Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Çorba kesilirse ayrı bir kapta tekrar un ve yoğurt karışımı yapın. Az miktarda yaptığınız bu karışımı ılıştırarak çorbaya ekleyin. Yavaş yavaş kısık ateşte karıştırın. Böylece çorbanın düzelecektir.
Sıvı Yağ Eklemek. Hazırladığınız çorbayı ocağa almadan önce içerisine 1 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ekleyebilirsiniz. Bu çorbanızın kesilmesini önleyecektir.
Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey, her terbiyenin içinde yumurta oldudur. Terbiyenin kesilmesinin nedeni işte bu yumurtadır. Çorba sıcak ve terbiye soğuktur. Yumurtalı terbiye sıcak çorbaya birden eklenirse, yumurta direk olarak pişer, topaklanır ve terbiyeden ayrılır.
Çorbalarınıza un veya nişasta ekleyerek kıvamını artırabilirsiniz. Ancak miktarını doğru ayarlamalısınız. Un çorbaya çok koyulduğu zaman kıvamı epey koyu olur. Bu kıvamı azaltmak için çorbanıza sıcak su ekleyebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Çorba kesilmesinin en yaygın nedenlerinden biri, kullanılan malzemelerin taze olmamasıdır. Ekşi yoğurt, bozulmuş un veya bayat yumurta, büyük bir emekle hazırladığınız çorbanın kısa süre içinde kesilmesine neden olabiliyor. Çorbanın kesilmesinin ikinci nedeni ise çorbanın çok sıcak, terbiyenin ise soğuk olmasıdır.
Süt kullandığım çorbalarda kullandığım unu mutlaka kavuruyorum. Süt unun çiğ tadını ve kokusunu destekler ve daha fazla hissedilmesine neden olur. Çorbanın un kokmaması için unun çiğ kokusu çıkana kadar kavrulması gerekir bu nedenle. Unu kullandığım malzemeye göre malzemeden önce veya sonra kavurabiliyorum.
Ayrı bir kasede 1 yumurta sarısı ve limonun suyu çırpılarak kestirmesi hazırlanır. İyice çırpılan yumurta sarısı ve limon suyuna kaynamakta olan çorbadan bir kepçe kadar ilave edilir. Ilınan kestirme karışımı çorbanın içine ilave edilir ve karıştırmaya devam edilir.
Dilerseniz yumurtasız da hazırlayabilirsiniz. Yumurtasız hazırlarken un miktarını biraz daha arttırmaya özen gösterin mutlaka. Çorba terbiyesinin kesilmemesi için mutlaka ocakta kaynayan suda terbiyenize su ilavesinde bulunun.
Karıştırma kabınıza yumurtanın sarısını ve limonun suyunu alın, güzelce çırpın. Bu karışımı çorbanız kaynarken yavaş yavaş ilave edin. Bu terbiye daha çok taneli çorbaların içerisinde kullanılır. Bu terbiye çorbanıza hem kıvam hem de ekşi bir aroma vererek daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
hazır çorba soğuk suya dökülür ve hemen karıştırmaya başlayarak ısıtılır, en sonunda da kaynar. yine topaklanma varsa çöpe atılır.
İyi bir çorbanın lezzeti kadar dokusu da kıvamlı olmalı. Çorbanız çok koyu olursa bir miktar sıcak su ekleyerek çorbanızın kıvamını açabilirsiniz. Eğer çorbanız çok sulu olduysa ayrı bir tavada yağ ve unu kavurup kıvamını koyulaştırabilir ya da çorbanızı bir süre daha kaynatabilirsiniz.
Tüm malzemeleri güzelce çırpıktan ve pürüzsüz bir kıvam aldıklarından emin olduktan sonra mutlaka oda sıcaklığında bir süre bekletin. Çorbanızın terbiyesi soğuk, çorbanız da çok sıcak olursa her ne kadar dikkat ederseniz edin, çorbanız dilediğiniz gibi olmayacaktır ve kesilmeler meydana gelecektir.
Tavuk suyu, su ve sütü üzerine ekleyip sürekli olarak çırpmaya devam edin. Erişte, baharatlar ve limon suyunu ilave edin ve ara ara karıştırarak 30 dakika pişirin. Bir taşım kaynatıp kısık ateşte pişirin ve sıcak servis edin.
Çorbanın terbiyesi için; küçük bir kap içine 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı un koyun. Üzerine 1 çay bardağı su koyup, terbiyeyi iyice çırpın. Diğer tarafta kaynayan çorba suyunun içine 3 yemek kaşığı tel şehriye ekleyip, 10 dakika kadar pişmeye bırakın.
Nişasta içerikli malzemeler kadar doğrudan nişasta ya da un eklemek de çorbayı koyulaştırmanın bir diğer yoludur. Özellikle el blender'ınız yoksa, unu tereyağında ya da yağda kavurup elde edeceğiniz meyaneyi çorbaya ekleyerek koyu bir kıvam elde edebilirsiniz.
Yoğurdu, yumurta yerine kullanabileceğiniz bir başka yer de çorbalar. Yayla çorbası gibi yumurta ile kıvam verilen çorbalar için iki kaşık yoğurt ile bir kaşık unu iyice çırpın. Çorbanın suyundan karışıma ekledikten sonra yavaş yavaş çorbaya ekleyin.
Bu terbiye genelde taneli çorbalarda daha çok kullanılır. Çorbanıza hem kıvam hem de ekşilik katmak için birebirdir. Yapılışı: Bir kaseye yumurta sarısı, yoğurt ve unu ekleyip güzelce çırpalım, çorba kaynadıktan sonra ilave edip karıştıralım ve tekrar kaynayınca çorbamız hazırdır.
Kaynayan tavuk suyuna önce tuzunu ekleyip karıştırın ve ardından eğer kullanacaksanız şehriyeyi ilave edip 5 dakika pişirin. 3. Bu arada bir kasede 5 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet yumurtanın sarısı ve damak zevkinize göre yarım ya da daha fazla limonun suyunu bir araya getirip, güzelce karıştırın.
Tavuk eti ya da kırmızı etle de yapılabilen bu nefis çorbanın hikayesi haşlanan etin suyuna un ilave edilmesiyle başlıyor, ardından tarife dahil olan birkaç basit malzemeyse bu çorbayı diğer tüm çorbalardan ayırıp enfes bir tada ulaştırıyor. Üzerine de tereyağlı pul biberli karışım geldi mi, kaşıklamaya doyulmuyor.
İçinde yanak, boyun, beyin, dil gibi kelle parçaları bulunan bu çorba, kentte genelde sabah kahvaltılarında tüketiliyor. Zaman zaman Maraş usulü kelle paça olarak da adlandırılan çürük, sakatat sevenlerin favorilerinden.
Tavuk suyu kaynamaya başlayınca haşladığınız mercimekleri, tuzu ve erişteyi de tavuk suyuna ekleyin. Erişteler şişip yumuşayana kadar pişirmeye devam edin. Tereyağı eritip nane ve pul biberi kavurun. Baharatlı yağı çorbanın üzerine döküp karıştırın ve altını kapatın.
Unutmayın içinde yoğurt, süt, yumurta olan çorbalara tuz mutlaka çorba kaynadıktan sonra eklenmelidir ve hemen çorba karıştırılarak tuz çorbanın içinde eritilmelidir. . .
Çorbalarınıza eklediğiniz suyun sıcak olmasına özen gösterin. Bunun yanında çorbanızı yaparken kısık ateşte pişirmek de önemli bir detaydır. Eğer çorbalarınız için tavuk veya et suyu tableti kullanıyorsanız çorbanıza yağ eklerken dikkatli olmalısınız.
Çorbanızın içerisine rendelenmiş veya çok minik doğranmış patatesler ilave edebilirsiniz. Patatesler piştikçe çorbanıza kıvam verecek ve içerisindeki nişasta sayesinde daha yoğunlaşmasını sağlayacaktır. Sululuk miktarına bağlı olarak 1 büyük boy ya da 2 adet orta boy patates ilave etmeniz yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri