Çukurova'da ceviz firiği olarak adlandırılan taze ceviz, iç kabuğu da dahil olmak üzere meyve olarak tüketilir. Taze ceviz hasadı, yazın son günlerine denk gelir. Vitamin, mineral ve antioksidan oranınca zengin olması, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmesini sağlar.
Ceviz özellikle taze tüketildiği zaman koruduğu besin değerleri ile beraber çok önemli faydalar sağlamaktadır. - Özellikle içeriğinde bulunan omega-3 yağ asitleri ile beraber kan basıncını azaltır ve kalp sağlığını korur.
yeşil olan dış kabuğundan sanayide boya hammadesi olarak yararlanan yemiş. önce teryağı sürülmüş taze ekmek dilimi alınır. üzerine iç kabuğu da soyulmuş taze cevizler dizilir, en üste de miktarı keyfe göre değişen bal sürülerek yenirse bir çeşit orgazmik yiyecek elde edilmiş olur.
Taze ceviz, içerisinde yer alan mineraller oldukça çoktur. Bu durum kalp sağlığından beyin sağlığına kadar pek çok olumlu tedavinin oluşmasına zemin hazırlamaktadır. Aynı zamanda yüksek kolesterol bulunan hastalar açısından da önerilmektedir.
Taze veya kurutulmuş olması sağlık yönünden etkisi değiştirmez, taze ve kuru ceviz arasındaki fark, taze cevizin su içeriğinin daha fazla buna bağlı olarak da enerji içeriğinin daha düşük olmasıdır. Ceviz, meyvesi kadar tahtası da değerli olan, uzun ömürlü ve hoş kokulu geniş yapraklara sahip ağaçlarda yetişir.
İlgili 44 soru bulundu
Ceviz toplamak için en iyi zaman ise cevizin yeşil kısmının üçte birinin çatlamaya başladığı zaman olarak bilinmektedir. Cevizin içinin tam dolu olduğu ve boşluk olmadığı zaman ceviz toplanabilir. Ceviz kabuğundaki yumuşaklık yerini sertliğe bıraktığı zaman toplama için uygun zaman anlamına gelir.
Ceviz, çeşitli vitamin ve mineral kaynağıdır. Cevizdeki vitaminler yağda çözünenlerden A ve E vitamini, suda çözünenlerden B1, B2, C vitaminleridir. Ayrıca ceviz, folik asit, pantotenik asit ve niasin, minerallerden; demir, magnezyum, bakır, çinko ve fosfor da içermektedir.
Ceviz içerisinde doymamış yağ asitleri barındırır. Bu sebeple uygun ortamda muhafaza edilmez ise kısa zamanda bozulur. Kabuğunda küf, leke gibi oluşumlar başlar, cevizin içi acılaşır. Cevizin tüketim ömrünü uzatmak istiyorsak uygun muhafaza koşullarında saklamak zorundayız.
Yeşil kabuğundan ayrılmış olan cevizler, suyla yıkanır. Daha sonra, gölge bir yerde ve bir çarşaf üzerine ince bir biçimde serilerek kuruması beklenir. Altta kalan bölümlerinin de kuruması için ara ara karıştırılmalıdır. Kurutma işleminin çok daha kolay yapılması için ise, tel ızgara da kullanmak mümkündür.
Ceviz suyu kolesterol dengesini sağlar. Kötü kolesterol değerini düşürür. Omega 3 açısından zengin olması nedeniyle sinir sistemini korur. Damar tıkanıklığını önler ve kalp hastalıklarına karşı korur.
Taze cevizin tadı süt gibidir, tatlıdır. Ceviz bekledikçe tadı keskinleşir, o hafif ve narin lezzeti azalır.
Elinize ceviz lekesi bulaştıysa hiç vakit kaybetmeden su ile sirkeyi karıştırın. Bir parça bezi hazırladığınız bu karışıma batırın ve bu bezle lekeli bölgeyi nazikçe silin. Son olarak elinizi soğuk suyla iyice yıkayın. Hepsi bu kadar!
- Böylelikle ceviz hasadına başlayabilirsiniz. Ceviz hasat işlemini cevizin kabukları çatlamadan yapılması daha doğrudur. Cevizin kalitesini düşürmemek ve lezzetini kaybetmemek için zamanında topladığınız cevizleri yeşil kаbuklаrındаn аyırıp güzelce yıkayın.
Küf oluşumu hasat döneminde başlar. Uygun olmayan sıcaklık ve nemli ortamlarda depolandığında bu küfler mikotoksin oluşturur. Cevizde olduğu gibi fındık, fıstık gibi kuruyemişlerde, baharatlarda ve kuru meyvelerde bu toksinler tehlikelidirler. Mikotoksinler arasında aflatoksin cevizde de çok gözlemlenen bir maddedir.
(kabuklu veya kırılmış iç cevizimizi buzdolabı poşetlerinde haftalık kullanım ölçülerinde saklamanızı tavsiye ederiz.) Uzun süreli saklamak için, iç ceviz veya kabuklu olarak ve kısa süreli kullanımlık paketler halinde buzdolabının derin dondurucu bölümünde muhafaza ediniz. Yıl boyunca tazeliğine muhafaza edecektir.
TAZE CEVİZİ ANLAMANIN 3 YOLU
1-Rengi açıktır. 2-Ceviz bütün şeklinde çıkar. 3-Ceviz kabuğu çabuk kırılır.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Bunun nedeni, polende bulunan bir proteinin cevizde bulunan bir protein ile benzerliklere sahip olması ve bu nedenle bazı insanların cevize tepki göstermesidir bu duruma çapraz reaksiyon adı verilir. Bu reaksiyonların belirtileri genellikle hafiftir ve ağızda kaşıntı veya şişliği içerir.
- Bağırsaklarda oluşan kurt ve solucanlara karşı mücadele gösterir. - Raşitizm ve şeker hastalığına karşı iyi gelir. - Daha taze ve pürüzsüz bir cilt elde etme imkanı sağlanır. - Saç uçlarını ve saç köklerini besleyerek daha sağlıklı ve kalın saçların çıkmasına olanak verir.
Ceviz, içerisinde doymamış çoklu yağ asitleri dediğimiz omega 6, omega 3 ve omega 9 açısından çok zengin olduğu için günlük belirli oranlarda tüketmemiz gerekir. Günde dört adet ceviz içi yemek, vücuttaki yağ oranını artırır. Günde en fazla 3 ya da 4 ceviz içi yenilmesi önerilmektedir.
Kötü huylu kolesterolün panzehridir. Ceviz, düzenli ve yeterli miktarda tüketildiğinde; Lipoprotein özelliği ile iyi huylu kolesterol olan HDL'yi yükseltir, kötü huylu kolesterol olan LDL'yi düşürür. LDL'nin panzehri olarak bilinir. Günde 4-5 adet tüketimi önerilir.
Yaş cevizi kısa sürede tüketecekseniz, poşetlere doldurarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Eğer daha uzun süre saklamak istiyorsanız, cevizleri tek seferde yiyeceğiniz porsiyonlara ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Üzerine tarih etiketi yapıştırdıktan sonra buzlukta muhafaza edebilirsiniz.
Erken hasat yapılması iç ceviz ağırlığında kayba neden olacaktır. Cevizin hasadı vaktinde yapılmalı, geciktirilmememlidir. Çünkü hasat zamanı geçmiş cevizlerin iç rengi giderek koyulaşır ve kalitesi düşer.
Sonuçlar, 8 hafta boyunca günde 43 g ceviz alımının, sağlıklı bireylerde probiyotikleri ve butirik asit üreten türleri artırarak bağırsak mikrobiyomunu anlamlı ölçüde olumlu etkilediğini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri