Bu nedenle taze olarak tüketilmesi ya da etli kısımdan bergamot suyu çıkarılarak içilmesi tercih edilmemektedir. Bergamot aroması çaya kattığı güzel koku ve tat ile akıllarda yer etmiştir. Bergamot kabuğu sıkılarak elde edilen esans genellikle parfümeri yapımında kullanılır.
Bergamot çayı; depresyon, gergin ruh hali, korku ve stres gibi duyguların yerine ferahlık ve huzur getirmeye yardımcı olan aromatik bir kokuya sahiptir. Bergamot çayı içinde bulunan narenciye özü sayesinde kilo kontrolüne yardımcı olan etkilere sahiptir.
Bu çayı demlemek için; kurtulmuş yaprakları veya tohumu, kabuğunu alıyorsunuz tohum ve yaprağını kullanacaksanız 2 çay kaşığı sadece kabuğunu kullanacaksanız 1 çay kaşığı kadar alıp kaynattığınız suyu üzerine ekliyorsunuz. 5-10 dakika demlenmeye bıraktıktan sonra süzüp bal ve limon ekleyip tüketebilirsiniz.
Bergamot, az miktarda da olsa kafein içerdiğinden vücuda enerji veriyor ama aynı zamanda aşırı tüketmekten de uzak durmak gerekiyor. Antioksidan özelliği sayesinde cilt sağlığına da katkıda bulunan bergamot, zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırması sayesinde, yaşlanma karşıtı bir etki oluşturuyor.
İlgili 35 soru bulundu
Hasat için kış mevsiminin sonları beklenen mandalina veya limon meyvelerinin aksine bergamot portakalları, meyvelerin ağırlığı dalları kırmasın diye erkenden toplanır.
Eğer alacağınız bergamot çayı doğalsa içinde alkol bulunmaz. Ancak tomurcuk aromalı çay kullanırsanız işin rengi değişir. Çünkü tomurcuklu çaylarda bergamotun kendisi kullanılmaz. Daha yoğun bir aroma ve koku vermesi için bergamotun aroması kullanılır.
Bergamot, tıpkı diğer Turunçgiller'de olduğu gibi; soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Bergamotun bilimsel adı Citrus bergamia'dır.
GİMDES sertifikalı tomurcuk çaylarında etil alkol mevcut değildir. Onları içebilirsiniz. Yine de en doğal ve sağlıklı olanı bergamotun kurutulmuş kendi halidir. Not: Bu yazı Müslüman Gıda Hassasiyetine sahip olanlar için kaleme alınmıştır diğerlerinin üzerine alınmasına gerek yok.
İyice demlenmiş bergamot yapraklarının buharını solumak baş ağrısı, sinüs sorunları, öksürük, grip ve mide bulantısına iyi gelir. Çayını içmek aşırı yeme sonrası oluşan şişkinliği, mide ağrısını ve diğer mide rahatsızlıklarını hafifletir.
Osmanlı tıp kitaplarında bergamot ağacından narenç ve ağaç kabuğu gibi isimlerle bahsedilmektedir. Bergamot ağacı Latince "Citrus Bergamia" olarak adlandırılır.
Doğal bergamot kokusu ve kullanılan tazecik filiz yapraklarıyla tüm çaylarla harmanlanabilmesi için özel olarak hazırlanmış bir çaydır. Neşeli, keyfine düşkün çay severlerin hayatına renk vermekte üstüne yoktur.
TANSİYONU DÜŞÜRÜR
Bu, sindirim sistemine yardımcı olur ve besin maddelerinin uygun şekilde emilmesini sağlar. Bu salgılar aynı zamanda şeker parçalanmasında rol oynayarak kan basıncını düşürebilir.
Cam kavanozlarda ağzı kapalı biçimde saklama yaparsanız kabuklarınız fazlasıyla uzun ömürlü olacaktır. Kuruttuğunuz bu bergamut kabukları oldukça kıymetli ve aromatiktik. Onları siyah ya da yeşil çay ile birlikte demleyerek tüketebilirsiniz. Diğer bitki çaylarıyla harmanlayarak aromalarını arttırabilirsiniz.
Turunçgiller hangi meyvelerdir sorusu sofralarda sıklıkla yer alan, tanıdık simalar ile yanıtlanır. Portakal, limon, mandalina, turunç, greyfurt ve bergamot aynı ailenin üyeleridir. İşte, turunçgiller listesi!
Seçenekler: 500 gr. 1000 gr85,95 TL/kg.
4) Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bu çay idrar söktürücü özelliğe de sahiptir.
C vitamini bakımından son derece zengin olan bergamot, kokusuyla adeta baş döndürür. Yeşil renkli olan meyve, kekremsi bir tada sahiptir ve eklendiği her şeyin tadını değiştirerek enfes bir aroma kazandırır.
Türkiye'de yetiştiği yer Doğu Akdeniz'in kıyı kesimleridir (Adana, Mersin, Hatay). Meyve kabuklarından sıkma usulü ile bergamut esansı elde edilmektedir. Yeşilimtrak sarı renkli, hoş kokulu ve acı lezzetli bir sıvıdır.
Çok sayıda yağ asidi, çinko, magnezyum, demir, bakır, selenyum, potasyum, fosfor, manganez, kalsiyum mineralleri ile; C vitamini, A vitamini ve B vitamini çok az kalori içerir.
Portakal çiçeğini andıran tatlı kokusuyla keyifli bir içimi olan bergomot çayının, aksiyete ve depresyon üzerinde olumlu etkileri olduğu yönünde çalışmalar mevcuttur. Seylan çayının karakteristik tadı, bergamotun hoş aroması ile gerçek earl grey çay keyfini yakalamak için bergamot çayını mutlaka deneyiniz.
Bir ılıman iklim bitkisi olan bergamot, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Ülkemizde en çok yetiştirilen şehirlerin başında İzmir, Aydın, Antalya, Denizli ve Afyon geliyor. Hem çayı hem de yağı, insan sağlığına faydalı olan bergamot, oda spreyi ve parfüm yapımında da sıklıkla kullanılıyor.
Dünya genelinde sıklıkla tüketilen Lipton Earl Grey bilinen klasik tadına aromasıyla damga vurur. Bu çaylar turunçgil ailesinden olan bergamot meyvesinden elde edilen yağ ile tatlandırılır. Bergamot, turunçgillerden gelen ve Akdeniz coğrafyasında yetişen aromalı bir meyvedir.
Bergamot otu, sedefotugiller ailesine mensup, boyu 4 metreye kadar çıkabilen bir ağaç türüdür. Meyveleri limona benzer ve yeşil sarı renktedir. Türkiye'de Doğu Akdeniz'de, özellikle Adana, Mersin ve Hatay gibi şehirlerde yetiştirilen bergamotun anavatanı Batı Hindistan'dır.
Deminize Aroma Katan Özel Doğuş Çay Kutuları
Karadeniz bölgesinde yetişen kaliteli yaprakların bergamot aroması ile harmanlanmasından elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri