Tam kıvamında, içi yumuşacık ve her tarafı eşit şekilde pişmiş bütün tavuk hazırlamanın en önemli püf noktası; tavuğun doğru şekilde bağlamasından geçer. Doğru teknikle bağlanıp doğru pişirilen tavuğun kötü olma ihtimali neredeyse imkansızdır.
- Tavuk eti pişirilirken haşlama, fırınlama (mümkünse fırın torbası kullanarak) veya buğulama yöntemleri tercih edilmelidir. - Yemek hazırlarken kullanılan yağın veya yağın içine eklenen baharatların yanmamasına da ayrıca özen göstermelidir. - Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir.
Tavuk göğsünü pişirirken tavayı önceden ısıtmıyorsunuz
Aynı fırını önceden ısıtır gibi tavayı ısıtmak ise tavuk göğsünün yumuşacık olmasını, ağızda lokum gibi dağılmasını sağlar.
Pek çok kişi hijyen kaygısıyla tavuğu pişirmeden önce yıkama yoluna başvurabilir. Oysa çiğ tavuğu yıkamak gıda zehirlenmesi riskini artırır.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
İlgili 26 soru bulundu
Yanıtı hayır. Yani tavuk eti pişirmeden yıkanmaz.
Tavuğun suyu daha kötü. Temizlenmediği zaman bakteri üretiyor. Ortama kırmızı etten daha kötü koku yayıyor.
Bu bakteriler, tavuk pişirildiğinde zararsız hale gelir. Bu nedenle çiğ tavuğun yıkanmaması, aksine değeceği yüzeylerin iyi temizlenmesi ve çiğ tavuğa temas eden ellerin bolca yıkanması gerekiyor.
Özellikle tavuk ürünlerinde yaygın olarak ortaya çıkan salmonella, gıda kaynaklı enfeksiyonlara yol açarak gıda zehirlenmeleri meydana getiriyor. Salmonella bakterisini, gıdaları düşük sıcaklıkta depolayarak ya da yaklaşık 72 derece civarında pişirme işlemi uygulayarak elimine edebiliriz.
Sıcak suyla yıkamak etinizin hafifçe pişmesine, doku ve kıvam kaybetmesine dahi neden olabilir. Suyun içinde tuzla etinizi bekletmeyin. Bu da etinizin tadının bozulmasına neden olacaktır. Oda sıcaklığında üzeri açık bir biçimde eti bekletmek daha fazla bakterinin ve mikrobun çoğalmasına neden olabilir.
Derisiz pişen tavuk göğsü kurur ve çok sertleşir. Deri ise tavuğun nemli kalmasını sağlar. Tavuk göğsünü dövdürün ya da kendiniz kesme tahtası üzerinde streç film arasına yerleştirerek tokmak yardımıyla dövün.
Pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile ovalayıp, sonra tavuğun üzerine ve içine limon rendesi koyabilirsiniz. Tavuğun içine birkaç adet ada çayı yaprağı ve yarım limon dilimi yerleştirebilirsiniz. Tavuk etinin daha beyaz ve yumuşak olabilmesi için süt içinde birkaç saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
* Marineden sonra tavuğunuzun çıtır olması için ekmek kırıntısı kullanabilirsiniz. Hatta ekmek kırıntısının içerisine baharatlar da ekleyebilir lezzetine ikiye katlayabilirsiniz. * Ekmek kırıntısıyla uğraşmam derseniz hazır mısır gevreği de kullabilirsiniz.
Kurutmadan pişirmenin ve nar gibi kızarmış olmasının yolu pişirme torbası kullanmaktan ya da bolca tereyağı sürmekten geçiyor. Üzerine sık sık eritilmiş tereyağı sürerek pişirdiğiniz, doğru marine ettiğiniz takdirde tavuk ya da hindiniz kurumayacaktır.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır.
Vaktiniz varsa, tavuğu temizledikten sonra tuz ile ovalayarak kokusunu giderebilirsiniz. Tuzla ovaladığınız tavuğu sudan geçirip haşlama işlemine geçmeniz yeterlidir.
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır.
Etli ve tavuklu yemekler, etler, yumurtalar üzerinde kolaylıkla bakteri üreyebilen yiyecekler arasında yer alıyor. Bundan dolayı da kişilerin çok dikkatli olması gerekiyor.
Pişip pişmediğini görmek için tavuğunuzun küçülüp küçülmediğini belirleyin. Pişmemiş tavuk, pişirme işlemi sırasında dışarı atılan çok fazla nem tutar. Et ayrıca pişirme sırasında büzülme eğilimindedir çünkü kas lifleri kasılır. Pişmiş tavuk parçanız, başladığınız pişmemiş tavuk parçasından biraz daha küçük olacaktır.
* Öncelikle tavuğun tüylerini keser kesmez yolmalısınız. Derisi, kuşa oranla daha kaim olduğundan tüyleri ikişer üçer koparmalısınız. Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.)
Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu, "Gıda güvenliği uzmanlarımız tavuğun yıkanması halinde etrafa ve diğer yiyeceklere patojenler saçtığından, tavuğun yıkanmamasını öneriyor" diyor.
Yaklaşık 40 dakika orta ateşte olacak şekilde tavuğu haşlayabilirsiniz. Eğer köy tavuğu seçtiyseniz bu süreyi 60 dakikaya kadar uzatabilirsiniz. Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir. İkinci defa eklenen su, daha berrak ve yemeklerde kullanılabilir hal alır.
Yapılan epidemiyolojik çalışmalarda Salmonella'nın çoğunlukla az pişmiş ya da çiğ yumurta, tavuk, et ve pastörize olmayan yiyecekler yoluyla bulaştığı saptanırken, salmonellozis vakalarından sorumlu tutulan gıdalar içerisinde tavuk etlerinin ilk sıralarda yer aldığı bildirilmiştir.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri