Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
NOT: tavuğun gurk olması horozun olup olmadığı ile bir ilgisi yoktur.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Döllenme gerçekleşmese dahi, tavuk yumurta verecektir. Ancak, eğer döllenme gerçekleşmemişse, bu yumurtadan civciv alınamayacağı anlamına gelir. Bu tür yumurtalar, insanın beslenmesini sağladığı yumurtalardır. İnfindibulumda döllenme sağlanan yumurtalar ise civciv verecektir.
* Stres: Yer değiştirme, tedavi, iklim değişikliği veya korku gibi herhangi bir stres mevcudiyeti yumurta üretiminin düşmesine neden olabilmektedir. Soğuk ( Tavuklar nemli ve hava akımının çok olduğu yerlerde tutulmamalıdır), elde tutma veya taşıma, parazitler ve hayvanların korkması da stres nedenleri arasındadır.
İlgili 23 soru bulundu
Bu tamamen farklı bir konu, ancak bir tavuğun yediği yiyeceklerdeki besinleri doğrudan yumurtalarına yönlendirebileceği kanıtlandı. Yumurta kabuğu rengi beyaz ve kahverenginin tonlarında olması yumurtanın tadını etkilemez.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Horozlu veya horozsuz, her tavuğun yumurtası yenilir, hiçbir sakıncası yoktur.
Sağlıklı bir tavuğun ömrü 8 ila 12 yıl arasında değişmektedir. Elbette bu yaş sınırlamalarına hakkında değişik istisnalar var. Tavuklar, 5-6 aylık yaştan itibaren yaşamlarının son yıllarına kadar yumurta üretirler. Ancak, çoğu tavuk, 3 yaşına geldiğinde daha az yumurtlamaya başlar.
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir. Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
Gurk olmayan tavuklar genellikle yumurta tavuklarıdır. Bunun nedeni ise; yılın büyük bir bölümünde yumurta yapmaya devam eden ırkların gurk düşerek yumurtlamayı kesememeleridir.
Sahibi şaşırsa da bilim insanları için bu normal bir durum. Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsü ve Anvers Üniversitesi biyologlarından Prof. Dr. Thierry Backeljau, "Nadir de olsa bu mümkündür. Tavuk civcivinin horoza dönüşmesi olgusu bilimsel olarak tanımlanmıştır" diyor.
Doğal olarak bu süreçte de yumurtlamaz. Kuluçka döneminde zayıf düşen gurk TAVUK kendini toparlar toparlamaz 40-50 gün içerisinde tekrar yumurtlamaya başlar. Bu süreci daha hızlandırmak için gurk tavuğun bakım ve beslenmesine özen gösterilmelidir.
Civciv cinsiyetini öğrenmek sanıldığı kadar kolay bir işlem değildir. Genellikle tüylerinin rengine bakılarak cinsiyeti tespit edilebilir. Erkek olan civcivlerin üzerinde genellikle beyaz lekeler gözlemlenir. Dişi civcivlerde ise, kahverengi lekeler görülebilir.
Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor. Ancak hormonlar, mevsim ve iklim şartları, tavuğun yaşı ve cinsi gibi etkenlere bağlı olarak üretim miktarı değişiyor. Bir tavuğun yılda ortalama 300 yumurta verdiğini aklınızda tutabilirsiniz.
Horozlar yumurtlamaz. Horozların fizyolojilerinde yumurta, yumurtlama için gerekli mekanizma da yoktur.
Tavukların yumurtlama döneminde en az 15 saat gün ışığına ihtiyaçları var. Kışın bu ışık süresi 9-10 saate düştüğü için yumurta verimleri düşüyor. Ayrıca çevresel şartlar da zorlaşmakta. Havaların soğuması ve yetersiz beslenme de yumurta veriminin düşmesinde etkili oluyor."
Tavukların, yumurta üretimini desteklemek için 14 ile 16 saat aralığında aydınlatma gereklidir. Aydınlatma süresi 14 saatten daha az olursa, tavukların yumurta üretimi yavaşlayabilir ya da tamamen durabilir. Kuşların dinlenmesi için de en az 8 saat karanlık sağlanmalıdır.
Ne olursa olsun, her tavuk yumurtadan çıkmıştır. Dolayısıyla yumurta önce gelmiştir. Gallus gallus domesticus alt türünün Türkçedeki adıdır. hayvanın dişisi ile erkeğinin isimleridir.
Ayrıca tarihi geçmiş olan tavuk buzdolabında ise kesinlikle yenmemelidir. Ancak tavuk eti tarihi geçmeden önce buzluğa atılmış ve dondurulmuş ise uzun süre dayanıklı şekilde kalabilir. Buna dikkat ederek tüketim yapmak gerekmektedir. Aksi halde gıda zehirlenmeleri yaşanabilir.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
"6 saatten az da 8 saatten fazla uyku da yeterli olabiliyor"
Erişkin dönemdeki kişilerin yüzde 85'inin uykusu hava karardıktan yaklaşık 4-6 saat sonra, yani saat 22:00-24:00 arası gelirken; baykuş tipi olanlar gece yarısı 01:00 - 02:00 arasında, tavuk tipi olanlar ise 22:00'den önce uyuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri