Tavuk göğsü yağsız olduğu için, doğru pişirilmediği takdirde kuru ve lezzetsiz bir hale dönüşür. Bu nedenle az da olsa pişireceğiniz tavaya yağ eklemeniz gerekir. Tavuğun kurumaması için yağın ısısı da çok önemli. Yüksek ısıda tavuk eti pişirmeyi denemeyin.
Limon, balsamik sirke de kullanabileceğiniz diğer sıvı malzemelerin arasında. Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
21. Limon rendesi. Tavuk etinin yumuşak olmasını ve güzel kokmasını istiyorsanız, tavuğu pişirmeden önce yarım limon ile ovalayın.
İlgili 23 soru bulundu
Bazı ülkelerde tavuk etini yumuşatmak için sirke ve limon suyu kullanırlar. Özellikle doğal ortamlarda yetişen tavukları kısa sürede pişirmek çok zordur. Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
Ballı Tavuk Yemeği
Tavuk kızartmasında kullanılan sosa bal eklenerek çok lezzetli bir tat elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle de tatlı ve tuzluyu bir arada sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Kızartılan tavukların üzerine balla hazırlanan sos ilave edilerek yemeye hazır hale gelmektedir.
Çünkü tavuk buzdolabından çıktığı için fırına girer girmez ısıyı değiştireceğinden yeterli şekilde ısınamayacak ve nem oluşacağından derisi tekrar yumuşayacaktır. Tavuğu fırına atmadan önce oda sıcaklığına getirmeniz çok önemli. Kırmızı et az pişmiş şekilde de yenebiliyor hatta bu şekilde seven hayranlar da çok.
- Yoğurt, yoğurt suyu ya da kefir gibi süt ürünleri, tavuk etinin yumuşaması ve lezzetlenmesinde önemli rol oynar. Yoğurt içindeki laktik asit sayesinde proteini parçaladığı için eti yumuşatır. Yoğurdu isterseniz sosunuzun içerisinde isterseniz tavuğunuzun üzerine direkt fırça yardımıyla uygulayabilirsiniz.
Tavuk neden tuzlu suda bekletilir? Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Süt ve zeytinyağı, soya sosu ve sarımsak, zeytinyağı ve soğan, yoğurt ve limon suyu baharatlar eklenerek en çok kullanılan marinasyon yöntemleridir. Tavuk göğsünüzü salamura tekniği ile su ve tuzlu suda bekletmek etinizin suyunu hapsetmek ve eti yumuşatmak için kesin çözümdür.
Taze çiğ tavuk pembe, etimsi bir renge sahip olur. Bozuldukça rengi solar. Eğer tavuğun rengi matlaşmaya başladıysa bozulmadan bir an önce pişirmelisiniz. Eğer tavuk etinin rengi gri renge büründüyse artık et bozulmuş demektir, kullanmamalısınız.
Tavuk, en fazla buzdolabında saklanan yiyeceklerdendir, çünkü çabuk bozulmaz ve ısıtıldığında da tadını korumaktadır. Ama tavuk aslında ya taze pişmiş ya da soğuk olarak tüketilmelidir. Tavuğu tekrar ısıtmak, protein kompozisyonunun değişmesine dolayısı ile de düzgünce sindirilememesine sebep olmaktadır.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Dondurucudan çıkan tavuk budu nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız, etinizi buzdolabı içinde bir süre bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa musluk suyu altına tutarak buzların çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuk göğüs çok kuru olduğundan pek sevilmiyor ama marine edilerek yapılan göğüs sulu ve kuru olmuyor ve etin daha yumuşak olmasını sağlıyor.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Borcamın üzeri açık bir şekilde 190 derecelik fırında tavukların üzeri kızarana kadar 35-40 dakika kadar pişirin. Pişince çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
En az hareket eden kas yapısına sahip bonfile, tavuğun en yağsız ve en yumuşak bölgesidir.
Bir pilicin yeterince pişmiş olduğunu anlamanın en kesin yolu, bir gıda termometresi kullanmaktır. Söz konusu bütün bir piliç veya kemikli parçalarsa eğer, iç sıcaklığının 80°C olması gerekmektedir. Kemiksiz parçalarsa iç sıcaklık 75°C olana dek pişirilmelidir.
Tavuğun en yağlı kısmı derisidir. Kolesterol problemi olan kişiler ve obezler tavuk derisi tüketmemelidir. Tavuk etini en sağlıklı şekilde tüketebilmek için, derisiz ve yağsız ızgara veya haşlama tekniği ile pişirmekte fayda var. Eğer mümkünse organik tavuk eti tercih edilmelidir.
TAVUK ve hindiler de artık zeytinyağı ile beslenecek. Yılda ortalama yüzde 10-15 civarında büyüme gösteren beyaz et sektöründe, büyük firmalar tavukları zeytinyağlı yemle beslemeye başladı.
Sütlü tatlılara da ayrıca çok yakışan tarçın, sütlaç ve tavuk göğsü gibi tatlıların vazgeçilmezi.
-- Mühürlemeden sonra orta ateşte, tencerenin kapağı kapalı şekilde tavukları iyice pişirin. -- Tavuk sotenin ilave ettiğiniz malzemelerle beraber biraz sulu olması etin pişerken lezzetini kaybetmesini önleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri