Hazırlamış olduğumuz şerbet tamamen çekti. Altı nemli, yumuşak üstü çıtır çıtır bir baklava oldu. Ama siz daha yumuşak ve şerbeti fazla olsun isterseniz sütü bir bardak fazla koyabilirsiniz.
Tatlıya sonradan şerbet eklemek hem tatlının tadını hem de kıvamını bozar. Bu nedenle kesinlikle pişmiş ve bir kez şerbet eklenmiş tatlıya sonradan şerbet eklenmemelidir. Aksi takdirde tatlı şerbeti çekmez ve cıvık cıvık olur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Baklavaya süt koyulur mu? Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez. Ev yapımı baklavanın yine lezzetini arttırmak için içerisine yoğurt ve süt de ekleyebilirsiniz.
2 su bardağı şeker. 1,5 su bardağı su. 3,5 su bardağı süt.
Soğuk Baklava Tarifinin Püf Noktası
Şerbeti soğuk, baklavası soğuk olur. Şerbetinde şekersiz sıvı krem şanti olur, sadece şekerli süt ile ya da çiğ krema ile şerbet olmaz. Pudra şekeri ve kakao kullanılmaz. Soğuk baklava sadece rende ya da toz çikolata ile süslenir.
İlgili 42 soru bulundu
Sütlü tatlılardan sayılan soğuk Baklava, mutlaka serin bir yerde saklanmalı ve üç gün içerisinde tüketilmelidir.
SOĞUK BAKLAVA TARİFİNİN PÜF NOKTALARI
Farklı bir alternatif olarak kakao ya da çikolatalı süt tozu kullanmak istemezseniz bitter çikolata ya da sütlü çikolata rendesi ile üzerini tamamen kaplayacak şekilde yapabilirsiniz. Şerbeti hazırlarken su koymak istemezseniz 1 bardak yani 1 litreden de hazırlayabilirsiniz.
Baklavanın ana maddesi un olduğu için verdiği enerji yüksektir. Hamurun içine konulan süt ve yoğurt ile hamurun vitamin ve mineral içeriği ve protein değeri artırılmaktadır. Süt ve yoğurtta A, B1, B2, B3, D, E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum ve fosfor mineralleri ve laktoz bulunmaktadır.
Soğuk baklava ve sütlü Nuriye'nin aynı tatlılar olmadığını da hatırlatmak isteriz, zira yapım aşamaları tamamen farklı.
Soğuk baklava buzdolabında tutulmadığı takdirde içerisindeki süt çabuk bozulacağından bu da bozulmalara sebebiyet verebilecek, dolayısıyla bu durumdan zehirlenmeler de kaçınılmaz olacaktır. Soğuk baklava mümkün olduğunca buzdolabında bekletilmelidir.
Köşede bekleyen tamamen soğumuş şerbeti azar azar, kepçe yardımıyla tatlının üzerine gezdirin. Tatlı şerbeti tamamen emene kadar oda sıcaklığında dinlendirin. En az 2-3 saat oda sıcaklığında dinlendirmenizi öneririz. Dilerseniz bu sürenin sonunda tatlınızı buzdolabında iyice soğutup da servis edebilirsiniz.
Baklava şerbeti nasıl dökülür soğuk mu sorusunun yanıtı kısaca şu şekildedir: Baklava sıcak, şerbet soğuk olmalıdır.
Tatlının üzerine kakao ve pudra şekerini karıştırın ve her yerine gelecek şekilde eleyin. Rendelenmiş çikolatayı da üzerine serpin. En son olarak Antep fıstığıyla süsleyip servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
"Üstünü pudra şekeri, çikolata ve fıstık ile süslüyoruz. Yaklaşık 2 saat dinlendirdikten sonra müşterilerimize sunuyoruz. Müthiş rağbet var. Çikolata sevenler çikolatalısını tercih ediyor.
Buzdolabında dinlendirdiğimiz soğuk baklavamız hazır. Üzerini toz fıstıkla ve çikolata rendesi ile süsleyerek soğuk baklavayı servis edebilirsiniz.
Taze tüketilmesi gereken bir tat olduğundan dolayı buzdolabına konulduktan sonra 4 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.
İlk önce şerbeti hazırlayalım. Tencereye suyu ve şekeri ekleyelim ve kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başladıktan sonra, 5 dk ocakta kaynasın ve ocaktan alın. Üzerine sütü ilave edin ve soğuyuncaya kadar karıştırın.
1 KG : (14-15 ADET)
Soğuk baklava, hava şartlarına bağlı olarak 160-180 derece fırında ortalama 35-40dk.pişirilir. Fırından çıktıktan sonra dinlenen baklavanın üzerine süt ve şekerden yapılan şerbeti ilave edilir. Dayanma ve muhafaza koşulları : Buzdolabında muhafaza etmek koşulu ile 4 gündür.
Dışı çıtır çıtır bir baklava yapmak istiyorsanız hamur karışımına yarım limonun suyunu ya da birkaç damla sirkeyi katmayı unutmayın. Bu asitli malzemeler hamurun piştiği zaman gevrek olmasını sağlar.
İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır. Baklava bezeleri açılırken önce aralarına bol nişasta serpilmeli ancak genişletilip yufka şeklinde açılacağı zaman sadece hamurun ihtiyacı kadar nişasta serpilmelidir.
Şerbetin normal kıvamına gelmesi için tekrar ocağa alıp üzerine yavaş yavaş sıcak su ekleyerek inceltin. Şerbeti hazırlarken yapılan hatalardan biri de kıvamının çok cıvık olmasıdır. Sıvı şerbetin kıvamını koyulaştırmak için ocakta normalden daha fazla pişirilmesi gerekiyor.
Şayet baklavayı açıp önceden pişirdiğiyseniz bu kez işler değişir. Bu kez sıcak şerbeti soğuk tatlıya dökmeniz gerekiyor. Pek çok ev hanımı önceden açtığı soğuk baklavaya sıcak şerbet dökerken, tepsiyi ocağın üzerine yerleştirir ve en kısık ateşte ocağı açar. Böylece baklava şerbetini daha iye çeker.
Şerbetli tatlı hazırlayanların en kararsız kaldığı nokta, şerbeti sıcak mı yoksa soğukken mi dökmeliyim sorusudur. Bunun en bilineni de tatlıyı sıcak, şerbeti de soğuk dökmektir. Fakat ustalardan aldığımız bilgilere göre en iyi sonuç, her ikisinin de ılık denilebilecek bir sıcaklıkta olması gerektiğidir.
Normal baklavaya göre daha fazla rağbet görmesinin sebebi ise baklavaya nazaran daha az şekerli olması ve daha hafif olmasıdır. Soğuk baklavanın şerbeti, su ve şeker yerine sütten oluşmaktadır. Bu nedenle daha hafiftir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri