(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Cevizleri ayıklayıp yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine koyup 15 dak 100 derecede fırında biraz kuruttum. Daha sonra robotta çekip tekrar 20 dak kadar fırınladım. 100 derecede pişmeden kurutuyor. Fırının içinde sıcağıyla soğuyana kadar bıraktım. Soğuyunca buzdolabı poşetine koydum derin dondurucuya kaldırdım.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
İlk olarak bir gazete üzerine cevizleri dizin ve kuruyana kadar bekleyin. Cevizler kuruduktan sonra 5 cm boş kalacak şekilde güvece veya toprak çömleğe doldurun. Boş kalan 5 cm 'lik kısma talaş doldurun. Son olarak kuru ve serin bir yerde muhafaza edin.
İlgili 23 soru bulundu
Cevizi kabuklu olarak muhafaza etmek tazeliğini koruması açısından daha verimlidir. Kabuklu cevizi hava geçirgenliği olan bir filede veya bir tepsiye yayarak güneş görmeyen, kuru ve serin bir ortamda saklamanız yeterli olacaktır. Bu şekilde sakladığınızda 1 yıla kadar muhafaza edebilirsiniz.
Peki cevizi tüketirken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? -Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Direkt güneşe maruz bırakılan cevizlerde kararma görülebilir, bu nedenle güneşe maruz bırakmadan daha gölge bir alanda kurutmakta fayda vardır. Kurutma tesislerinde 30 - 35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanabilir.
Ülkemizde bazı şehirlerde güneşin altında yaklaşık 10 gün bekletilerek kurutma işlemi yapılmaktadır.
Cevizlerin kurutma işlemi genellikle güneşte yapılır. Güneşte kurutulan cevizlerde kararma olur bu nedenle gölgede kurutmada fayda vardır. Eğer kurutma tesisleri varsa burada 30-35 derecede 24 saat bekletilerek kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Bitkilerle sağlık sorunlarına çözümler sunan İbrahim Saraçoğlu da, yayınlarıyla ceviz suyunun faydalarını onaylar. Cevizi suda bekleterek içmenin kötü kolesterolü düşürme, kan şekerini dengeleme ve sindirim konusunda düzenleyici olduğunu destekler.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
Ayıklanmış ceviz nasıl muhafaza edilir? Kabuğu kırılmış ve ayıklanmış iç cevizler hava geçirmez saklama kaplarında ve buzdolabında 6 ay süreyle saklanabilir. Buzdolabında saklamak istemezseniz serin ve karanlık bir ortamda da muhafaza edebilirsiniz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene saklayabilirsiniz.
Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız. Kabuğu çıkarılmış iç cevizi hava geçirmez saklama kaplarında, buzdolabında 6 ay süreyle saklayabiliriz. Derin dondurucuda ise en fazla 1 sene.
Kabuklu cevizler kırılmadığı, hava almadığı müddetçe yaklaşık olarak bir ya da iki yıl sorunsuz şekilde saklanabilir. Kabuklu ceviz saklanırken güneş ve neme maruz kalmaması gerekir.
Ülkemizde bazı yörelerde cevizler 7-10 gün boyunca güneş altında bekletilerek kurutulur. Güneşte kurutulan cevizde kararma olduğundan ve güneş, cevizin içindeki yağı bozup cevizin acılaşmasına yol açtığından, cevizlerin gölgede kurutulması güneşte kurutulmasından daha doğrudur.
Avuç içi kadar ceviz yeterli olacaktır. Daha sonrasında ise üzerine oda sıcaklığında temiz içme suyu ilave edin. Bu su ve ceviz suyu karışımını bir gece boyunca, yani yaklaşık 8 ila 12 saat arasında dinlenmeye bırakın. Sabah uyandığınızda ceviz suyunuz hazır!
Cevizi suda 1 gece bekletip içince hastalıklara şifa oluyor. Bir bardak suyun içine bir tam ceviz koyup bir gece bekleterek ceviz suyu elde etmeniz mümkün.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
Doğal kurutma
Cevizlerin birbirine dokunmalarını en aza indirgemeye çalışın. Nemi engellemek için geceleri ve yağmur sırasında rafları bir muşamba ile örtün. Cevizlerin her noktasının havayla temas ettiğinden emin olmak için gün içinde karıştırın. Rafta veya çuvalda düşük miktardaki cevizler kurutulabilir.
Cevizi kokladığınızda boya gibi kokuyorsa, acılaşmış ve oksitlenmiştir. Yani bozulmuştur. Bu da cevizin hasattan sonra uygun şartlarda depolanmadığını gösterir.
Bunun nedeni, polende bulunan bir proteinin cevizde bulunan bir protein ile benzerliklere sahip olması ve bu nedenle bazı insanların cevize tepki göstermesidir bu duruma çapraz reaksiyon adı verilir. Bu reaksiyonların belirtileri genellikle hafiftir ve ağızda kaşıntı veya şişliği içerir.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri