Yoğurt. Meyveler, peynir, yumurta, balık, sıcak içecekler, et, süt, patlıcangiller yoğurt ile birlikte tüketilmemelidir.
Yenir. Etle yoğurt da yenir, ayran da içilir ve hiçbir şey de olmaz. Etle yoğurt-ayran tüketiminin etteki demir emilimini azaltacağı da bir şehir efsanesinden ibarettir.
Süt ve yoğurt
Protein grubuna mensup besinler kendileri gibi protein grubuna ait besinler ile birlikte tüketilmemeli. Aksi taktirde midenizi bozabilir.
Hayvansal protein tüketimi ile ikinci temel kural; Et, süt veya peynir yoğurt gibi süt ürünleri veya yumurta gibi iki değişik tür hayvansal proteinin aynı öğünde tüketilmemesi.
İlgili 32 soru bulundu
Hangi besinin tüketildiğinden çok, besinin neyle kombine edilip tüketildiği ve nasıl tüketildiğinin çok önemli olduğunu belirten Öten, “Örneğin protein kaynağı bir yiyecek, kırmızı et, yumurta, bunları kalsiyum kaynağı olan süt, yoğurtla beraber tüketmek, içerisindeki demirin emilimini engelleyebilir.
Daha fazla proteine ihtiyaç yoktur. Vücutta proteinin yapım ve yıkımı her zaman denge halindedir. Uzun süreli yetersiz protein alımlarında vücut kendi dokularındaki proteini kullanmak zorunda kalır. Büyüme yavaşlar veya durur, vücut ağırlığı azalır, halsizlik, anemi ve ödem (şişlik) oluşur.
Yumurtayı iyice yıkadıktan sonra suda pişiriyoruz. Pişen yumurtanın sarısını çatalla ezip üzerine yoğurdu ekleyip karıştırın. Ilık olarak yedirmenizi tavsiye ederim.
Örneğin; karpuz, kavun ile beraber bal, reçel, şerbet tüketmek vücudunuzun şeker dengesi için çok sakıncalıdır. Bunun yanı sıra balığın yanında incir, ayva ve kavun tüketmek kulunç, bahak ve baras gibi ciddi hastalıklara neden olabilir.
Süt, yoğurt, peynirde bulunan kalsiyum, et ve et ürünleri ile alınan demirin emilimini engelliyor. Aynı şey demir ilaçları için de söz konusu. Eğer demir ilacı alıyorsanız kalsiyum içeren yiyeceklerle bu ilaçları aldığınız zaman arasında en az 1.5-2 saat geçmesine özen gösterin.
Yoğurt, bolca kalsiyum ve protein içeren özellikle kemik sağlığı için son derece önemli olan besinlerden biridir. Her yemeğin yanına yakışan lezzeti sayesinde onu bolca tüketmek oldukça kolaydır.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Yemekle birlikte yenen yoğurdun, bazı yemeklerin besin değerini olumsuz etkileyebildiğini uzmanların ağzından duymak mümkün. Bu yüzden yoğurttan tam bir verim alabilmek ve içindeki minarelleri, vitaminleri alabilmek için yemekten 2-3 saat sonra veya gece yatmadan önce yememiz tavsiye ediliyor.
Yarım yağlı yoğurt mide asitlerini dengeler. Diyet yapan kişiler aç karnına light ya da laktozsuz yoğurt Yediklerinde bu onlara tokluk hissi verir. Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar. Düzenli olarak her gün aç karnına yoğurt yenildiğinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürür.
Uyumadan önce yoğurt tüketmek, gece geç saatlerde ekstra kilo almanıza neden olacak bol kalorili yiyeceklerden uzak durmanıza yardımcı olur. Yoğurtta triptofan vardır. Triptofan, uykuya yardımcı olan ve insanı rahatlatan kimyasallar olan serotonin ve melatonin üretimine fayda sağlayan bir amino asittir.
Mayanın ölçüsünü kaçırmayın
Az olması yoğurdun tutmamasına, fazla olması ise tadının ekşi olmasına sebep oluyor. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt mayası yeterli. Süt mayalanma için uygun sıcaklığa ulaşınca yoğurt mayasını ekleyip sütün her yerine eşit dağılması için iyice karıştırın.
Yoğurtla soda kürü, özellikle bölgesel olarak zayıflamak isteyenler için ideal bir seçimdir. 3 yemek kaşığı yağsız yoğurdu derin bir kaseye alarak karıştırabilirsiniz. Karışımın üzerine yarım limonun suyunu ekleyip karıştırmaya devam edebilirsiniz.
Midesi çok duyarlı olanlar ile on iki parmak bağırsağı ülseri olanlara dokunabilir. Bu durumda dikkatli tüketilmelidir. Yoğurt ayrıca inulin adıyla bilinen, alt sindirim sistemindeki sağlığı geliştirici bakterilerin üremelerini ve canlı kalmalarını sağlayan prebiotik bir madde içermektedir.
Standart M boy bir yumurtanın ortalama maliyeti 1.10- 2.00 ₺ arasında. Bu sebeple fiyat performans olarak değerlendirdiğimizde en ekonomik protein kaynağının yumurta olduğunu söylemek mümkün.
Yüksek protein içeren besinler dendiği zaman akla ilk olarak kırmızı et gelir. Protein kaynağı olan besinler arasında hayvansal gıdalar arasında en yüksek protein içeren gıdadır. Sağlıklı bir yaşam için uzmanlar haftada iki defa kırmızı et tüketilmesini önermektedir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri