Defne yaprağı ve tane karabiberi de ekleyip, orta ateşte kaynamaya bırakılır. Yarım saat kaynatılıp, kevgir yardımıyla tavuk alınır. Tel süzgeçten pişirdiğimiz suyu süzdürüp, oda ısısında soğumaya bırakıyoruz.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız.
Tencereye 2,5 litre su ekleyin ve tuzunu koyun. Kaynamaya başlayan kemik suyunun altını kısın ve 2,5 -3 saat kaynatın. Süre sonunda defne yaprağını ekleyin ve 10 dk daha kaynatın. Soğumaya bırakın.
Haşlanarak tüketilmek istenen tavuk etlerindeki bu B5 ve B6 vitaminleri, pişirme suyuna geçiyor ve bu su besin değeri açısından zengin bir hale geliyor. Tavuk suyu; sinüslerin açılmasını sağlamaktan, eklem ağrılarını hafifletip vücut kırgınlığını geçirmeye kadar birçok şifalı özelliğe sahip.
İlgili 24 soru bulundu
Tavuk suyu buzdolabında hava almayacak şekilde ağzı kapalı olarak tencerede 2 - 3 gün bozulmadan saklanabilir. Ayrıca derin dondurucuda uygun saklama koşullarında 4 ay kadar saklanabilir.
Tavuk suyunda bulunan vitamin ve mineraller, vücuda zarar veren maddelerin atılmasını kolaylaştırır. Bu nedenle grip ve nezle gibi hastalıklarda, hastanın bolca tavuk suyu içmesi istenir. Gribe neden olan virüslerin, vücuttan kolayca atılması tavuk suyu çorbası sayesindedir.
İlikli kemiği 4-5 saat kaynatmamız en doğrusudur, ilave edeceğimiz baharat ve sebzeleri ise kaynatma aşamasının son 1 saatinde ekleyebiliriz.
Kokusuz Lokum Kıvamında Tavuk Haşlama (Püf Noktalı) Tarifi Nasıl Yapılır? Limon👉🏻 hem tavuğun daha beyaz pişmesini hem lokum kıvamında olmasını sağlıyor.
Kemik suyunun uzun süre ve düşük ısılarda pişirilmesi gerekmektedir. Kemik suyu yaklaşık 15 saat kadar kaynatılır. Bu kadar uzun süre pişirilmesi sonucunda kemikteki vitamin ve minarelerin tümü suya geçer ve kolajen, prolin, glutamin gibi vücut için oldukça değerli amino asitler ortaya çıkmış olur.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Tavukları yıkayıp tencereye alın. Üzerine yıkayıp iri doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Soğuk suyu, baharatları ve sarımsağı ekleyerek 1,5 saat etler pişinceye kadar(kaynamayacak usul usul pişecek). Tavuk suyunu süzüp soğutun ve buzdolabına muhafaza edin.
Kaynama işleminden sonra üzerinde oluşan köpükleri temizledikten sonra tam olarak haşlanıp haşlanmadığını çatal batırarak kontrol edebiliriz. Ya da bir bıçak yardımıyla tavuk etini en kalın yerinden keserek içine bakabiliriz. Bu kısımda hafif de olsa bir pembelik kaldıysa biraz daha pişirmemiz gerekir.
Tavukta bulunan B2, B3, B5, B6 ve B12 vitaminlerinin hepsi suda eriyen vitamin oldukları için tavuk suyuna geçer ve beslenme açısından zengin bir B vitamini kaynağı haline gelir.
Tavuk suyu, buzdolabında en fazla 3-4 gün saklanabilir. Bu yüzden kısa süre içinde kullanmayı düşünüyorsanız, buzdolabına kaldırabilirsiniz. Ancak uzun süre saklamak için uygun değildir. Tavuk suyu buzdolabından çıkartıldıktan sonra, ılıtıp sonra tekrar dolaba konulmamalıdır.
Ön yarım gövdenin üzerindeki kanatların kesilmesi ile elde edilen, göğüs kafesi, göğüs kemiği, kürek kemiği, sırt omurları ve boynun son omuru ile bunları örten dokunun tamamıdır.
Havuç ve patatesi soyup yıkayın ve iri iri doğrayın. Soğanı soyup bütün halde bırakın. Tavuk parçalarını soğanı birlikte tencereye alın, üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su ilave edin. Tere yağını ilave ederek kaynayana kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha haşlayın.
Haşlama suyuna bütün halde 1 adet soyup temizlediğiniz soğanı atabilir, haşlama işleminin ardından kullanmak istemiyorsanız soğanı tavuk suyunun içinden çıkarabilirsiniz. Haşlama suyuna soyup temizlediğiniz bir bütün havuç da ekleyebilirsiniz.
Kemik suyu kaynama noktasına geldiği an ocağın en küçük gözüne alın. Kısık ateş üzerinde kemiklerin içindeki ilikler sıcaklıkla eriyip, et suyuna karışana kadar 5 saat pişirin.
Kemikler kanını iyice saldıktan sonra geniş bir tencereye koyun. En kısık ateşte 3-4 saat kaynatın. Kemikleri suda dinlendirerek temizlediğiniz için, kaynarken üst tabakada biriken köpükleri almanıza gerek yok. En az 3-4 saat kaynatmaya devam edin.
İlikli Kemik Suyu Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Kemikleri yıkayıp düdüklü tencereye yerleştirin, üzerini geçecek kadar su koyup kaynatın, üzerinde biriken köpüğü alın ve düdüklü tencerenin kapağını kapatıp 2, 5 saat pişirin.
Sindirimi geliştirici etki
Tavuk suyu çorba, içerdiği glutamin sayesinde kolay sindirilir ve besleyici özelliğinin yanında bağırsak sağlığını destekler.
Gaziantepliler'in grip savar olarak, kış aylarında kahvaltıda bile içtiği bir çorba var: beyran çorbası! Uzun saatler boyu, kısık ateşte ağır ağır pişen kemikli etin şifasından faydalanmamak olmaz. Arzuya göre içerisine limon, sirke ve dövülmüş sarımsak ekleyerek şifasını katlayabilirsiniz.
ocakta ki tavuk suyu kaynayınca içine rendelenin kalın yeri ile rendelenmiş havucu,patatesi ince ince doğranmış yeşil biberi ve yıkadığınız pirinci de ekleyin ve tavuk suyu kaynayana kadar bekleyin şimdi ocağın altını kısın..ve 5-10 dakika kadar çorbayı kısık ateşte kaynatın..süre sonun da haşlanmış tavukları da ...
Tavuk zehirlenmesi, tavuk tüketiminden 1-24 saat sonra görülebilir. Ancak yaygın olarak ilk 2-3 saat içinde belirtiler görülmeye başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri