Tavukların yetiştirilmesinde her canlıda olduğu gibi beslenmeleri de oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler.
Tavuklar, genellikle arpa, mısır ve buğday gibi tahıllarla besleniyor. Bunun yanında meyve ve sebze de tüketebiliyorlar. Sevdikleri bitkisel yiyecekler arasında marul, lahana ve ot ilk sıralarda yer alıyor.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Bundan dolayı tavuklar, dengelenmiş besin içeriklerine sahip GEZEN (SALMA) TAVUK YUMURTA YEMLERİ ile beslenmelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca+ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz daha iyi olur.
Bölge şartları ve hastalıklar göz önüne alınarak iyi bir aşı programı yapılmalıdır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
"Tavuklar kış aylarında gün ışığından yeteri kadar yararlanamadığından yumurta verimleri düşüyor. Kış aylarında günler kısa ve güneş ışığı az oluyor. Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor.
Yumurta tavuklarının beslenmesinden kullanılan besin maddelerini şu şekilde detaylandırmak mümkündür; Kalsiyum oranı yüksek yemler. Salma olarak bakılan tavuklar da dahil olmak üzere; kıvırcık, maydanoz vb. yeşillikler ile haftada 2 kez takviye edilmesi.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Çünkü yılda yaklaşık 5-6 kez biçilen ve gerekli protein ve amino asitleri bünyesinde barındıran yonca bitkisi tavuklar için önem arz ediyor.
Tavuk sahibine tavsiyemiz sadece yonca ekmeyin. Bunun yerine, yonca, ryegrass, korunga, fiğ, macar fiği ve tritikale gibi yem bitkilerini karıştırıp ekerseniz tavuklar için bir mera alanı oluşur.
Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Hem yetişkin, hem de yetişkinliğe kadar takip edilen bir günlük civcivlerde yapılan araştırmalar, sirkenin bakterilere, özellikle de salmonella ve E.coli'ye karşı etkinliğini göstermiştir . Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır.
Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez.
Tavuklar her şeyi yiyebilse de sağlıklı olmaları açısından yem verilmelidir. Yem olarak kırılmış mısır yemeleri hem sağlıklı hem de tavuklar tarafından sevilmektedir. Tavuklar doğada kendi buldukları solucanları da yemeyi çok sevmektedir. Mısır ve solucan dışında tavuklar sebze de yiyebilmektedir.
Örneğin; etlik beslenen tavuklara mısır ve ıslatılmış bayat ekmek vermek kilo yapmalarını ve yağlanmalarını sağlayacakken, yumurta tavuklarının kışın düşüş gösteren yumurta verimlerine olumsuz yönde bir katkı sağlayacaktır.
Ne yazık ki, ekmek karbonhidrat bakımından yüksektir ve tavuklar için asıl gerekli olan protein, aminoasit ve vitamin gibi pek çok şeyi karşılamaz. Bu yüzden sürekli ve sık sık verirseniz sadece karbonhidrat yüklemesi yaparak, hem yumurta hem de et kalitesini düşürmüş olacaksınız..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri