Köy tavukları marketlerde satılan tavuklardan daha uzun sürede pişer. Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir.
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Tavukları 300-325 derecede kızartmak en doğrusudur. Bu ısıda tavuğun dışı yanmaz ve çıtır çıtır olur. Bu sıcaklığı tutturmak için mutfak termometresi önerebiliriz. Tavuk kızartacağınız zaman, tavukları tavaya mesafeli bir şekilde dizmelisiniz. Çok iç içe dizerseniz, tava ısısı düşer ve tavuklar suyunu salar.
İlgili 23 soru bulundu
Limon tavuğunuzun pişerken nar gibi kızarmasına yardımcı olmaktadır. Tavuğu fırında bütün halde pişirirken yağlamak yerine, delikli bir bezi tereyağına batırıp tavuğunuzun üzerine örtün. Böylece güzelce kızarmış ve çıtır çıtır bir tavuk elde edersiniz.
Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
- Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. - Yemek hazırlarken kullanılan yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen göstermelidir. - Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz. Aynı şeyi tavukları kuru tuzla kaplayarak da yapabilirsiniz.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
- Tavuk göğsünün eşit şekilde pişmesi için dövülmesini gerektiğini söylemiştik. Dövdürdüğünüz tavuk göğsünü 2 saat boyunca soda içinde bekleterek de yumuşak ve sulu pişmesini sağlayabilirsiniz.
Süt ve zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak, zeytinyağı ve soğan, yoğurt ve limon suyu baharatlar eklenerek en çok kullanılan marinasyon yöntemleridir. Tavuk göğsünüzü salamura tekniği ile su ve tuzlu suda bekletmek etinizin suyunu hapsetmek ve eti yumuşatmak için kesin çözümdür.
Bu marinenin içerisinde mutlaka hafif asidik yapılı bir zeytinyağı olmasına ve bolca baharat kullanmaya özen gösterin. Ardından tavuklarınızı marinasyon malzemeleriyle buluşturun. Eğer marinasyonunuzun içerisinde limon, sirke gibi asidik oranı çok yüksek malzemeler varsa çok uzun süreler marine etmemeye özen gösterin.
Haşlanan tavukların üzerine yağ eklenir ve bir iki dakika kavrulur. Daha sonra üzerine soğan ve sarımsaklar da eklenerek kavrulur.
İç sıcaklığın 75-80°C olması gerekmektedir. - Mutfak termometresi yoksa tavuğa çatal batırılarak pişip pişmediği anlaşılabilir. Çatal batırıldığında çıkan su berraksa tavuk pişmiş demektir. - Emin olmak için bir parça tavuk eti tabağa alınıp kesilerek pişip pişmediği anlaşılabilir.
Yüksek ısıya dayanan yağlar kullanın
Genelde mısır özü yağı, ayçiçek yağı gibi yağlar kullanıyoruz ancak bu tür yağlar diğer yağlara nazaran daha hızlı yanabiliyor. Bu durumların önüne geçebilmek adına zeytinyağı, yer fıstığı yağı, kanola yağı gibi yağları kızartma yapmak için kullanabilirsiniz.
Bu tavuğunuzun ekstra çıtır olmasını sağlar. Karbonat ve tuz karışımı ph seviyesini arttırarak tavuğun fazla nemini alır ve ona güzel bir çıtırlık verir...
Bunların dışında kişniş, maydanoz, yenibahar ve karabiber de hem tavuğa hem de balığa çok yakışan baharatlardandır.
Pişirirken tavuk nemini kaybeder ve sıkılaşır. Çiğ tavuk, lastik gibi veya titrek bir his verirken, pişmiş tavuk, sert hissetmeli ve dokunuşunuzdan geri dönmelidir. Tavuğunuzun hazır olup olmadığını test etmek için beyaz/berrak meyve suyu olup olmadığını kontrol edin.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tavuğun ilk haşlama suyu dökülür mü? Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir. İkinci defa eklenen su, daha berrak ve yemeklerde kullanılabilir hal alır. Haşlama suyunu çorbalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Bir tencere içerisinde hazırlayacağınız haşlama suyuna birkaç adet tane karabiber, 1-2 diş sarımsak, birkaç adet defneyaprağı ve limon suyu tavuğunuzun hem daha kolay pişmesine hem de lezzetli olmasını sağlar.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Şifalı, lezzetli çorbalar ve yemeklerin mutfak sırrı tavuk suyudur. Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
Tencereye tavuğun üzerini geçecek miktarda su ilave edin. Tavuk miktarına göre tuz da ekleyin. Daha sonra tencere kapağını yarı açık olacak şekilde kapatın. Yaklaşık 10 dakika sonra tavuğun üzerinde köpüklenme olacaktır.
Tavuğu haşlamadan önce yapılması gerekenler
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri