Et daha fazla demir ve çinko içerdiğinden, tavuktan daha fazla besinsel avantaja sahiptir. Bu maddeler bağışıklık sistemi ve beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bununla birlikte, tavuk kardiyovasküler sağlığınız için çok daha iyidir, çünkü ete göre daha az kolesterol ve doymuş yağ içerir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Diyet yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Beyaz Et: Tavuk eti, protein ağırlıklı besinler arasında yer alır ve B3 vitamini bakımından da zengindir. 100 gram tavuk göğsünde yaklaşık 30 gram protein bulunur.
İlgili 41 soru bulundu
Bu besinler içerisinde sahip olduğu önemli özellikleri sayesinde vazgeçilmez ve zengin bir protein kaynağı olan tavuk ve hindi eti, içeriğinde bulunan yüksek selenyum oranıyla aynı zamanda iyi bir afrodizyak etkisine de sahip.
Tavuk etinin farklı bölgeleri besin değerleri açısından farklı özellikller taşır. Örneğin tavuk but eti, göğüs etine göre daha fazla B2 (riboflavin) ve B1 vitamini (tiamin), daha az da pp (niasin) vitamini içerir. Tavuk but etinde, göğüs etine kıyasla demir, çinko ve sodyum içerikleri de daha fazladır.
Her gün tavuk yemek, eğer tavuk köy tavuğuysa fazla zararlı olmayabilir ancak köy tavuğu yerine marketten alınan bir tavuk tüketiliyorsa her gün yenilmesinden kaçınılmalıdır. Özellikle çocuklar ve erkeklere zarar verecek içeriklere sahiptir.
Hem beyaz et hem de kırmızı et iyi birer protein kaynağıdır. Hatta en sağlıklı ve yüksek oranda protein sağlayan besinlerdir. İkisi arasındaki en önemli fark B12 içeriğidir. Beyaz etler, kırmızı etlere kıyasla daha fazla B12 içeriğine sahiptir.
Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi. DİYET yapılırken tavuk etinin tercih edilmesinin sağlıklı beslenmede olumlu bir davranış olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Gülden Pekcan, tavuk etinin kilo vermeye yardımcı olduğunu söyledi.
Pek çok et çeşidine göre daha fazla yağ içeren kırmızı et, fazla miktarda tüketilirse vücuda hızlı bir şekilde yağ gider. Bu nedenle de şişmanlamaya neden olur.
Tavuk Göğsü (Derisiz)
Tavuğun göğüs bölgesi, özellikle vücut geliştiriciler ve zayıflamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Yüksek protein, düşük kalori değerleri ile sporcular tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besin kaynağıdır (3).
Tavuğun Kısımları ve Kalori Oranları
Panelenmiş tavuk but sporcu öğünlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Derisiz kemiksiz 100 gram tavuk butu 172 kalori içerir. Spora gönül vermiş kişilerin beslenme rutininde en popüler olan tavuk eti, elbette göğüs etidir.
Yağ içermeyen tavuk göğsü protein açısından harika bir kaynaktır. Yeterli miktarda protein tüketen kişilerin kas kütlesini ve sağlıklı bir metabolizmayı koruma olasılıkları daha yüksektir.
4) Yeni Kas Oluşumunu Sağlar
Yumurta sporcuların en gözde besinlerinden biridir. Sebebi ise içerdiği protein ve amino asitler sayesinde kasları onarması ve yeni kas oluşumunu desteklemesidir. Protein, kasların gelişiminde etkilidir ve vücutta bulunan kas kütlesinin artmasına yardımcı olur.
Gram başına en yüksek proteine sahip olan TAVUK, içindeki amino asitlerle zayıflatan ve kas yapan bir etkiye sahip. Tavuk tüketirken serbest dolaşan tavukları tercih etmeniz daha kaliteli besin almanızı sağlar.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Düşük miktarda yağ alımını hedefleyen beslenme biçiminde tavuk eti tüketimini son derece doğru ve sağlıklı bir tercihtir. Protein ve yağ içerikleri açısından önemli avantaja sahip olan tavuk eti özellikle demir, fosfor ve B grubu vitaminlerinin de iyi kaynağıdır.
Hindi eti, selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği ile öne çıkarken tavuk eti, B6 vitamini, fosfor, niasin ve selenyum kaynağı. Diğer yandan protein oranı tavuk etinde çok daha yüksekken hindi eti ise daha besleyici yönüyle öne çıkıyor.
Bunun sebebi fiyatların arz-talep dengesine göre belirlenmesi. Ülkemizde parça piliç ürünlerine talep bütün tavuğa göre daha fazladır. Bu sebepten dolayı bütün piliç ürünlerinin fiyatı daha düşük oluyor.
Tavuk göğsü, tavuğun en çok protein barındıran ve en yağsız yeridir. Sporcu beslenme düzeninde ve diyet listelerinde önemli bir yeri olan ızgara tavuk göğsü, genellikle doğru pişirilmediği için kupkuru ve lezzetsiz bir et olarak düşünülür.
Tavuk derisinin zararlı olduğuna inanılıyor. Ancak bilim ise tavuk derisinin %55 kalp-dostu doymamış yaş olduğunu söylüyor. Dolayısıyla tavuk derisi oldukça sağlıklı bir besin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri