Örneğin; Tax Free kapsamında vergi iadesi alabilmek için turist vizesi ile ülkeye giriş yapılmalıdır. Seyahat ettikleri ülkede 3 aydan fazla süreyle kalan gezginler, vergisiz alışveriş uygulamasından yararlanamaz. Vergi iadesinin yapılabilmesi için tüm ürünleri kendiniz almalısınız.
Türkiye'de yetkili noktalardan satın aldığınız eşyanın KDV'sini, yurt dışına çıkarken geri alabilirsiniz. Bu uygulamaya tax-free denilmektedir. Bu uygulamadan (geriye dönük 185 günden fazla zaman Türkiye'de yaşamayan); - Yabancı uyruklular ve - ikamet tezkeresi olan Türk uyruklular yararlanabilir.
Türkiye'deki Tax Free için alt limit KDV hariç 100 TL. Yani vergi oranı %8 olan ürünlerde 108 TL'den, %18 olan ürünlerde 118 TL'den daha ucuz olan alışverişlerinizde Tax Free alamazsınız.
Tax free alışverişlerinizde ülkeden çıkarken mutlaka gümrükte tax free belgelerinizi onaylatmanız gerekir. Nakit olarak tax free ödemenizi almak isterseniz ekstra komisyon kesintisi yapılır. Bazı ülkelerde havaalanına gitmeden önce şehirde de tax free ödemesi alabileceğiniz ofisler bulunur.
Türkiye Özelinde Tax Free
Alt limit olan 100 TL + KDV veya daha fazla tutarda alışveriş yapmış olmak. Yurt dışına çıkarken ürünleri yanınızda götürüyor olmak. Alışveriş tarihinden itibaren üç ay içerisinde gümrük onay işlemlerinin tamamlanması temel esaslardan biridir.
İlgili 23 soru bulundu
Yolcu, Tax Free faturalı ürünü ile birlikte “Dış Hatlar-gelen yolcu katı- kara tarafı”nda bulunan Gümrük ofisinden ürünü göstererek gümrük onayı (muayene kaşesi) alır.
Taxfree fatura kesilen alıcılar: Türkiye'de ikamet etmeyen ve satın aldığı malı yurtdışına götüren yabancı uyruklu veya yurtdışında ikamet eden ve buna dair o ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi veya bu mahiyette bir belgeye sahip olan Türk uyruklu alıcılar.
Türkiye %18 VAT uygulayan bir ülke. Yani yaptığınız 1200 TRY alışverişte bu miktarın 183 TRY kısmı aslında ödediğiniz vergi oluyor. Yani toplamda 183/1200 %15.3 tax free almanız gerekiyor, fakat bu miktarı tam olarak geri almanız mümkün değil.
Tax Free kapsamında vergi iadesi alabilmek için turist vizesi ile ülkeye giriş yapılmalıdır. Seyahat ettikleri ülkede 3 aydan fazla süreyle kalan gezginler, vergisiz alışveriş uygulamasından yararlanamaz. Vergi iadesinin yapılabilmesi için tüm ürünleri kendiniz almalısınız.
Tax Free Alışveriş, globe shopper'ların ziyaretleri sonunda beraberlerinde götürdükleri satın aldıkları ürünlere ilişkin KDV'yi talep etmelerini sağlar. Globe shopper'lar, Türkiye'de satın aldıkları ürünlerin KDV oranına göre, toplam satış fiyatı üzerinden maksimum %12 civarında iade alabilirler.
Pasaport, ürün, fatura ve kredi kartı ile ödediyseniz kartınız ile birlikte iadeyi almaya gidin. Bunları gümrük görevlisi kontrol ediyor. Görevliye göre aldığınız eşyanızı kontrol edip etmedikleri değişebiliyor. Özellikle Avrupadaki havaalanlarında Tax Refund veya Global Blue tabelaları görebilirsiniz.
Almanya Tax Free iadesi seyahat amaçlı ziyaretlerde alınabilir. Yani bulunduğunuz ülkede oturum izniniz olması durumunda iade almanız mümkün değildir. Tax free iadesi almak için yapmanız gereken minimum harcama limiti bulunur. Bunun altındaki harcamalarda tax free alamazsınız.
Tax Free'den Kimler Yararlanabilir
Alışveriş yapılan ülkede ikameti olmayan 18 yaşından büyük kişiler tax free den faydalanabilir. Örneğin; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı Ahmet'in ikameti İstanbul'da iken Almanya seyahatinde alışveriş yapınca bu seyahatin vergisini geri alabilir.
Vergi iadelerinizi gümrük idarelerinden geri talep edebilirsiniz.
Katma değer vergisi iade sistemi (Tax Free sistemi), Rusya Federasyonu topraklarında Nisan 2018'den itibaren uygulanmaya başlamıştır. Katma değer vergisini geri alma hakkına Avrasya Ekonomik Birliği'ne (AEB - Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya) üye olmayan yabancı ülkelerin vatandaşları sahiptir.
Onay işlemleri sonrasında pasaport sonrası danışma arkasında sağ ve sol kanatlarda yer alan Global Exchange noktalarına müracaat ederek geri ödeme alınabilmektedir.
1) Gümrük onaylı Tax Free Point fatura/çekinizi çıkış kapısındaki Tax Free Point ofis yetkilimize göstererek, iadenizi anında nakit olarak alabilirsiniz. 2) Gümrük onaylı Tax Free Point fatura/çekinizi 90 gün içinde bize posta ile ulaştırarak, KDV'nizin kredi kartı hesabınıza yatırılmasını da isteyebilirsiniz.
Tax Free için ürünün aldığını mağazandan satın alma sırasında tax Free formu talep etmeniz gerekiyor. (akrabanız alacaksa o talep etmeli ve kendi pasaport numarasını forma işliyorlar.) Ayrıca alınan ülke/bölge dışı bir pasaport olması gerekli. Örnek: Amerika pasaportu ile Amerika'da tax Free alamazsınız.
Sınır kapısında vergi iadesi
Örneğin iPhone 14 Pro Max 128 GB için bu ücret 3.899 Lari'den 3.574 Lari'ye (35.740 ₺) düşüyor.
Müşteri, fatura tarihinden itibaren 7 gün içerisinde Aqua Florya danışmaya gelir. Aldığı formu Aqua Florya danışmadaki Tax Free noktasına teslim ederek 500 TL'ye kadar olan ücret iadesini online işlem kullanımına açık olan kredi kartı bilgilerini bildirmek suretiyle geri alır.
Tax Free vergi oranı satın alınan ürüne ve ülkeye göre değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle %10 ile %20 oranı arasındadır.
Batum havaalanına girince sağda küçük ofis var tax free işlerini yürüten. Oradaki memur evrakları sisteme işliyor ve size zoommerın düzenlediği tax free evrağına kaşe vuruyor.
Tax Free Nedir
Gümrükten malın çıkışı anında fatura veya belgenin ibrazında tahsil edilen KDV iade edilmektedir. Bu şekilde yurt dışında yaşayanların ülke içinde aldıkları hediyelik eşya ve sair malların vergiden arındırılması amaçlamaktadır.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Bir diğer önemli nokta ise Gürcistan'daki Tax Free konusu. iPhone 15 veya diğer modellerde gümrükte vergi iadesi alınabiliyor. Vergi iadesi oranı ise yüzde 12.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri