Tavuklar yedikleri yemin yaklaşık 2 katı su tüketirler. Sıcak iklim koşullarında bu oran artar. Civcivin % 70'i sudur (çıkımda bu oran % 85'i bulur). Bu nedenle suya ulaşmadaki güçlük ve su tüketiminde azalma veya su kaybı, civcivin hayatı boyunca performansını önemli ölçüde etkiler.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Şekerli yiyecekler: Çikolata, tatlı ya da sekerli yiyecekler, yalnızca tavuklar için değil kesinlikle hiçbir hayvana verilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır. Diş çürümesi, zehirlenme, obezite gibi pek çok soruna yol açabilir.
Bu durum günde pek çok defa tekrarlanır ve açlık hissi duyan tavuklar az az fakat sık olarak yem tüketirler. Kümeslerde yemliklerin sürekli dolu tutulmasının nedeni de budur. Yine 24 saatlik bir susuzluk üretimin %30'lara kadar düşmesine neden olmakta ve üretim normale dönene kadar 25-30 gün geçmektedir.
Tek başına tavuğun (özellikle kemikli yerleriyle yapılan) haşlama suyu yeteri kadar lezzetli olsa bile defne yaprağı, tane karabiber, soğan gibi ilavelerle daha leziz tavuk suları hazırlamak da mümkün!
İlgili 32 soru bulundu
Bölge şartları ve hastalıklar göz önüne alınarak iyi bir aşı programı yapılmalıdır. Civciv kümese alınır alınmaz ilk 3 saatte şekerli su verilir. İçme sularına uygun vitaminler katılır.
Aspir, etlik piliç ve yumurta tavuğu yemlerine belirli bir düzeye kadar rahatlıkla ilave edilebilecek bir yemdir. Yumurta tavuğu rasyonlarına bir miktar aspir tohumu, küspesi ya da yağı ilavesi yumurta yağ asitlerini doymamış yağ asitleri lehine arttırırken kolesterol düzeyini de düşürebilmektedir.
Sindirim atıklarının eliminasyonuna yardımcı olur, Aynı zamanda kanın ve dokuların ana unsurudur. Tavuklar yedikleri yemin yaklaşık 2 katı su tüketirler.
Onlar için gece ışığı, bizim gözümüze flaş tutmamız gibidir. Tavukların gözlerini tozlardan korumak için üçüncü bir göz kapağı vardır. Kör değillerdir, gece ışığa bakmaktan rahatsız olurlar. Gözleri çok hassas olduğu için, insanlar tarafından algılanamayan küçük ışık dalgalanmalarını bile görebilirler.
Tavuk Her Gün Yumurtlar mı? Tavukların yumurta yapması için günde 14 ile 16 saat arasında ışık almaları ve gece dinlenmeleri gerekiyor. Eğer uygun şartlar sağlanır ve tavuklar iyi bakılırsa, her tavuk her gün ortalama 1 adet yumurta üretiyor.
Hayvanlar, tuz yemeye ihtiyaç duyarlar çünkü vücutlarındaki birçok önemli işlev için tuz gerekli. Tuz, hayvanlarda da vücut sıvı dengesinin korunmasında ve sinir iletiminin düzenlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca, tuz, kasların ve kalbin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamakta etken.
Yer tavukçuluğunda kondüksiyon yolu ile ısı kaybının önlenmesi ve tavuklara doğal davranışları olan eşinme imkanının sağlanabilmesi amacıyla zemine esnek, suyu emme özelliği olan bir madde serilir ki buna altlık denir. Kümeslerde altlık kullanılmasının temel nedeni tabanda ısı izolasyonunun sağlanmasıdır.
Hem yetişkin, hem de yetişkinliğe kadar takip edilen bir günlük civcivlerde yapılan araştırmalar, sirkenin bakterilere, özellikle de salmonella ve E.coli'ye karşı etkinliğini göstermiştir . Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Tavuklara, yetiştirme döneminde daha yüksek renk sıcaklıklarına (daha mavi) sahip soğuk beyaz ışığın verilmesi önerilir. Soğuk beyaz, tavukların aktivitesini uyarır ve daha hızlı büyümelerini sağlar. Üretim döneminde ise daha düşük renk sıcaklıklarında (daha kırmızı) sıcak beyaz ışığın kullanılması önerilir.
İnek ve köpek gibi büyük boyuttaki hayvanlar, stresi ve stresten kaynaklanan davranışları daha belirgin olarak yaşarlar. Tavuklar korku, şok, rahatsızlık, yoksunluk, ağrı ve daha nice negatif uyarımların etkisi altında olabilir. Sonuç olarak onların hayatta kalmak için duruma verdikleri cevap negatif olur.
- tavukların 3 göz kapağı vardır. - anne tavuklar, civcivlerine; ne yemeleri ve nelerden kaçınmaları gerektiğini öğretirler. - tavuklar güneşi kullanarak gezinebilirler. bu da; yiyecek ve su bulmalarına, hatta saatin kaç olduğunu bilmelerine yardımcı olur.
Tavuk kümesinin korunaklı olması gerekiyor. Pencereleri, rüzgar ve yağmur almayacak şekilde konumlandırmalısınız. Follukları, kümesin köşesine yerleştirmeli ve yeterince derin olduklarından emin olmalısınız. Kümeste mutlaka tünek yer almalı.
SIKÇA SORULAN SORULAR Soru 1- Günlük yaştaki etlik civcivlerin kümes içi sıcaklıkları kaç derece olmalıdır. Cevap 1- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes içi sıcaklığı civciv seviyesinde 32-33oC olacak şekilde ısıtılmalıdır. Sıcaklık her 3 günde 1oC düşürülerek 21. günden sonra 20-22oC' de sabit tutulmalıdır.
Folluklar, hafif, sağlam ve kolay temizlenebilir malzemeden yapılmalıdır. Ayrıca, tavukların gereksiz yere yatmalarının ya da üzerlerinde tünemelerinin engellenmesi de gerekir.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Hangi vitaminler tavuklar için önemlidir? Tavuklar için önemli vitaminler arasında A vitamini, D vitamini, E vitamini, B12 vitamini ve C vitamini bulunur.
Elma sirkesi tavuklarda: Bağırsak ve dışkı kokusunu azaltır. Sindirime yardımcı olur. Mineral ve yağların sindirimine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri