Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir. Yavaş pişiren ocakta yemek pişirmek ya da pişirmek gibi bazı pişirme yöntemleri ya da tavukları çorba ve güveçte kullanmak, dondurulmuş etleri pişirmek için daha iyi olur.
Dondurucuda muhafaza ettiğiniz tavukları da çok kolay şekilde haşlayabilirsiniz. Dondurucudan çıkan tavuk budu nasıl haşlanır diye düşünüyorsanız, etinizi buzdolabı içinde bir süre bekletebilirsiniz. Eğer vaktiniz yoksa musluk suyu altına tutarak buzların çözülmesini sağlayabilirsiniz.
Eğer çok vaktiniz yoksa ve zor durumdaysanız, donmuş tavuğu ısıya dayanıklı bir kabın içerisine yerleştirerek mikrodalgada çözdürebilirsiniz. Ancak bu yöntemi kullanacaksanız, tavuğu mikrodalgada çözdürdükten hemen sonra pişirip tüketmeniz gerekiyor. Çünkü mikrodalga pişirme sürecini başlatmış oluyor.
Eğer tavuklarınızı buzdolabına koyarak çözdürmeye veya oda sıcaklığında çözdürmeye vaktiniz yoksa mikrodalgada çözdürmek de bir alternatif olacaktır.
Buzdolabına Alın
Buzdolabına koymak, donmuş tavuğu çözmenin en hızlı yoludur. Tavuğu 1 gece önceden buzdolabına indirip ertesi güne kadar orada bekletirseniz buzunun çözülmüş olduğunu göreceksiniz. Buzdolabının soğukluğu derin dondurucu gibi fazla değildir.
İlgili 28 soru bulundu
Donuk haldeki tavuğu asla ama asla doğrudan haşlamaya başlamamalısınız. Nasıl olsa suyun içinde buzları erir gider diye düşünmemeli, biraz zaman ayırarak en sağlıklı şekilde tavuğunuzu haşlamalısınız.
Sıcak suda bekletin
60 derece sıcaklıktaki bir su banyosu yaptıracağınız tavukta bakteri oluşumu olmayacaktır. Su çok sıcak olduğu için bakteri olmayacağı gibi çözülmesi de kolay olacaktır. Bu işlemi tavuk ambalajındayken yapabilirsiniz.
Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak Tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.
* Buzlar erirken su bırakacağı için bir kabın içerisine koyabilirsiniz ya da diğer yiyeceklere gelmemesi için buzdolabının en alt rafını kullanabilirsiniz. Yarım kilo tavuk yaklaşık 5 saat içerisinde çözülür. Bir bütün tavuk ise 9 saate yakın çözülür. Bu nedenle planlama yapmak bu çözdürme yönteminde önem arz eder.
Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüğünde bakteriler çok hızla çoğaldığı için zehirlenme riski artıyor. Ancak dondurulup çözülen gıda pişirilmişse, örneğin çiğ tavuktan, tavuklu bir yemek yapılmışsa o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.
Tavuğu dondurulmuş halde pişirebilirsiniz. Sadece tarifinde önerilen süreden %50 daha fazla pişirilmesi gerekir. Yavaş pişiren ocakta yemek pişirmek ya da pişirmek gibi bazı pişirme yöntemleri ya da tavukları çorba ve güveçte kullanmak, dondurulmuş etleri pişirmek için daha iyi olur.
Kıkırdak boyunca kesip ikiye bölüyoruz. Tavuğun kanat kısımlarına geldiğinizde direkt kanatları havaya kaldırıp bıçak ile eklem yerlerini gövdeden kesebilirsiniz. Omuz eklem yerlerini kestikten sonra kanatları da gövdeden ayırıp kenara alabilirsiniz. Dilerseniz kanatları kestikten sonra da tavuk göğsünü kesebilirsiniz.
çözülen gıdalar buzdolabında saklansa bile en geç 24 saat içinde tüketilmelidir.
Tavuk pişirmeden yıkanır mı diye düşünenlere tavuk etinin yıkanmadan tencere ya da tavaya alınmasını önermektedir. Tavuk göğüs eti, tavuk but ya da kanat, tavuk sarma gibi çeşitli etlerin sudan geçmeden soslanması ve pişirilmesi sağlığınız için daha uygun görülür.
Suyun tencereden taşmayacağından emin olmalısınız. (Suyun tavuğun üzerini 2-3 parmak geçmesi yeterli olacaktır.) Ayrıca tavuk haşlarken soğuk su kullanmalısınız. Sıcak suya koyarsanız beyaz rengini kaybeder.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz. Tavuğunuzu yüksek ateşte değil hafif ateşte haşlamalısınız. Böylece birden haşlanmayacak her yeri eşit şekilde lokum gibi pişecektir.
Tavuklarınızı pişirmeden önce tuzlu suda bekletirseniz hem daha nemli hem de daha lezzetli olacaktır. Bu işlemi özellikle fırında pişireceğiniz tavuklarınıza uygulayın. Tuzlu sudan çıkardıktan sonra yağ ve baharatlarla her zamanki gibi marine edebilirsiniz.
Buzluktan çıkardığınız tavuğun üzerinde bir buz katmanı varsa o tavuk bozulmuş demektir. Buz katmanı buzluktaki uzun süredir çözülmeyen buzlar gibi olacaktır. Şokla dondurulmuş tavuk etinin üzerinde kalın buz tabakası olmaz.
Dilerseniz, tavuğu önceden haşlayarak yumuşatabilir, ardından fırına atabilirsiniz.
Tüm saklama kurallarını yerine getirdiğinizde yani uygun şekilde hazırlayıp buzluğa attığınız çiğ tavuğu 6 - 12 ay arasında saklayabilirsiniz. Eğer dondurucuya koyacağınız tavuk, bütün tavuk ise 9 aya kadar dondurucuda tutabilirsiniz. Pişmiş tavuk ise dondurucuda 2–6 ay saklanabilir.
Peki tavuk zehirlenmesi kaç saat sonra ortaya çıkar? Gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle bakteri, virüs veya mikroorganizma vücuda girdikten sonraki birkaç saat içinde ortaya çıkar. Hastanede gaita testi ile tavuk zehirlenmesi teşhisi konulabilir.
Tavuk zehirlenmesinde birincil olarak tercih edilebilecek tedavi yöntemi arasında sıvı alımı gelmektedir. En sık görülen belirti kusma olduğundan dolayı vücudun bu semptomlara çabuk cevap verebilmesi gerekir. Bunun için de bol bol sıvı alması çok önemlidir.
Soğuk tavuklar tencere içerisine hemen girerse, kızartma yağının ısısını düşürür. Bu yüzden de tavuklarınız eşit bir şekilde pişmez.
* Buzluktan çıkardığınız tavuğu ya da tavuk etini buzdolabında çözdürdüyseniz ve üzerinden 1 ya da 2 gün geçtiyse tavuğu tekrar dondurabilirsiniz. Yani tekrar derin dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Tavukları yıkayıp tencereye alın. Üzerine yıkayıp iri doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Soğuk suyu, baharatları ve sarımsağı ekleyerek 1,5 saat etler pişinceye kadar(kaynamayacak usul usul pişecek). Tavuk suyunu süzüp soğutun ve buzdolabına muhafaza edin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri