Tavuk etini en güzel yumuşatan malzemelerin başında ise yoğurt, kefir ve yoğurt suyu geliyor. Yoğurt ve kefir tavuk etiyle bütünleştiğinde onun yumuşacık ve lezzetli olmasını sağlıyor. Üstelik diğer baharatların ve malzemelerin tavuğa daha nefis bir şekilde geçmesine de yardımcı oluyor.
Taze Otlu Tavuk Marinasyonu Tarifi
Zeytinyağı, taze soğan, biberiye, kekik, sarımsağı kilitli poşetin içine koyun.Tavukları içine koyun. 2 saat buzdolabında bekletin. Tuz ve karabiber serpin. Sosu tavukların üzerine fırçayla sürün.
Yoğurt ile tavuk eti marinesi için; bir kaba 1 yemek kaşığı kadar domates salçası ve 2 yemek kaşığı yoğurt koyun. Ardından yarım çay bardağı zeytinyağı, yarım çay kaşığı karabiber, yarım çay kaşığı köri, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı kekik ve 1 çay kaşığı dolusu tuz ekleyin.
Öncelikle tavuğun marinesi için; tavuğumuzu bir kaba alalım ve üzerine çok minik doğradığımızı soğanımızı rendelediğimiz sarımsağımızı, sıvı yağ, toz biber karabiber kekik ve kırmızı toz biberimizi ekleyelim. Güzelce karıştıralım. Üzerini streçleyelim ve buzdolabında 2 saat dinlendirelim.
Tavuk göğüs çok kuru olduğundan pek sevilmiyor ama marine edilerek yapılan göğüs sulu ve kuru olmuyor ve etin daha yumuşak olmasını sağlıyor.
İlgili 33 soru bulundu
Orta boy çukur bir kaba 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı karabiber, 1 diş rendelenmiş sarımsak, damak tadınıza göre tuz, az miktar köri ve kimyon koyun. Hazırladığınız sosu iyice karıştırıp, içine doğradığınız tavuk etlerini ekleyin.
Sevmediğiniz baharatlar varsa kullanmayabilirsiniz. Daha sonra tavuk etlerinin üzerine yarım çay bardağı süt ve yarım çay bardağı zeytinyağı dökün. Tavuk etlerini eliniz ile iyice harmanlayın. Kabın üzerini streç film ile kapatıp, bu şekilde tavuk etlerini 2 ile 24 saat arası buzdolabında dinlenmeye bırakın.
Tavuklar yıkanır suyu süzdürülür. Derin bir kasenin içinde yoğurt, zeytinyağı, domates salçası, rendelenmiş sarımsak, karabiber, pul biber, toz kırmızı biber, kekik, biberiye ve tuz eklenir. İyice karıştırılır. Hazırlanan tavuk etine eklenir.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Bazı ülkelerde tavuk etini yumuşatmak için sirke ve limon suyu kullanırlar. Özellikle doğal ortamlarda yetişen tavukları kısa sürede pişirmek çok zordur. Sirke ve limon suyu, tavuk etini yumuşatır, pişirme süresini kısaltır ve tavuğu hemen tüketmeyip buzdolabında saklayacaksanız, saklama süresini de uzatır.
Bir kaseye yağ, yoğurt, baharat, tuz ve salçayı koyuyoruz. İçine 1 diş sarımsak ezip atıyoruz ve bir küçük soğanı rendeleyip suyunu koyuyoruz. Bütün bu malzemeleri karıştırıp tavuğumuzu içine atıp sosa buluyoruz. Bu şekilde tavuğumuzu bir gece bekletiyoruz eğer vaktiniz yoksa 2-3 saat bekletebilirsiniz.
Bütün haldeki hindi ya da tavuğunuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğiniz tereyağı lezzetine lezzet katacaktır ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz. Aynı şeyi tavukları kuru tuzla kaplayarak da yapabilirsiniz.
Ballı Tavuk Yemeği
Tavuk kızartmasında kullanılan sosa bal eklenerek çok lezzetli bir tat elde etmek mümkün olmaktadır. Özellikle de tatlı ve tuzluyu bir arada sevenlerin vazgeçemeyeceği bir lezzet ortaya çıkmaktadır. Kızartılan tavukların üzerine balla hazırlanan sos ilave edilerek yemeye hazır hale gelmektedir.
Tavuğunuzu kızartmadan önce karbonat ve tuza batırın. Bu tavuğunuzun ekstra çıtır olmasını sağlar. Karbonat ve tuz karışımı ph seviyesini arttırarak tavuğun fazla nemini alır ve ona güzel bir çıtırlık verir...
Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın.
Tavukları iyice sosa yedirdikten sonra çöp şişlere dizip ızgarada pişirebilirsiniz. Pişirirken önce bir tarafı iyice kızarsın daha sonra diğer tarafını çevirin. Not: Yarım saat kadar beklettim sosu iyi çekmesi için sizde öyle yapabilirsiniz kolay gelsin şimdiden deneyeceklere.
Bu marinenin içerisinde mutlaka hafif asidik yapılı bir zeytinyağı olmasına ve bolca baharat kullanmaya özen gösterin. Ardından tavuklarınızı marinasyon malzemeleriyle buluşturun. Eğer marinasyonunuzun içerisinde limon, sirke gibi asidik oranı çok yüksek malzemeler varsa çok uzun süreler marine etmemeye özen gösterin.
Marine malzemelerinin hepsi bir kapta birleştirilip çırpılır. Dilimlenen tavuk göğüsleri marine karışımına iyice bulanır. Kabın üzeri streç film ile kapatılıp buzdolabında en az 1 saat dinlendirilir. Kızdırılmış sıvı yağda arkalı önlü kızartılarak servis edilir.
Yoğurt soslu tavuk yapımı için; öncelikle orta boy geniş bir kabın içine 5 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 buçuk yemek kaşığı yoğurt, 1 tatlı kaşığı domates salçası, isteğe göre 1 tatlı kaşığı hardal, damak tadınıza göre tuz, kırmızı toz biber, kimyon ve köri ekleyin. Daha sonra tüm sos malzemelerini iyice karıştırın.
Gerekli malzemeler şöyle: 1,5 yemek kaşığı kaya tuz, çeyrek yemek kaşığı sarımsak, 50 ml. su, 50 ml. zeytinyağı, 2 yemek kaşığı sirke, 2 yemek kaşığı taze çekilmiş karabiber. Hepsini karıştırın ve etinizi afiyetle marine edin. Yaklaşık 4-8 saat marine süresi yeterlidir.
Klasik yoğurt, zeytinyağı, sarımsak, karabiber marinasyon malzemelerine ek olarak bu sosta işin içerisine toz kırmızı biber, salça, soğan suyu ve pul biber de giriyor. Soğanı rendeledikten sonra çıkan suyunu marinasyon malzemelerine eklemek tavuğunuza hem inanılmaz bir lezzet hem de yumuşaklık kazandırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri