*Yetersiz yemleme ( uzun süre yemsizlik , kısıtlı yemleme gibi.) *Aşırı aydınlık ortam veya ışık şiddetinin yüksek olması , *Kümes ısısının çok yüksek olması , *Beslenme bozuklukları ; mineral madde yetersizliği , aminoasit yetersizliği , dengesiz yem formülasyonları .
Tüy dökümünü sağlayan pek çok yöntem vardır. Bunlar yemin uzaklaştırılması, suyun uzaklaştırıl- ması, ışık süresinin azaltılması, düşük düzeyde kalsiyum yada düşük düzeyde sodyumla, yüksek düzeyde çinko yada iyot ile yemleme, dane arpa veya yulaf kullanılması ve bazı ilaç-hormonların verilmesidir.
Kanibalizm yani yamyamlık davranışı, sosyal olarak baskın kuşların tüylerini gagalayarak başlayabilecek tavukların ve hindilerin saldırgan davranışlarından kaynaklanır. Kanatlı hayvanlarda kanibalizm , gagaya bağlı yaralanmayı ve ardından kan ve diğer komplike dokuların tüketimini içerir.
Tüylerin iyi bir şekilde büyümesi ve korunması için proteinler, amino asitler, vitaminler ve minerallerin yeterli miktarda alınması gereklidir. Arka bahçede yetiştirilen bir sürüde yetersiz beslenmeye bağlı bir sorun ortaya çıkması alışılmamış bir durum değildir.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
İlgili 18 soru bulundu
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Etlik piliçlerin enerji ihtiyacı fazladır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte % 8,5 - 10' luk şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Kannibalizm , tüy çekme , gagalama gibi bu hastalığın kontrolü , yeterli ve uygun yemin bulunması hayvanların uzun süre aç bırakılmaması gerekir. Barınakların aydınlanmasının kontrolü ,ışık şiddetinin azaltılması , pencereli kümeslerde camların kırmızı veya mavi renk boyalarla boyanması gibi önlemler alınmalıdır.
Tüy dökümü kanatlı hayvanlarda doğal olarak, günlerin kısalmasından ve göç mevsiminden önce oluşan fizyolojik bir olaydır. Tüy dökümü tavuklarda uzun ve yoğun bir yumurtlama sezonu sonunda yorulan ve yıpranan vücutlarını ve üreme organlarını dinlendirmeyi ve onarması için gereken süreyi sağlar.
Hem yetişkin, hem de yetişkinliğe kadar takip edilen bir günlük civcivlerde yapılan araştırmalar, sirkenin bakterilere, özellikle de salmonella ve E.coli'ye karşı etkinliğini göstermiştir . Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır.
TÜY DÖKÜMÜ
Tavuklarda tüyler normal olarak yılda bir defa dökülür ve yenilenir. Bazı hayvanlarda ise tüy dökümü yılda iki defa veya iki yılda bir defa olabilmektedir. Dışardan suni bir müdahale olmazsa tavuğun tüylerini değiştirmesi 4 ay kadar sürmektedir.
Tanımı : Tavuk bitleri ve altlık böceklerini yok eden organik-toksik olmayan doğal bir üründür. Derisinde kütin tabakası bulunduran, eklem bacaklılar sınıfına giren tüm böcekler üzerinde etkilidir. (Kanatlı dış parazitlerinin tamamına yakını, bit, pire, kene, akarlar, altlık böcekleri bu sınıf içindedirler.)
Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler. Tavuklar tetrakromatiktir. Kırmızı, mavi ve yeşil ışığın yanı sıra ultraviyole ışığı görmelerine izin veren 4 tür konileri vardır. Bu nedenle bizden çok daha fazla renk ve ton görüyorlar.
B vitamini takviyesi yaparak kolaylıkla kedilerin tüy dökme sorununa çözüm bulunabilir. Örneğin bir ilaç veya vitamin takviyesi yapmak yerine kediye yumurta verilebilir. Yumurta çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. 10 günde bir haşlanmış yumurta ile kedileri beslemek, tüy dökme sorununu ortadan kaldırmaya yetebilir.
Kızgınlık döneminde köpekler, kızgınlık hormonunun aşırı salgılanması nedeniyle tüy dökülmesi yaşayabilirler. Pire, akarlar ve bazı protozoonlar tüy dökülmesine neden olmaktadır. Köpeklerde hormon bozukluğu tüy dökülmesine neden olur. Tiroid bozukluğu rahatsızlıkları, köpeklerde tüy dökülmesine yol açar.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Kanatlılar da tıpkı insanlar gibi stresi sevmez. Stresin kanatlı canlılarda immun sistem fonksiyonlarını yıprattığı ve kanatlı performansında düşüş şekillendirdiği bilinmektedir. Sırf bu nedenler bile stresin önlenmesi gerektiğini işaret etmektedir.
Yağlanmaya neden olabilecek yanlış oranlardan oluşan rasyonlar, tek tip besleme(Sadece buğday veya mısır gibi) bayat ve/veya küf ve toksin barındıran yemler, uzun süreli kullanımlarda, sindirim sistemi, karaciğer gibi organlarda sorunlara neden olur ve dolayısıyla yumurta verimini düşürür.
Hayır dökmüyor. Sadece dediğiniz gibi bazı kedilerin alerjisi var ve tavuk kedi mamalarında en sık kullanılan etlerin başında geldiği için daha çok kedinin tavuklu mamaya iritasyon gösterdiğini duyabilirsiniz.
Tüyleri güç çıkıyorsa, başını ve ayaklarını kestiğiniz tavuğu bütünüyle kaynar suya batırıp çıkararak tüylerini yolmalısınız. (Av hayvanları ise suya batırılmadan kolayca yolunur.) Tavuğu 1 ya da 2 dakika suyun içinde bekletmelisiniz.
Gaga kesme olarak bilinen işlem dar alanlara hapsedilen tavukların ve hindilerin birbirlerine zarar vermesini önlemek amacıyla kümes hayvanları endüstrisi tarafından başlatılmış bir yöntemdir.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Eğer şüphemiz varsa, klorlayabiliriz. Bunun için çamaşır suyu kullanılmaktadır. 1 litre suya 4–7 gram çamaşır suyu konur. Bu karışım içme suyunun her litresine 7,5 gram hesabıyla eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri