık sistemlerini güçlendirin
Vücudumuzun koruma mekanizmasını güçlendiren besinler olan soğan ve sarımsak, tavukların bağışıklık sistemine de olumlu yönde etki ediyor.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır. Tavuklara, yetiştirme döneminde daha yüksek renk sıcaklıklarına (daha mavi) sahip soğuk beyaz ışığın verilmesi önerilir. Soğuk beyaz, tavukların aktivitesini uyarır ve daha hızlı büyümelerini sağlar.
Conversation. Tavukları çağırırken kullandığımız "gel bili bili"deki "bili" kelimesi Eski Türkçe "tavuk" demek. Piliç kelimesi de buradan bili/ç > piliç.
Folluğu değiştirmek gibi basit bir şey bile, tavukların yumurta üretiminin yavaşlamasına neden olabilir. – Yırtıcı hayvanlar: Kümese giren fare, yılan, gelincik gibi yabani bir hayvan, korku ve panikle birlikte tavukları strese sokacaktır.
Horozların ötme sebepleri arasında tavuklara kendilerini göstermek ve çiftleşme için ideal sağlıklı erkek olduğunu göstermek istemesi de vardır. Horozlar bunu bir nevi güç gösterisi olarak yapmaktadır. Ayrıca herhangi bir tehlike anında da öterek, diğer tavuk ve civcivleri uyarmaktadırlar.
Ne yazık ki, ekmek karbonhidrat bakımından yüksektir ve tavuklar için asıl gerekli olan protein, aminoasit ve vitamin gibi pek çok şeyi karşılamaz. Bu yüzden sürekli ve sık sık verirseniz sadece karbonhidrat yüklemesi yaparak, hem yumurta hem de et kalitesini düşürmüş olacaksınız..
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tavuklara yem dışında ne verilir? Meyve, sebze, peynir, yemek artıkları (bozulmamış veya fazla yağlı olmayan), ot, çim, yonca, ağaç yaprakları da tavuklara besin olarak verilebilir.
Bu şekilde yapılan besleme ile istenilen yumurta randımanına, yumurta ağırlığına, yumurta kabuk ve iç kalitesine ulaşılamadığı gibi tavukların erken yaşta deforme olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı tavuklar, dengelenmiş besin içeriklerine sahip GEZEN (SALMA) TAVUK YUMURTA YEMLERİ ile beslenmelidir.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Tavuklara sirke ne kadar verilir? Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker.
Ortam sıcaklığı, tavukları ısı stresine sokabilecek düzeyde yüksektir. Geçiş ve kış dönemlerinde kümes içerisinde gerçekleşen sıcaklık değerleri; Türkoğlu ve ark.(1997) 10-20 oC, Balaban ve Şen (1988) 13-18oC ve Lindley ve Whitaker (1996) 13- 24oC olarak belirttiği optimum değerlere uygundur.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri