Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Yumurtlayan tavuklar için, kalsiyum takviyeleri kritiktir. Birçok tavuk bekçisi, bu çok amaçlı üretilen ve satılan istiridye kabukları ve yumurta kabukları şeklinde sunar. Yumurtacı tavuklar vücuttan kalsiyum kullanarak yumurtalar oluştururlar.
Meyve, sebze, peynir, yemek artıkları (bozulmamış veya fazla yağlı olmayan), ot, çim, yonca, ağaç yaprakları da tavuklara besin olarak verilebilir.
İlgili 40 soru bulundu
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Sirke bu “kötü” bakterileri ortadan kaldırarak, “kümes hayvanlarında bağışıklığı da arttırır. Bu nedenle, sirke zararlı bakterilerle enfekte olma riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Kümesinizdeki 1000 adet Yarka / Tavuk için verilen ölçüdür : 15 günde bir; 200 litre suya 1 litre elma sirkesi karıştırılarak içirmelisiniz. Dezenfeksiyon amaçlıdır. Tavuklardaki İç-dış parazitleri döker. Elma sirkesinin aynı zamanda bit-pire savunmasında da önemi büyüktür.
Özellikle otlamayla beslenen yumurtlayan tavuklara enerji sağlamak için kullanılan özel maddeler vardır. Bu maddeler, mısır ve tam buğdaydan yapılır ve tavukları kış soğuğunda sıcak tutmak için uygun yiyeceklerdir.
Yemlerine acı kırmızı biber ilave edilen erişkin yumurtacı tavuklarda bu maddenin tavukların karın içi yağ miktarını azalttığı ve yumurta verimini arttırdığını tespit ettik. Bu durum yumurta verimi bakımından önemlidir. Capsaicin iyi bir metabolizma hızlandırıcısıdır ve döl verimini arttırmaktadır" dedi.
Tavukların yumurtlaması için çiftleşmeleri gerekir mi? Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
Yumurta yemi zararlıdır: Bu yemlere çeşitli kimyasallar (adına hormon denmeyen ama aslında hormon maddeleri) katılıyor. Böylece tavuk bünyesi yıpranmışlıkların farkına varamıyor. Biyoritm devre dışı kalıyor. Devamlı bu tür yemlerle beslenen tavukların ömrü kısalır.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Yetiştiricilerin başlıca düşmanı sansar diğer adı ile gelincik bu ezeli rakip sansar neden korkar tavukların ve kanatlı ailesinin baş düşmanıdır.
Sonuç olarak, içme sularına farklı oranlarda soğan suyu ilave edilen yumurta tavuklarında, performans üzerinde olumsuz bir etki göstermezken bazı performans parametreleri ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkiler gösterdiği sonucuna varılmıştır.
TAVUK ve hindiler de artık zeytinyağı ile beslenecek. Yılda ortalama yüzde 10-15 civarında büyüme gösteren beyaz et sektöründe, büyük firmalar tavukları zeytinyağlı yemle beslemeye başladı.
Bunun sebeplerinin başında hayvanların doğal ortamı olmaması ve kümeslerin havalandırılması, yeterli temizlikte olmaması gibi sebepler gelir. Bu durumun önüne geçilmesi için zeminin en geç bir hafta içerisinde temizlenmesi ve yılda iki üç kez kireçlenmesi gerekir.
Tavuklar, genellikle arpa, mısır ve buğday gibi tahıllarla besleniyor. Bunun yanında meyve ve sebze de tüketebiliyorlar. Sevdikleri bitkisel yiyecekler arasında marul, lahana ve ot ilk sıralarda yer alıyor. Hatta birçoğu solucan gibi yer altında bulunan canlıları kendileri bularak beslenmeyi seviyor.
Yağlanmaya neden olabilecek yanlış oranlardan oluşan rasyonlar, tek tip besleme(Sadece buğday veya mısır gibi) bayat ve/veya küf ve toksin barındıran yemler, uzun süreli kullanımlarda, sindirim sistemi, karaciğer gibi organlarda sorunlara neden olur ve dolayısıyla yumurta verimini düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri