İdrar söktürücüdür. Kış aylarında ise balgam söktürücü olarak kullanılabilir. Öksürük, grip, nezle, soğuk algınlığına karşı şifa verir. Herkesin çokça yakındığı ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına şifa sağlar.
Ayrıca lif ve iyi yağ içeriğinin yüksek olmasından dolayı, kabızlık şikayetini ortadan kaldırarak, mide ve barsak sistemini rahatlatmaktadır.
10) İltihapları Kolayca Temizler
C vitamini ve antioksidan maddeleri yapısında bulunduran cennet elması, iltihapların temizlenmesine yardım eder.
Ancak çok fazla tüketildiği zaman bütün besinler gibi aşırı tüketmekten kaçınılmak gerekir. Cennet hurması fazla tüketildiği zaman içeriğindeki yoğun meyve şekeri sebebi ile şekeri çıkartabilir. Bunun ile beraber fazla tüketildiğinde bağırsak sağlığı için de iyi olmayan etkileri söz konusudur.
İlgili 18 soru bulundu
Ramazan'a özel lezzetler arasında yer alan hurmanın böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Hurmanın içinde yüksek oranda yer alan potasyumun fazlalığı böbrek hastalıklarında ani kalp durmalarına neden olarak hayati tehlikeye yol açabiliyor.
Cennet hurmasının rengi olgunluğuna bağlı olarak değişiyor. Henüz olgunlaşmamış ve yemeğe hazır olmayan cennet hurmasının rengi açık sarı oluyor. Yeterince olgunlaşmış olan cennet hurmasının rengi ise kahverengi oluyor. Mevsiminde günde 1 tane tüketilen cennet hurmasının sağlık açısından inanılmaz faydaları var.
Cennet hurması fazla tüketildiğinde içeriğinde bulunan yüksek früktoz yani meyve şekeri nedeniyle şekeri yükseltebilir. Aynı zamanda yine fazla tüketiminde bağırsak sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilir.
Hücrelerin doğru çalışmasına yardım eden temel unsurlardan biri olan potasyum, tansiyonu dengeler, vücuttaki pH dengesini korur. Böbrek taşı oluşmasını engelleyebilir ve kemik erimesine karşı güçlü bir etkendir. Taze cennet hurmasına kıyasla, kuru cennet hurması 5 kat fazla potasyum içerir.
Cennet hurması, kabuğuyla birlikte yenilen meyvelerden biridir.
Günlük bir adet cennet hurması tüketilmesi C vitamini ihtiyacının tamamını karşılar. Zengin A vitamini içeriğiyle de göz sağlığını koruyucu etkileri bulunur.
Sindirim problemi yaşayanlar için en ideal besin olan hurma, bu tarifle tüketildiğinde mide ve bağırsakların daha hızlı çalışmasını sağlar. Sabah aç karna içtiğinizde hurma suyu ödem atmada yardımcı olur.
Cennet meyvesinin vücutta yorgunluk ve halsizliğe neden olan kana karışan iltihabı yok etmesi dikkat çekti. Bunun ise kan tahlilinde direkt olarak çıktığının bildirilmesi dikkat çekti. Birçok insanın sevdiği meyve olan cennet hurmasının hiç bilinmeyen faydası ortaya çıktı.
Vücudun C vitamini gereksiniminin %46'sını karşılayan cennet hurması, idrar yolu sağlığının iyileştirilmesi açısından önemli bir meyvedir.
Özellikle böbrekleri temizlemesi ve sindirimi kolaylaştırması üzerinden, kuru vurma kabızlığı önleyici etki sağlar. Bu sebepten dolayı düzenli şekilde ve dengeli olarak tüketmek, kabızlık döneminde önemli bir potansiyel teşkil eder. Çünkü kuru hurma içerisinde yüksek lif oranı barındırır.
Hurma bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, fakat aşırı ve çekirdeği ile tüketildiği takdirde sindirimi zorlaştırır, kabızlık yapabilir ve zamanla taşlaşarak mide- bağırsak sisteminde tıkanmaya yol açabilir.
Zengin lif kaynağı olan cennet hurması, mide ve bağırsak sağlığını destekler. Kabızlığa ve ishale iyi gelir.
İnsan sağlığına pek çok yararı bulunan hurma çekirdeği özellikle öğütülüp tüketildiğinde sağlığı korur. Hurma çekirdeği emilerek de yenilebilir.
Bu gruptaki çeşitlerin yakınında tozlayıcı özelliği olan bir çeşit varsa veya kendini tozlayabiliyorsa tozlaşma sonucunda meyvelerde çekirdek oluşur. Böylece meyve et rengi kahverengiye dönüşür ve kendine has, burukluğu olmayan tatlı bir meyve meydana gelir. Üç çekirdek bile meyvenin burukluğunu tamamen giderebilir.
Fazla tüketime bağlı olarak oluşan hurmanın mideden tahliye edilemediği için yediği bölgede şişlik, gaz, iştahsızlık gibi şikayetlere neden olduğunu aktaran Prof. Dr.
trabzon hurmasina sekil olarak benzeyen, fakat daha kucuk ve olgunlastiginda siyah renkte olan bir meyvedir. karadeniz yoresinde yetisir. bunun agaci 7 metreden yuksek olabilir. bu hurmalarin yol actigi gaz cok kotu kokar. bunun icin osuruk hurmasi denir.
Şeker Hastaları İçin Faydalıdır: Diyabet hastası olanlar açlık arzusuna eğilimlidir ve bu da çok sık görülür. Zengin lifli yiyecek olan cennet hurması açlık seviyelerini frenlemek için şeker hastaları tarafından tüketilebilir. Meyvenin kandaki şeker seviyesini de düzenlediği bilinmektedir.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
Trabzon hurması ya da cennet hurması olarak anılan bu meyvenin olgunlaşmış halini dikkatle tüketmek önemli. Çünkü tamamen olgunlaşmış bir Trabzon hurmasının 100 gramında yaklaşık 13 gram kadar şeker bulunuyor. Böyle yüksek bir oranda şekere sahip olduğu için de meyvenin açken yenmemesi tavsiye ediliyor.
Yüksek tansiyon sorunu yaşayanlar için de birebir. Cennet hurmasının tansiyonu ve kolesterolü düşürme özelliği bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri