Sindirim atıklarının eliminasyonuna yardımcı olur, Aynı zamanda kanın ve dokuların ana unsurudur. Tavuklar yedikleri yemin yaklaşık 2 katı su tüketirler. Sıcak iklim koşullarında bu oran artar.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Sadece 24 saat boyunca su olmadan giden tavuklar, bir ay veya daha uzun bir süre yumurtlama yeteneklerini azaltabilir. Uzun süre susuz kalan tavuklar hasarı sürdürebilir ve yumurta yumurtlama sıklıklarını boza bilirler. “Su, yiyecek ve egzersizin ürettiği atık ürünleri temizlemeye yardımcı olur.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
En önemli korunma yolu aşıdır. Aşı sayesinde kümesteki hayvanlar hastalığa karşı dayanıklılık kazanır. Hastalığa sebep olan virüs tavuğun vücuduna girse bile hastalık yapar.
İlgili 45 soru bulundu
Yoğun kırmızı bit enfestasyonlarının olduğu kümeslerde, kanatlılarda irritasyon ve huysuzlanma şeklinde belirtiler görülür. Yüksek sayıda kırmızı bitin kan emmesi sonucu tavuklarda anemi, hatta bazı durumlarda ölüm dahi şekillenebilir.
Sürekli ishal, zayıflama ve kurumaya neden olurlar. -Parazitler bağırsakta yer değiştirdiklerinde, ilk tutundukları yerdeki kanama bir süre daha devam eder ve kan kaybı artar. Bu da gaitada kan görülmesine neden olur.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Tad alma duyuları az gelişmiştir. Damakta bulunan yarık ağız boşluğunda negatif basınç oluşturamadığından tavuklar su içerken başlarını yukarı kaldırırlar.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
18. haftadan sonra birinci dönem yumurta tavuk yemine kademeli olarak geçilmelidir. Bu yem 42. haftaya kadar verilir. Daha sonraki verim çağında ikinci dönem yumurta tavuk yemi yedirilmelidir. Ülkemiz şartlarında yumurtacı bir tavuğun günlük yem tüketimi 110 - 125 gr.'dır.
Bu şekilde yapılan besleme ile istenilen yumurta randımanına, yumurta ağırlığına, yumurta kabuk ve iç kalitesine ulaşılamadığı gibi tavukların erken yaşta deforme olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı tavuklar, dengelenmiş besin içeriklerine sahip GEZEN (SALMA) TAVUK YUMURTA YEMLERİ ile beslenmelidir.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Tavuk, civciv, güvercin ve muhabbet kuşlarında belirli dozlarda aspirin verilmesi bazı akut ve kronik gut vakalarında veya yumurtaya bağlı peritonit, granülomatöz hastalıklar ve şoka bağlı pıhtı oluşumunu ve embolileri önlemek için etkili olabilir.
Sonuç olarak, içme sularına farklı oranlarda soğan suyu ilave edilen yumurta tavuklarında, performans üzerinde olumsuz bir etki göstermezken bazı performans parametreleri ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır.
Tavuklar genel olarak kendi ihtiyaçları olan protein ihtiyacını gidermek adına kendi yumurtalarını yer. Tavuk yetiştiricileri bu sorun ile çok sık karşı karşıya kalmaktadır. Tavukların yumurtalarını yemelerinin ana nedeni, yeteri kadar beslenmiyor olmaları sebebi ile aç kalmalarıdır.
Açıkta yetiştirilen tavuklar bulabildikleri birçok küçük canlıları yiyerek protein ihtiyaçlarını karşılarlar. Fakat kışın o canlılar yok denecek kadar azalır. Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin.
Bu tavuk parazitleri , hayvanların tüneme , dinlenme , saklanma yerlerinin yakınında beton çatlaklarında , demir parçaların köşe yerlerine , kuytu ortamlara yuvalanarak koloni ve kümeler halinde toplu olarak yaşarlar .
Tavuk vebası, hasta ve hastalıktan ölmüş hayvanlarla yakın temas halindeki insanlara bulaşabilir. Bu hayvanların gözyaşı, burun akıntısı, boğaz akıntısı veya dışkısıyla temas edenler de hastalığa yakalanabilir.
Tavuklarda hırıltılı solunum tedavisi;
Bunun dışında hastalığının iyileşebilmesi için antibiyotik içerikli ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar antibiyotik yemler ve suya karıştırılan antibiyotikler şeklinde tavuklara verilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri