Yumurtlamaya başladıktan bir süre sonra da civcivlerini terk ederler. Tavukların kuluçka dönemlerinin çoğu zaman sonbaharın sonlarında başladığını ve ilkbaharda ilk civcivlerini çıkarttıklarını belirtmek gerekir. * Bir tavuk gurk olduğunda yumurta aramaya başlar. Bulduğu en büyük yumurta grubunun üstüne yatar.
Kuluçkaya yatma dönemi tavuklarda genellikle ilkbahar aylarıdır. Genelde tüm tavuk ırkları gündüzlerin uzadığı zamanlarda, en çok ilkbaharda gurk olurlar. Gecelerin uzun sürdüğü kış günleri geride kalınca, yani kış sonundan yaz başına kadarki dönem tavukların en fazla gurk oldukları zamandır.
Gurk olma zamanı belli değildir, bazı tavuklar yılda bir kere ve bazıları ise 2-3 kere gurk olabilirler. Gurk olma sayısı tavuğun ırkına bağlı olarak değişir. Örnek olarak hint tavukları bazen yılda 3 kere gurk olma yeteneğine sahip olurlar. Ama maalesef vücut yapıları, kuluçkaya yatmak için uygun değildir.
Kanatlı hayvanlarda kuluçka süreleri: Tavuk 21 gün. Hindi 28 gün.
Gurk tavuğunuz özellikle inatçıysa, onu bir köpek sandığına veya tel kafese taşımanız gerekebilir. Gün içerisinde talaşı veya yataklık vermeyiniz ve kafesi sürünün ortasına koyunuz. Bu kafes onun karın altını, kara kara düşünmeyi durduracak kadar soğutmalıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Bunun sağlığı üzerinde ciddi bir olumsuz etkisi olabilir. Çünkü oturduğu süre boyunca yem ve su ile ilgilenmez .
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Bir tavuk kaç yumurta üzerinde yatar ? Tavukların, cüsselerine göre yumurta yumurta sayısı farklı olmaktadır. Ama genel olarak 12-15 adet yumurta kullanılmaktadır.
Gurk olmayan tavuklar genellikle yumurta tavuklarıdır. Bunun nedeni ise; yılın büyük bir bölümünde yumurta yapmaya devam eden ırkların gurk düşerek yumurtlamayı kesememeleridir. Gurk olmaya yatkın olan tavuk ırkları ise; gurk yatarak civciv çıkartmaya niyetli olan süs tavuklarıdır.
Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Bir tavuk gurk olmuşsa sürekli gurk-gurk-gurk diye sesler çıkarır ve tüyleri kabarık dolaşır. Kuluçkaya yatacak tavuğun kan dolaşımı hızlanıp vücut ısısı yükselir. Tavukta iştah kalmamıştır. Normal halinden daha zayıf ve daha hafif hale gelir.
– Düzensiz yemleme, aç ve susuz kalma:
Yine 24 saatlik bir susuzluk üretimin %30'lara kadar düşmesine neden olmakta ve üretim normale dönene kadar 25-30 gün geçmektedir.
Doğal olarak bu süreçte de yumurtlamaz. Kuluçka döneminde zayıf düşen gurk TAVUK kendini toparlar toparlamaz 40-50 gün içerisinde tekrar yumurtlamaya başlar. Bu süreci daha hızlandırmak için gurk tavuğun bakım ve beslenmesine özen gösterilmelidir.
Lohman tavuk ırkı, gurk olmayan ve yumurtlama kapasitesi yüksek tavuklardan birisidir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Kuluçka makinemize koyacağımız yumurtaların döllenmiş yumurta yani horozlanmış tavuk yumurtası olması gerekmekte. Markette satılan horozlanmamış yumurtalar kesinlikle kuluçka makinesi içine koyulmaz, civciv çıkmaz. Eğer kendi tavuklarınız var ise ve kümesinizde horoz yoksa bu yumurtalarda dölsüzdür civciv çıkmaz.
Kuluçka için en iyi yumurtalar temiz, iyi, oval bir yapıda ve temiz folluktan toplanmış olanlardır. Kaliteli civciv, kaliteli yumurtadan çıkar. Bu nedenle genetik yapısı seçilmiş, doğru planlanmış ırklar arasındaki tavuklar tercih edilmelidir.
Yalnız yarım gün civcivlerin kuluçkahane içinde kuruma ihtiyacı olduğunu düşünürsek tam olarak kuluçka süresi 21 gün olur. Civcivlerin gagası ile yumurtayı ilk çatlattığı dönemden sonra civcivin tamamen yumurtadan çıkılmasına yaklaşık olarak 10-12 saatlik bir süre vardır.
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
Pişmiş tavuk buzdolabında 3 gün kadar bozulmadan durabilir. Bu süre 5 güne kadar çıkabilir. Ancak gıda zehirlenmesi yaşanmaması için dikkat etmekte fayda vardır. Pişmiş tavuğu buzlukta saklamak ise daha garanti olmaktadır.
Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır. Tavuklara, yetiştirme döneminde daha yüksek renk sıcaklıklarına (daha mavi) sahip soğuk beyaz ışığın verilmesi önerilir. Soğuk beyaz, tavukların aktivitesini uyarır ve daha hızlı büyümelerini sağlar.
Bir hadisi şerifte Hz. Peygamberin (s.a.s.), eti yenen hayvanların cinsel organlarının, husyelerinin (yumurtalarının), dübürlerinin (anüslerinin), bezelerinin, öd keselerinin, mesanelerinin yenilmesini uygun görmediği bildirilmektedir (Beyhakî, es-Sünenü'l-kübrâ, X, 12).
Tavuklar kümes hayvanları içerisinde yemek seçmeyen kanatlılar arasında bilinmektedir. Leş, böcek, solucan, yeşil bitkiler, yemek artıkları, tahıllar, taş, toprak yani kısacası her şeyi tüketebilirler.
Etlik Piliçlerin günümüzde bu derecede hızlı büyümesinin esas olarak nedeni genetik seleksiyonlardır. Tavuk beslenme ve tavuk bakımı şartlarının buradaki etkisi sadece %15 'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri