Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Tavuklar genellikle 5 ay itibarıyla düzenli yumurta vermeye başlıyor. En yüksek verim ise 9. ayda yakalanıyor ve 70 gün kadar devam ediyor. Sonra zamanla yumurta verimi düşüyor ve standart yumurta verimi süreci ile üretim devam ediyor.
Yumurta verme işlemi, tavuğun genellikle tutsak edilmesi ve kümese hapsedilmesinde gerçekleştiğinden, tavukların her gün yumurta vermesi buna bağlıdır diyebiliriz. Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
İlgili 26 soru bulundu
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır. Tavuklara, yetiştirme döneminde daha yüksek renk sıcaklıklarına (daha mavi) sahip soğuk beyaz ışığın verilmesi önerilir. Soğuk beyaz, tavukların aktivitesini uyarır ve daha hızlı büyümelerini sağlar.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Günde kaç tane yumurta yumurtlar detayları ile derledik. Tavuklar 5-6 aylık olduklarında yumurtalamaya başlarlar. Genç tavuklar 3-4 günde bir yumurtlar ve sonra da 3 günde 2 yumurta bırakırlar.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
En düşük vücut ısısı üretimi (ve en verimli durum) 23o C dır. Bu sıcaklığın altında, (düşük kritik sıcaklıklar) tavuklar genellikle sıcak kalmak için daha fazla vücut ısısı üretmek zorunda kalmaktadır. 27o C ın üzerinde tavuklar soğuk kalabilmek için enerji kullanmaya başlamaktadır.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Her mevsimde kümeslerin gereği kadar ısıtılıp havalandırılması tavukların sağlığı ve yumurta verimi açısından önemlidir. Düşük ve yüksek sıcaklık ve ısı dalgalanmaları da YARKA TAVUKlarda yumurta veriminin düşmesinin nedenlerinden biridir. Aynı zamanda bağışıklık mekanizmalarının dejenerasyonuna neden olmaktadır.
Tavuğun vücudundaki yumurtanın varlığı, kuşa biraz rahatsızlık verir. Bu rahatladığında, doğal olarak memnun olur ve "kıkırdama" olarak adlandırdığımız bir tür sevinç kahkahasıyla dünyaya zevkini duyurur.
Bu nedenle bir olumsuzluk olduğu zaman gelişim süreci etkilenmektedir. Ferik yumurtası nasıl olur? Normal yumurtaya göre daha ufak olan, baby egg,pullet egg diye de adlandırılan, tavukların ilk yumurtlama dönemlerinde yaptıkları bu yumurtalara klavuz yumurta veya ferik yumurta denir.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
En Çok Yumurta Veren Tavuklar
En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Marmara ve İç Anadolu Bölgesi de kümes ve küçükbaş hayvancılığının en geliştiği bölgeler arasındadır. Marmara Bölgesinde nüfusun yoğun olması tavuk eti ve yumurta üretiminin artmasını sağlamıştır. En çok tavuk ve hindinin bulunduğu şehirler ise Tekirdağ ve Kırklareli'dir.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Bu nedenle yüksek verim alabilmek ve para kazanabilmek için herşeyin doğru yapılması gerekmektedir. Ancak genel anlamda "kar'lı bir iş" olduğunu söyleyebiliriz. 2021 yılı itibariyle yaklaşık olarak 1000 tavukluk bir tesis masrafları çıktıktan sonra 6000-7500 TL arasında kar bırakabilir.
Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler. Bunların haricinde marul, lahana, ot gibi besinleri de yiyecek olarak tercih etmektedirler.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
1. Kuşlar nasıl işer? Tam olarak işerler diyemeyiz aslında. İdrar ve dışkı için ayrı delikleri yoktur, yani her şey karışır ve anüsten macun kıvamında çıkar. Kuşlar aynı zamanda anüslerini üreme için de kullanırlar, bu dölleme işlemine 'anüs öpücüğü' denir.
Tavuklar her ne kadar bütün vücudu tüy ile kaplı kanatlı hayvanlar olsalarda , uzun süreli düşük sıcaklık şartlarından etkilenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri