Rize-Artvin Havalimanı'nda Milli Savunma Bakanlığı'na ait apronda, saat 06.44'de karadan denize yapılan uzun menzilli atışta yerli füze 'Tayfun', ikinci kez Rize semalarından yükseldi. Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesabından, "TAYFUN füzemizin yeni test atışını başarılı şekilde gerçekleştirdik.
🚀 Tayfun'un yeni test atışı Rize'de gerçekleştirildi | Türkiye'nin en uzun menzilli füzesi - YouTube.
Türkiye'nin uzun menzilli füze testleri için bugüne kadar ağırlıklı olarak Sinop'un kullanıldığını biliyoruz. Ancak bu kez test Rize'den yapıldı. Bu durumun TAYFUN'un menziliyle ilgili olduğu değerlendiriliyor.
Türkiye'nin şu ana kadarki en uzun menzilli füzesi TAYFUN, "kısa menzilli balistik füze" olarak Türkiye'nin güvenliğine katkı sağlayacak. Uzun Menzilli Hava Savunma ve Füze Sistemi SİPER ise 100 kilometrenin üzerindeki menzili ile yüksek irtifa, uzun menzil hava savunmanın belkemiğini oluşturacak.
Tayfun Balistik Füzesi, Türkiye'nin ilk kısa menzilli balistik füzesidir. Tayfun, aynı zamanda Türkiye'nin en uzun menzilli füze sistemidir. Roketsan tarafından milli imkanlarla geliştirilmiştir. İlk test atışı 18 Ekim 2022 tarihinde Rize-Artvin Havalimanı'ndan gerçekleştirilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Gizlilik içinde yürütülen ve yıllar süren bir çalışmanın ürünü olan bu füze, bilinen ilk testinde 456 saniyede 561 kilometreye ulaşarak Türkiye'nin elindeki en gelişmiş füzenin menzilini ikiye katlamış oldu. Rize'den fırlatılan ve Karadeniz üzerinden 456 saniyede Sinop açıklarına ulaşan bu füzenin adı Tayfun.
Başta ROKETSAN olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." ifadelerini kullandı. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz yıl kasım ayında Tayfun'un menzilinin 561 kilometre olduğunu, menzilin daha artırılacağını açıklamıştı. Balistik füzeler neden önemli?
280 kilometreye kadar menzili bulunan Bora füzesi şu anda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterindeki en uzun menzilli balistik füze sistemi olarak biliniyor.
Menzilli Balistik Füzesi (SRBM) test atışı gerçekleştirdi. Menzil: 500-1000 km.
Hava savunma sistemlerinin çoğu Türk Kara Kuvvetleri envanterindedir. Türk Hava Kuvvetleri envanterinde genellikle uzun menzilli hava savunma sistemleri bulunmaktadır. 2 batarya ve 192 füze bulunmaktadır.
Türkiye'nin elindeki bir diğer balistik füze ise Yıldırım olarak da bilinen 150 kilometre menzilli J-600 füzeleri. Bunun yanı sıra Türkiye'nin elinde menzili 120 kilometreye kadar çıkan Kasırga olarak da bilinen TRG-300 dışında TR-122, TRB-122, TRG-122, TRLG-122, TRG-230, TRLG-230 gibi topçu roket sistemleri var.
Roketsan tarafından yapılan açıklamada ilk atışı yapılan ve Türkiye'nin ilk havadan karaya süpersonik füzesi olan TRG-230-iHA ile 100 kilometre üzerindeki hedefin başarıyla vurulduğu belirtildi.
BORA Füze Sistemi
Roketsan tarafından şuana kadar 72 adet BORA Füzesi, 3 adet Komuta Kontrol Aracı (KKA), 6 adet Fırlatma Aracı (FA), Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edildi.
Topol RS-12m, Rus yapımı dünyanın en uzun menzile sahip (10.000 km) karadan karaya balistik füzesi. 3 kademeli olup hedefine sabit bir noktadan yaklaşmaz; yani istediği yerden istediği zaman atış yapabilir. 1 ton savaş başlığı taşıyabilir ve yaklaşık 45 ton ağırlığındadır.
1500 KM MENZİLLİ CENK FÜZESİ İLK KEZ GÖRÜNTÜLENDİ !
Hedefe vuruş hızı, yakıtsız ağırlığına bağlı olarak, 2.5-3 mach civarında. Ama mid-course uçuş hızı hipersonik bu füzenin.
çin'den yapılan teknoloji transferi ile üretilmiş kısa menzilli bir balistik füzedir.
SİPER Ürün 2 Hava Savunma Füzesinin ilk atışı başarıyla gerçekleştirildi. SİPER Ürün 2 Füzesi, 150+ kilometre azami menzile sahip.
Şahab-3 (Farsça: شهاب ۳), İran yapımı bir orta menzilli balistik füzedir. Füze, Çin yapımı DF-21, ve Kuzey Kore yapımı Nodong-1 füzesinin bir uyarlamasıdır. Shahab-3, 1,280 kilometre menzile sahip olup MRBM varyantı ise 1,930 kilometreye kadar ulaşabilmektedir.
Tufan (Farsça: توفان), İran yapımı bir güdümlü tanksavar füzesidir.
Çok Namlulu Roketatar Silah Sistemi, 10 - 280 km menzil aralığında kritik hedeflerin doğru ve zamanında ateş altına alınmasını sağlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri