Lif ve protein deposu olan taze fasülyenin yarım porsiyonu, 10 gram lif içerir.
Diğer kuru baklagiller de iyi birer protein ve lif kaynağıdır. Pişmiş siyah fasulyede 8,7 gram, kuru fasulyede 5,5 gram lif bulunur.
Yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yeşil fasulye, salatalık, soğan, lahana, kereviz, domates, patlıcan, biber ve mısır da yüksek oranda lif içerir. Bu sebzelerden yüksek oranda lifi alabilmek için çiğ tüketilmeleri önerilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Tavuk Etinin Besin Değerleri
1 porsiyon tavuk sote (170 gram) 288 kcal, 28,46 gram protein, 5,2 gram yağ ve 4,14 gram lif ile yüksek oranda kolesterol, sodyum, potasyum, kalsiyum, A ve C vitamini ile demir içerir.
Posa yani lif sadece meyve, sebze, baklagiller, fındık, fıstık ve çekirdeklerden alınabilir. Süt yumurta ve ette posa yoktur.
Marulun bol lif içermesi tokluk hissi verir ve yemeye engel olur. Ayrıca çok az yağ içerir.
Lifli gıdalar: Baklagiller, pancar, pırasa, enginar, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, keten tohumu gibi lif bakımından zengin gıdaların tüketimi bağırsakların harekete geçmesine yardımcı olmaktadır. Yine lifli gıda gruplarından fasülye, bezelye ve mercimek kabızlığa iyi gelmektedir.
Bağırsaklar, baklagillerde ve birçok meyveyle sebzede bulunan lifleri emip parçalayamıyor. Bu nedenle lifler, bakterilerin yoğunlaştığı kolona kadar pek fazla bozulmadan ulaşıyor. Lustig, bu bakterilerin bir kısmının işte bu liflerle beslendiğini ve sürecin yan ürünlerinden birinin de gaz olduğunu aktarıyor.
Bulgur, karbonhidrat kaynağı olan pirinç ve makarnaya göre oldukça zengin bir besin. İçeriğindeki vitamin, folik asit ve lif ile oldukça sağlıklı.
Ceviz. Bir avuç cevizde günlük ihtiyacınızın 10'da biri kadar lif bulunmakta. Sağlıklı bir atıştırmalık, hem de salatalar ve tatlılar için çok iyi bir ek gıda olan ceviz aynı amanda bir “iyi yağ” kaynağı.
Sebzeler; lif açısından zengin olan sebzeler,brokoli, havuç, domates, bezelye, kabak, patates, mısırdır.
Lif eksikliği vücutta sistemik inflamasyona yol açar. Sağlıklı bir diyette 30-50 gram lif olmalıdır. Besin yönünden zengin, kalorisi az, lifi bol yiyecekler ömrü uzatır. Sıvı kaloriler lifsizdir, iştahı azaltmazlar.
Tam tahıllar; mercimek, fasulye, nohut gibi baklagiller; patates, kabak, domates gibi sebzeler ve elma, portakal, kayısı, muz gibi meyveler suda çözünen lifli besinlerdendir. Suda çözünmeyen lifler, sindirim sistemini hareketlendirir ve destekler.
Portakalın yararlı etkilerini elde edebilmek için suyunu değil, tamamını kullanmak gerektiğine işaret eden ve 1 büyük boy portakalda sadece 86 kalori olduğunu aktaran Kandıralı şunları söyledi: "Bir büyük boy portakal 4 gram diyet lifi içerir. En az günlük önerilen diyet lif ihtiyacının yüzde 10'unu karşılar.
Zeytinyağlılara ya da salataya çok yakışır. 100 gramda yaklaşık 5-6 gram lif içerir. Brüksel lahanası, brokoli ile akraba olan turpgillerden bir sebzedir. K vitamini, potasyum, folat ve kanserle savaşan güçlü antioksidanlar bakımından çok yüksektirler. 100 gram başına 3,7 gram lif içerir.
Lifli besinler, enerji yoğunluğu düşük olduğundan ve su çekici özelliğinden dolayı mide içeriğinin yoğunluğunu artırarak midenin boşalmasını geciktirir. Mide boşalmadığı için tokluk hissini artırarak, yeme isteğini azaltır. Enerji içermediği ve tokluk hissi verdiğinden, zayıflamaya yardımcı olurlar.
Kuru erik, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller (portakal, greyfurt, mandalina), ıspanak, Brüksel lahanası, brokoli, enginar, bezelye, fasulye, mercimek, chia tohumu, keten tohumu, tam tahıllı çavdar ekmeği, kefir gibi besinler kabızlıkta oldukça faydalıdır.
Kuru erik, yüksek lif içeriğinden dolayı sindirime yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı azaltır.
Lifli gıdalar, vücutta olumlu etkiye sahip olan gıda türlerindendir. Genel anlamda lifli gıdaların faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık sorununun ortadan kalkmasını sağlar. Kabızlığın yanı sıra ishal sorununun yok edilmesinde de etkilidir.
Diğer Posalılar; Elma, portakal, ahududu, yaban mersini,esmer pirinç,muz, yulaf ezmesi,çavdar ekmeği, kırık bezelye,ay çekirdeği, yeşil fasulye, badem, armut ve enginardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri