Tavuk suyunda bulunan vitamin ve mineraller, vücuda zarar veren maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle grip ve nezle gibi hastalıklarda, hastanın bolca tavuk suyu içmesi istenir. Gribe neden olan virüslerin, vücuttan kolayca atılması tavuk suyu çorbası sayesindedir.
Gaziantepliler'in grip savar olarak, kış aylarında kahvaltıda bile içtiği bir çorba var: beyran çorbası! Uzun saatler boyu, kısık ateşte ağır ağır pişen kemikli etin şifasından faydalanmamak olmaz. Arzuya göre içerisine limon, sirke ve dövülmüş sarımsak ekleyerek şifasını katlayabilirsiniz.
Tavuk suyu çorba, içerdiği glutamin sayesinde kolay sindirilir ve besleyici özelliğinin yanında bağırsak sağlığını destekler. Tavuk suyunda doğal olarak bulunan kolajen ve jelatin nedeniyle, düzenli olarak yemek veya içmek, yaşlanmaktan kaynaklanan eklem ağrısına iyi gelir.
Soğuk algınlığına karşı genelde tavuk çorbası içiliyor. Tarhana ve mercimek çorbasının da bağışıklığı güçlendirmeye iyi geldiği düşünülüyor.
ocakta ki tavuk suyu kaynayınca içine rendelenin kalın yeri ile rendelenmiş havucu,patatesi ince ince doğranmış yeşil biberi ve yıkadığınız pirinci de ekleyin ve tavuk suyu kaynayana kadar bekleyin şimdi ocağın altını kısın..ve 5-10 dakika kadar çorbayı kısık ateşte kaynatın..süre sonun da haşlanmış tavukları da ...
İlgili 19 soru bulundu
ABD'li uzmanlara göre pişirme sırasında tavuktan salınan aminoasit sisteminin, kimyasal açıdan bronşit ilacına benziyor, çorbanın tuzlu suyu, öksürük ilaçları gibi etki gösteriyor.
Kemik suyunun düzenli tüketildiğinde bağışıklığı güçlendirdiğine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Gonca Güzel Ünal, "Çorbalarda ve yemeklerde kemik suyu kullanmak gripten, bağırsak hastalıklarına ve eklem problemleri ve cilde oldukça yararlıdır" dedi.
Gün içinde domates, taze biber, roka, maydanoz, mandalina, greyfurt, portakal, nar, kuşburnu ve kivi gibi C vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Çinko ve selenyum: Bağışıklık sistemi için önemli minerallerdir. Selenyum; deniz ürünleri, et, soğan ve sarımsakta bulunur.
Boğaz ağrısına iyi gelen çorba denildiğinde ise ilk akla gelenler tarhana, tavuk suyu çorba, işkembe ve mercimek çorbasıdır. Özellikle bu çorbalara eklenen zencefil, zerdeçal, karabiber, kırmızı acı biber, nane gibi baharatlar ve limon boğaz ağrısına şifadır.
Soğuk algınlığında eski peynirlerden uzak durun
En çok mayalı alkollü içkiler uzak durulması gereken içeceklerdir. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır.
1) Antioksidan Kaynağı Tavuk suyunda bulunan vitamin ve mineraller, vücuda zarar veren maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle grip ve nezle gibi hastalıklarda, hastanın bolca tavuk suyu içmesi istenir. Gribe neden olan virüslerin, vücuttan kolayca atılması tavuk suyu çorbası sayesindedir.
Aynı zamanda içerisinde bulunan B3, B6 ve B5 vitaminleri deri, saç ve bağışıklık sistemine katkısıyla biliniyor. Haşlanarak tüketilmek istenen tavuk etlerindeki bu B5 ve B6 vitaminleri, pişirme suyuna geçiyor ve bu su besin değeri açısından zengin bir hale geliyor.
Tavuk suyu çorba, barındırdığı kemik iliği ile sadece kalsiyum değil, fosfor, sülfür, magnezyum ve silisyum gibi bağışıklık arttırıcı birçok faydalı mineral içerir. Kıkırdak ve kasları kemiklere bağlayan bağ dokularının parçaları da çorbanın besleyici özelliklerine katkı sağlar.
Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak grip hastalığına faydalı olan başlıca besinlerdir.
Canan Karatay, yaz sebzelerinin kışın tüketilmemesi gerektiğini söyleyerek bağışıklık sistemini güçlendirmek için lahana, brokoli, karnabahar, kereviz, turp, ev turşusu, soğan ve karnabahar yenmesini önerdi. Kış sebze ve meyveleri havaların soğumasıyla pazar tezgahlarına indi.
Uzun yıllardan beri soğuk algınlığı için evlerde yapılan tavuk çorbası boğaz ağrısına da iyi gelir. Tavuk suyunun içinde yer alan sodyumun, iltihap oluşmasını engellediği de belirtilmektedir. Aynı zamanda, boğaz ağrınız olduğu dönemde katı besinler tüketmenin acı verici olduğunu fark etmişsinizdir.
Et suyu ya da tavuk suyuna çorba:Grip olduğumuzda ilk yaptığımız tavuk ya da et suyuna çorba yapmaktır, hastalık halinde en faydalı yiyecekler de bu ikisi... Araştırmalara göre enfeksiyon giderme özelliği sayesinde soğuk algınlığı ve gribe karşı çok etkili olabiliyorlar.
Öncelikle Gribin bir günde geçmesi için özellikle istirahat çok önemlidir. İstirahat etmeden grip hastalığının bir günde geçmesi olanaksız bir durumdur. Aynı zamanda bol bol sıvı tüketmek vücudun grip virüsünden hızlı bir şekilde kurtulmasını sağlamaktadır.
Ev istirahatı boyunca günde 1-2 kez bol buharlı sıcak duş alınmasının, evin nemli tutulmasının ve hatta sıcak su dolu bir kaseden buhar solunmasının iyileşme sürecini destekleyeceğine dikkat çeken Dr. Sinan Akkurt, buharı solunacak suyun içine nane katılarak ferahlatıcı etkinin artırılabileceğini kaydetti.
Gribe çözüm olarak gece uyumadan bu şifalı çaylardan içerseniz daha rahat bir uyku çekebilirsiniz. Adaçayı, yeşil çay, nane limon çayı, ekinezya çayı, ıhlamur, zencefil-bal-limon çayı, kuşburnu çayı tercih edebileceğiniz çaylar arasında yer alır.
4-5 bardak suya, biraz çubuk tarçın, 2-3 tane top karabiber, birkaç diş karanfil, 1 çay kaşığı toz veya parça zencefil, kabuklu çekirdekli elma parçası, limon parçası, varsa kuşburnu atılır ve kaynatılır. İçine, ıhlamur, nane eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri