Kaynayan tavuk suyundan bir kepçe alarak ılıştırıp yavaş yavaş çorbaya ilave edin. Didiklenmiş tavukları ekleyip 5 dakika daha kaynatın. En son 1 tatlı kaşığı toz zerdeçalı, tuz ve karabiberi ekleyerek servis edin. Afiyet olsun...
Daha sonra kaynayan çorba suyuna 1 küçük çay bardağı tel şehriye koyun. Ardından küçük küçük didiklediğiniz tavuk etlerini de ekleyip, karıştırın. Şehriyeler şişene kadar pişirin. Son olarak çorbaya damak tadınıza göre tuz ve 1 tatlı kaşığı zerdeçal koyun.
-Büyük tencereye tavuk, soğan, havuç, kereviz sarımsak, biber, zencefil, maydanoz, kişniş, tuz ve karabiberi ekleyin. Üzerine soğuk su ekleyin.
İlgili 43 soru bulundu
Çorbanın terbiyesi için; küçük bir kap içine 1 adet yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı un koyun. Üzerine 1 çay bardağı su koyup, terbiyeyi iyice çırpın. Diğer tarafta kaynayan çorba suyunun içine 3 yemek kaşığı tel şehriye ekleyip, 10 dakika kadar pişmeye bırakın.
ocakta ki tavuk suyu kaynayınca içine rendelenin kalın yeri ile rendelenmiş havucu,patatesi ince ince doğranmış yeşil biberi ve yıkadığınız pirinci de ekleyin ve tavuk suyu kaynayana kadar bekleyin şimdi ocağın altını kısın..ve 5-10 dakika kadar çorbayı kısık ateşte kaynatın..süre sonun da haşlanmış tavukları da ...
Çorbanın ağır ateşte pişmesi önemli, çorba fokur fokur kaynamamalı, yoksa yoğurt kesilir. Çorba göz göz olduğunda pişmiş demektir. En son altını kapatmadan tuzu da eklenerek ocak kapatılır. İki kaşık sirke eklenir ve karıştırılır.
Beyran çorbası: Pul biber, kırmızı toz biber, karabiber eklenebilir. Pirinç çorbası: Kırmızı pul biber ve nane ilave edilir. İşkembe çorbası: Kimyon, pul biber, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edilir. Brokoli çorbası: Sebzeli çorbalara genellikle tuz ve karabiber dışında fazla baharat atılmaz.
Türk mutfağının en klasik ve en sevilen çorbasına ufak bir dokunuş aslında zerdeçal... Zerdeçalın mercimek çorbasına bu kadar yakıştığını siz de deneyince anlayacaksınız Şimdiden afiyet olsun!
Özellikle Hint mutfağında bolca kullanılan bir baharat olan zencefil, et yemeklerine ve çorbalara lezzet katar. Et sote yaparken bir tutam toz zencefille bambaşka bir aroma elde edebilirsin. Sebze çorbalarında rendelenmiş taze halini ya da yine toz halini kullanabilirsin.
Özellikle de et ve çorbalarda kullanıldığında uzun süre tadını hatırlatır. Et sote yaparken zencefilden baharat olarak bir çay kaşığı ekleyebilirsiniz. Sebzeli çorbalara da uyum sağlayan toz zencefil, eklendiği çorbaya hoş bir tat verecektir.
Tavuğun rengi tamamen beyaza dönene dek pişiriyoruz. Bulyonu sıcak suda açıp tavaya ekliyoruz. Zerdeçalı da ekleyip kısık ateşte 5 dakika pişiriyoruz. Son olarak sütü ekleyip tavuk sütü çekene kadar pişiriyoruz.Afiyet olsun.
Mercimekleri de ekleyin ve karıştırın. Suyunu da ekleyin ve tüm malzemeler pişene kadar kaynatın. Zerdeçal ekleyin.
Diğer yandan geniş bir tavaya 1/2 yemek kaşığı tereyağ koyup, eritin. Üzerine tavuk etlerini koyup, pişirin. Daha sonra derin bir kaba 1/2 su bardağı süt, 1/2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı zerdeçal ve tuz koyup, iyice çırpın. Hazırladığınız zerdeçallı karışımı tavukların üzerine yavaş yavaş döküp, karıştırın.
Yüksek ateşte çorba kaynamaya başlayınca altını kısıp 10-15 dakika kadar pişirilir. Mercimekler iyice dağılmaya başladığında tuz ve baharatlar eklenir.
Üzerine toz zerdeçal, pul biber, karabiber, kimyon ve zencefili ekleyin. 10-15 dakika daha pişirip ocaktan alın ve sıcak sıcak servis yapın.
Zerdaçal çok kaçırmayın tadı gitmesin ve asıl püf nokta bu baharat sarı mercimek de olsa bu rengi almaz rengi baharat zerdeçal veriyor ve suyu az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz.
Tavuk çorbası tam bir şifa deposu... Tercihe göre içerisine sarımsak da ilave edilerek daha da lezzetli hale getirilebilir. Ayrıca uzun süre de tok tutuyor.
Püf Noktaları Çorbayı yaparken tavuk but yerine, kemikli tavuk eti parçalarından dilediğinizi kullanabilirsiniz. Salça ve unu, yanmaması için kısık ateşte karıştırarak kavurmalısınız.
Terbiyesi için;1 yumurta sarısı,yoğurt ,un ve az miktarda kaynamakta olan tavuk suyundan karıştırıp özleştiriyoruz.Tavuk suyu topaklanmayı önlüyor.Daha sonra yaptığımız terbiyeyi kaynamakta olan çorbaya yavaş yavaş ilave ediyoruz .10 dakika daha kaynayıp tavada erittiğimiz tereyağ ve nane ve diğer baharatları ilave ...
Soğuk algınlığına karşı genelde tavuk çorbası içiliyor. Tarhana ve mercimek çorbasının da bağışıklığı güçlendirmeye iyi geldiği düşünülüyor.
1) Antioksidan Kaynağı
Tavuk suyunda bulunan vitamin ve mineraller, vücuda zarar veren maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle grip ve nezle gibi hastalıklarda, hastanın bolca tavuk suyu içmesi istenir. Gribe neden olan virüslerin, vücuttan kolayca atılması tavuk suyu çorbası sayesindedir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Öksürük için hangi çorba iyi gelir? Ilık süt ile boğazınızı yumuşatarak öksürüğünüzü kesebilirsiniz. Yiyecek grubunda da mercimek, karalahana ve bürüksel lahanası öksürüğe iyi gelmesi ile bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri