Geniş alanlarda bodur taze fasulye yetiştiriciliği yapılan yerlerde sıra usulü mibzerle ekim yapılır. Sıra arası 50-65 cm, sıra üzeri 10-25 cm ve 2-3 cm derinliğe tohum bırakılır. Dekara 5-7 kg tohum ekilir.
Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir.
Fasulye tohumu 15-20 °C'de çimlenmekte, 15 °C'nin altında yavaşlamakta, 10 °C'nin altında ve 35°C'nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C'nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Yarıya kadar torakla dolu saksıya fasulyeleri kökleriyle birlikte dikkatlice yerleştirin ve birkaç parmak yükseklikte toprakla etraflarını örtün. Yüzeyi şeffaf naylon ile kapatıp arada nemlendirin. Ortalama 1 hafta sonra saksıda fasulyeleriniz büyümeye devam edecektir.
İlgili 40 soru bulundu
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
Fasulyelerin hızlı büyümesi için pamuğun ıslaklığı oldukça önemli. Pamuk hiçbir zaman kuru kalmamalı, çok sulu olmamalıdır. Pamuk kurudukça az miktarda su ekleyerek nemlendirebilirsiniz. Fasulyelerin filizlendiğini çok kısa sürede gözlemleyebilirsiniz.
Ekim mibzerle (havalı) 45cm sıra arası ve çeşit özelliğine göre 8-10-12 cm sıra üzeri mesafe ile toprakta tav seviyesinden 5 cm derine yapılmalıdır. İçine en az 5, en fazla 7 adet tohum koyulur ve toprak kapatılır. Yavaş yavaş kendini göstermeye başladığında dalların diplerine çubuklar dikilir.
Fasulye tohumu ekimi yapmak için Nisan ve Mayıs aylarını tercih etmeniz gerekecektir. Fasulye tohumunu ekileceği zaman havanın güzel olması ve toprağın da soğuk olmaması son derece önemlidir.
Cam kaseye veya cam kase yoksa yatay plastik bir kabın içine bir avuç pamuğu ikiye bölüp yarısını iyice yayın. Fasulyeleri yan yana dağınık şekilde pamuğun üzerine yerleştirin. İkinci parça pamuğu fasulyelerin üzerine kapatın. Fazla bastırmayın ki fasulyeler nefes alabilsin.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever.
işlenmiş toprağa fasulye tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 4 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 6-10 gün içerisinde gerçekleşecektir.
En çok taze fasulye yetiştiren bölgeler ise Karadeniz ve Akdeniz Bölgesidir.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
3-4 günde bir defa hasat olgunluğuna gelmiş fasulye meyveleri toplanır. Hasatta bitkinin zarar görmemesine özen gösterilir. Baklalar yukarıya doğru çekilerek koparılır.
Fasulye tohumu dikileceği zaman toprak ısısı 20 derece civarında olmalıdır. Fasulye tohumu ekilirken hem toprağın hem de havanın ısısı kontrol altında tutulmalıdır. Uygun şartlar sağlandığında fasulye tohumları 7 ile 10 gün arasında çimlenir.
40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma süresi yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Fasulyeler taze olarak değerlendirilecekse ekimden 50-55 gün sonra hasada başlanır.
Fasulye Tohumu 40 Günlük Amerikan - Atlantis (Oturak) Yetiştiriciliğinde Verim Ve Hasat. 40 günlük atlantis fasulye dekardan alınacak verim ortalama 180 – 240 kg kadardır. Olgunlaşma günü yaklaşık 40-45 gün aralığındadır.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Sırık bezelye ve fasulye tarımında bitkilere budama biçiminde bir müdahale yapılmaz. Sırık domates yetiştiriciliğinde ise seradaki biçimde budama uygulanır.
Fasulyenin ihtiyaçlarına bağlı olarak bünyesinde %18 oranında azot, %46 oranında fosfor içeren gübrenin kullanılması uygun olmaktadır. Bu gübre Diamonyum Fosfat olarak isimlendirilmektedir. Yani, taban gübresi olarak geçmektedir.
Fasulyeyi bir gece önceden mutlaka ıslatmayı unutmuyorlar ve tuzun tamamen içine işlediğinden emin oluyorlar. Fasulyeler düdüklü tencerede değil büyük tencerelerde mutlaka içme suyuyla haşlanıyor. Suyun üzerinde oluşan köpükleri dikkatlice alıyorlar ve fasulyelerin hafif yumuşayana kadar pişmesine dikkat ediyorlar.
Doğradığınız 1 adet büyük boy kuru soğan ve 2 diş doğranmış sarımsakları hafif bir renk alana kadar kavurun. 600 gram doğranmış taze fasulyeyi de ekleyerek kavurma işlemini sürdürün. 2 çay kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 3 adet rendelenmiş domates ve 1 su bardağı sıcak suyu da ekledikten sonra güzelce karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri