22- Diğer nedenler: İşçinin çıkış nedeni bu kod listesinde hiçbir kategoriye uymuyorsa, bu kod seçilmelidir. Bu durumda işçi işsizlik maaşına hak kazanamayacaktır.
22 Kodu İle İşten Çıkarma & Fesih
SGK 22 çıkış kodu ile fesih yapıyorsanız İş Kanunu'nun sözleşmenin feshinde usul "4857 sayılı” Madde 22 – İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır.”
Önce istifaya zorlanan işçiler bunu kabul etmediklerinde, SGK'ye 22 kodu ile yazı gönderilerek işten çıkarılıyor. Bu ise işçileri açlığa ve borca itiyor, çünkü karşılığı “diğer nedenler” şeklinde açıklanan 22 koduyla işten atılan işçi kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesailer ve işsizlik ödeneğinden mahrum bırakılıyor.
Deneme süreli iş sözleşmesi olması gerekmekte olup, bu süre içinde işveren tarafından işçi çıkarılmış olmalıdır. SGK Çıkış Kodu 2 Nedir? Bu kod “Deneme Süreli İş Sözleşmesinin İşçi Tarafından Feshi” tanımlanmıştır. Deneme süresi içerisinde veya sonunda sözleşme işçi tarafından sona erdirilmişse bu kod seçilecektir.
27- İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesih: İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması veya işçinin tutukluluğu halinde, iş sözleşmesi işveren tarafından sona erdirilebilmektedir (4857/25/III).
İlgili 22 soru bulundu
Kod 46- 4857/25-II-E İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. Kod 47- 4857/25-II-F İşçinin, iş yerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
Yani, 22 numaralı kod diğer kodların aksine belli bir işten çıkarma nedeni belirtmemektedir. Bu sebeple, 22 numaralı kod ile işten çıkarılan çalışanlar; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ya da işsizlik maaşı gibi hiçbir haktan yararlanamamaktadırlar.
İşten çıkarmada 8 numaralı kod kullanılacak. İşçinin işten ayrılış bildiriminin 8 koduyla yapılması ve aynı gün işçinin tahsis talebinde bulunması halinde ertesi gün yeniden sosyal güvenlik destek primine tabi bildirim yapılarak işçi aralıksız çalıştırılmaya devam edilebilecek.
14 Numaralı Kod – Emeklilik İçin Yaş Dışında Diğer Şartların Tamamlanması; Sigortalı, yaş dışında prim günü ve sigortalılık süresi şartlarını sağlamışsa ve bunları sağladığına dair yazılı belgeyi Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alarak işverene ibraz etmişse, bu durumda çıkış kodu olarak bu kodun seçilmesi gerekmektedir.
İşten Çıkış Kodu Neden Önemli? İşten çıkış kodu, çalışanın kıdem veya ihbar tazminatı, işsizlik maaşı gibi haklarını alabilmesi bakımından önemlidir. Örneğin 4 numaralı kod, işverenin haklı bir gerekçe olmadan çalışanı işten çıkarmasıdır.
SGK Çıkış Kodu 23 Nedir? Bu Kod “İşçi Tarafından Zorunlu Nedenle Fesih” tanımlanmıştır. İşyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıkması durumunda işçi, iş akdini feshedebilmektedir. Bu durumda çıkış kodu olarak bu kod seçilecektir.
SGK Çıkış Kodu 13 Nedir? Bu kod “Kadın işçinin evlenmesi” tanımlanmıştır. İş Kanunu, kadın işçiye evlilik sebebiyle iş akdini sona erdirme ve tazminat hakkı tanımıştır. Kadın işçi evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde evlilik gerekçesiyle iş akdini sona erdirmiş ise, çıkış kodu olarak bu kod seçilir.
Eğer girildiyse E-devlet üzerinden 4A, 4B ya da 4C hizmet dökümünü gösteren sayfadan öğrenmeniz mümkündür.
Dolayısıyla işten çıkış kodunun değiştirilmesini isteyen işçi, SGK'ya işverenle veya işvereni temsile yetkili biriyle başvurursa SGK ancak o zaman değişiklik talebini kabul eder.
SGK Çıkış Kodu 8 Nedir? Bu kod “Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle” tanımlanmıştır. İşçi sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığına veya toptan ödemeye hak kazanacak şekilde işten ayrılıyorsa bu kod seçilir.
GİRİŞ İŞLEMLERİ ÖNEMLİ
Buna göre SGDP (Sosyal Güvenlik Destek Primi) 30 gün içinde aynı işyerine başvuran EYT'liler için daha az ödeniyor. Ancak tekrar SGDP ile işe giriş için Kod 8 ile çıkış yapılması gerekiyor.
5000 Günden Emeklilik
Türkiye'de emeklilik şartları, 1999 yılında yapılan bir değişiklikle birlikte; yaş, prim günü ve sigortalılık süresi olmak üzere üç şarta bağlanmıştır.
İşveren bu kodla işçi çıkarttığında hiçbir işçilik hakkını ödemek durumunda kalmaz, işçi hukuken sahip olduğu haklarından mahrum kalır, işçi işsizlik maaşı alamaz, yeni bir işe girmek isterse giremez çünkü sicilinde kod 46 yer almaktadır ve lekelidir.
İşçi bu süre içinde işvereni ikna eder veya işveren vicdanının sesine kulak verirse çok basit bir şekilde bu kod silinebilir. Buna göre sigortalı işten ayrılış bildirgesinde yer verilen Kod-29'un 10 günlük süre içerisinde düzeltilebildiği gibi bildirge iptali de bu süre içerisinde yapılabilir.
Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller görevin kasten ve sürekli ihmali, mazeretsiz işe gelmemek gibi maddelerin yanı sıra cinsel taciz, küfür, hırsızlık, uyuşturucu madde kullanmak gibi halleri de içermektedir.
29 kodu, “İşveren tarafından ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranış nedeni ile iş akdinin feshi” anlamına gelmektedir. Kod 29 ile işten çıkarılmış olmak devlet memuru olarak atanmaya engel bir durum teşkil etmemektedir.
Yaptığınız aramalarda numaranızın görünmesini istemiyorsanız; aramak istediğiniz numaranın başına *31# yazarak, aradığınız kişinin yalnızca o defaya mahsus olarak numaranızı görmemesini sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri