Öncelikle tavukları yıkayıp tencereye alıyoruz ve haşlıyoruz. Tabi tuzu unutmuyoruz. Çünkü et tuzsuz pişerse daha lezzetsiz olur.
Tavuklar pişerken diğer taraftan soğan ve sarımsaklar ince ince doğranır. Yeşil biber ve kapya biber de yıkanıp ince ince dilimlenir. Haşlanan tavukların üzerine yağ eklenir ve bir iki dakika kavrulur. Daha sonra üzerine soğan ve sarımsaklar da eklenerek kavrulur.
Soğan ve biberleri ince ince doğrayıp tavuğun üzerine ekleyin. Domatesin de kabuğunu soyup küp şeklinde doğrayın ve tavaya ilave edin. Yemeğiniz suyunu çekince baharatları ekleyip güzelce karıştırın. Ara karıştırarak yaklaşık 15-20 dakika pişirin.
Kurumaması için ve daha sulu sulu olması için tavuk ya da kalça da kullanabilirsiniz sotelerinizde. Tavuk göğsünden bir sote yapacaksanız da orta-kısık ateşte pişirme, yağ miktarını bir nebze daha fazla arttırmaya özen gösterin. Soteyi yaparken kalın tabanlı, yanmaz yapışmaz bir tava kullanmaya özen gösterin.
Sıralamaya dikkat edin: Malzemeleri sırasıyla az yağlıdan çok yağlıya doğru pişirin. Patlıcan, biber, domates gibi sebzeleri mangala koyacaksınız en önce mutlaka onları yapın. Ardından sırasıyla balık, tavuk, kırmızı et, en sonda da illa ki tüketecekseniz sucuğu koyun.
İlgili 30 soru bulundu
Öncelikle tavanın içerisine 2 kaşık sıvı yağ ekleyin. Ardından kuşbaşı doğranmış tavukları ilave edin ve yüksek ateşte soteleyin. Tavuklar pişerken içerisine önceden doğranmış soğanı ilave edin.
Biraz suyunu çektikten sonra sırasıyla birer çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber ve kuru nane ilave ederek güzelce karıştırın. İyice pişince tavuk sotenizi ocaktan alın ve servis edin. Afiyet olsun!
3. Tavuğu haşlayarak tüketecekseniz haşlama suyuna atacağınız 1 diş sarımsak, birkaç tane karabiber, birkaç defne yaprağı ve biraz limon suyu tavuğun hem kolay pişmesine hem de lezzetli olmasına yardımcı olur.
Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Tavuğun ilk haşlama suyu dökülür mü? Ayrıca tavuğu bir süre haşladıktan sonra suyunu tazelemeniz tavsiye edilmektedir. İkinci defa eklenen su, daha berrak ve yemeklerde kullanılabilir hal alır. Haşlama suyunu çorbalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
* Tavuk sote yaparken tavuk etinin lezzetini kaybetmemesi, dışının pişip içinin kuru kalmasını önlemek için mühürleme işlemi yapmak gerekir. Her tarafının rengi döndüğünde mühürleme işlemini tamamlamış olursunuz. Böylece tavuk etinin içi sulu ve yumuşak kalacaktır.
Soğanı küçük küçük doğrayıp 2 yemek kaşığı yağ koyduğumuz tavaya soğanları koyuyoruz. Soğanlar pişerken tavuk göğsünü küp küp doğrayıp tüm baharatları ve tuzu doğradığımız tavuklara yediriyoruz. Soğanlar pişince tavuğu da ekliyoruz. 5 dakika ara ara karıştırarak pişiriyoruz.
PİŞİRME ÖNCESİNDE YAPILMASI GEREKENLER
İlk olarak tavuk göğsünü satın alırken yağlı ve kalorili diye derisini çıkarttırmayın ya da evde pişirmeden önce derisini sıyırmayın. Derisiz pişen tavuk göğsü kurur ve çok sertleşir.
Pratik Tavuk Sote Tarifi Nasıl Yapılır? Tavuklar sotelik doğranır, tencereye koyulup kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır, suyunu çekmesi beklenir. Bu sırada soğan küp küp doğranır.
Hayır, yıkamamalısınız. Piliç etinin yıkanmadan pişirilmesi gerekir çünkü çiğ piliç etinde belli sayıda bakteri bulunabilir ve yıkarken bu bakterilerin etraftaki kap kacak, evye, bıçak gibi malzemeler ile etraftaki pişirmeden tüketilen diğer gıdalara bulaşma riski vardır.
Tavuk haşlarken; sıcak su kullanırsanız beyaz rengini kaybeder. Bu nedenle soğuk su kullanmalısınız. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
Ayrıca haşlama suyuna tane karabiber, sarımsak, defne yaprağı, limon suyu, limon kabuğu, 1 adet bütün soğan, kereviz sapı, maydanoz, kekik, nane ya da havuç gibi malzemeler katarsanız tavuğun daha lezziz olmasını sağlarsınız. Hem bu şekilde haşladığınızda daha çok piştiğini ve kokmadığını göreceksiniz.
Limon👉🏻 hem tavuğun daha beyaz pişmesini hem lokum kıvamında olmasını sağlıyor.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Tencereye yağ konulur. Soğanı yemeklik doğrayıp yağda kavrulur, kavrulan soğanlara kıyılmış sarımsaklar da ilave edilir. Kuşbaşı tavuklar tencereye ilave edilir, suyunu çekmeye yakın doğranmış biberler eklenip birlikte kavrulur. Rendelenen domates ve salça ilave edilip baharatlar katılıp pişmeye bırakılır.
Öncelikle tavuğun marinesi için; tavuğumuzu bir kaba alalım ve üzerine çok minik doğradığımızı soğanımızı rendelediğimiz sarımsağımızı, sıvı yağ, toz biber karabiber kekik ve kırmızı toz biberimizi ekleyelim. Güzelce karıştıralım. Üzerini streçleyelim ve buzdolabında 2 saat dinlendirelim.
Yumuşayınca 1 tane orta boy domates küp küp doğranır veya rendelenip eklenir. Suyunu tamamen çekip pişince sütü ilave edilir kaynamaya başlayınca katı yağ da konulur ve ara ara karıştırarak 3-4 dakika süt tamamen bitene kadar pişirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri