Tavuk göğsü haşlarken; sıcak su kullanmamalıyız yoksa beyaz rengini kaybederiz. Bu nedenle soğuk su kullanmalıyız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalıyız. Tavuk göğsü kolay pişen bir et olduğundan haşlama işlemi boyunca başından ayrılmamalıyız.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın. Bütün tavuk nasıl pişirilir tencerede kaç dakika kalır dediğinizde bir süre tutun ve 70 dakika geçince tavuğu kontrol edin. Geçen 70 dakika içinde normal tencerede bütün tavuğunuz pişmiş olacaktır.
Tavuğunuzun ve elde edeceğiniz tavuk suyunun daha da lezzetli olması için; haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız.
İlgili 29 soru bulundu
Biz mutfak dilimizde tavuk haşlamanın içerisine “Mire Poix” dediğimiz içerisinde soğan, havuç, pırasa ve kereviz sapından oluşan malzemeleri koyarız. Ama siz dilerseniz bazılarını çıkartıp yerine patates, pancar tarzı daha şekerli sebzeler koyabilirsiniz, ki biz de tarifimizde bazılarını kullanmayacağız.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Tavuğunuzu yüksek ateşte değil hafif ateşte haşlamalısınız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde lokum gibi pişecektir.
Tavuğu su geçirmez bir şekilde streç film ile örtün. Geniş bir kasenin içerisine soğuk su ekleyin. Tavukları bu suyun içerisinde 2-3 saat bekleterek çözdürebilirsiniz. Bakteri üremesini önlemek için kasenin içindeki suyu yarım saatte bir değiştirin.
Kemiksiz tavuk göğsü haşlanırken su üzerinde beyaz köpükler oluşmaktadır. Bu köpükleri almanız faydalı olacaktır. Ayrıca haşlama suyu kirlenirse değiştirmeniz gerekir.
Tavuğu haşlamadan önce yapılması gerekenler
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Bol suda yıkadığınız kemikli tavuk göğsünü, derin bir tencereye yerleştirin. İçine 1 çay kaşığı tuz ve defne yapraklarını ekleyip tavukları haşlayın. Pilavın yapımında tavuğun haşlama suyundan kullanacağımız için; üzerini geçecek kadar su ilave ettiğiniz tavuk göğsünü, yumuşayana kadar orta ateşte haşlayın.
Geniş bir tencereye 1 tatlı kaşığı tereyağı ve 3 yemek kaşığı zeytinyağı koyup, iyice ısıtın. Isıttığınız yağın üzerine tavuk bagetleri koyun. Tavuk etlerini arkalı önlü hafifçe kızarana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin. Ardından tencerenin kapağını kapatıp, bu şekilde 6-7 dakika daha pişirin.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
Tad alma duyuları az gelişmiştir. Damakta bulunan yarık ağız boşluğunda negatif basınç oluşturamadığından tavuklar su içerken başlarını yukarı kaldırırlar.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür.
Termometre tavuğun eti yoğun ve dolgun yerine sokularak iç sıcaklık ölçülebilir. İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir.
Haşlanan etleri, istenilen boyutta küçültüyoruz. Daha sonra yağlarımızı ve salçamızı tavaya alıp, salçayı iyice kavuruyoruz. Bu esnada 1 küçük diş sarımsağı rendeleyip, salçanın rengi dönüp kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Baharatlarını katıp, tavukları ekliyoruz ve arkalı önlü kızarana kadar pişiriyoruz.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Kemiksiz parça etleri haşlarken taze kekik ya da defne yaprağı ekleyebilir, etin yoğun kokusunu hafifletebilirsiniz. Haşlama esnasında yağ eklemeyiniz; çünkü etin kendi yağı, ete lezzetini verecektir.
Terbiyesi için bir kaseye 1 kaşık un, yarım limon suyu, yarım çay bardağı su alınıp iyice çırpılır ve kaynayan çorbanın üzerine dökülür. Karıştırıp birkaç taşım kaynattıktan sonra altı kapatılıp servis edilir.
Ocağın altını açtıktan sonra su kaynayana kadar harlı ateşte tutun. Su kaynadıktan sonra altını kısıp tencerenin kapağını yarım kapatın. Butlar kemikli etler olduğu için yaklaşık 40 – 45 dakika içerisinde haşlanacaktır. Bu sürenin sonunda bir çatal yardımıyla kontrol ederek pişme süresini dengeleyebilirsiniz.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet adaçayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri