Kabuklu yemişler doğal yağ içerikleri nedeniyle mide boşalmasını geciktirir ve kan dolaşımına glikoz salınmasını yavaşlatır. Kabuklu yemişler kayısı da dahil düşük ila orta glisemik indeksli kurutulmuş meyvelerle birleştirildiğinde kan şekeri dalgalanmalarını önlemeye yardımcıdır.
Greyfurt, elma, kayısı ve kivi gibi meyveler tercih etmek. Sıvı alımına dikkat etmek. Taze kuruyemişlerden yararlanmak ve bunları beslenme rutinine dahil etmek şeker hastalığına iyi gelir.
Kayısı: Kuru kayısı hem metabolizmanızı hızlandırır hem diyet beslenmesinde sizi tok tutar hem de şekerin yükselmesini önler. Böylesine faydalı bir meyvenin tüketimi diyabet beslenmesinde önemli yer tutar.
Özellikle bebeğin kemik gelişimine yardımcıdır ancak hamilelerin doktorlarına danışarak tüketmesi tavsiye edilir. Fazla tüketimde kan şekeri hızla yükselir ve gün kurusu kayısı faydaları zararları olarak karşımıza çıkabilir.
Glisemik indeksi yüksek, yani kan şekeri değerlerini hızlı değiştirebilen üzüm, incir, muz, kavun, karpuz ve kuru meyvelerin tüketimi bazı kişiler için sakıncalı hale gelebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Yüksek besin değerine sahip olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Kuru kayısının atıştırmalık olarak ideal tüketim adedi yetişkin bireylerde günde 8 adet olmak üzere bu miktarın ikişer – üçer adet şeklinde ara öğünlerde alınması önerilmektedir. Bu miktarlar vücudumuzun gereksinim duyduğu A, E ve C vitaminlerinin gerekli ve yeterli miktarda karşılanmasına yardımcı olacaktır.
Çünkü şeker isminden dolayı tatlı yemenin sıkça neden olduğu düşünülen şeker hastalığında gizli düşmanlar beklenmeyen tatların içeriğinde de gizli olabilmektedir. Bu yanılgıya en sık neden olan enerji kaynağı ise karbonhidrat olarak karşımıza çıkmaktadır.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Havucun en önemli faydalarından biri diyabet hastaları için uygun ve besleyici bir sebze olmasıdır. Lifli yapısı sayesinde kan şekerinin hızlı yükselmesini önler. Glisemik indeksi düşüktür. Kan şekerini dengelemek için diyabet hastaları açısından oldukça kullanışlıdır.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Glikoz dengesinin sağlanması için tüketeceğiniz karbonhidratların doğru seçilmesi önemli. Diyabette ideal olan sebze, meyve, tam tahıllı ürünler, baklagiller gibi sağlıklı karbonhidratları tüketmektir. Beyaz ekmek, makarna, pirinç ya da şekerli gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
Kırmızı kan hücreleri yaklaşık 2-3 ay aktiftir, bu nedenle test üç ayda bir yapılır. HbA1c yüksekliği, kanınızda çok fazla şeker olduğu anlamına gelir. Bu, gözleriniz ve ayaklarınızla ilgili ciddi sorunlar gibi diyabet ilişkili problemler geliştirme olasılığınızın daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz "Meyvelerin olumlu etkilerinden faydalanabilmek için porsiyon kontrolü olmazsa olmaz. Kayısı için porsiyonu 4 kayısı olarak düşünebiliriz.
Diyet programlarında yer alan, kilo verilmesine engel olan rahatsızlıklara karşı sabahları aç karnına tüketilmesi gerekir. Akşamdan ılık suya konulan kayısının sabahları suyu içilmelidir. Bağırsak florasının korunmasıysa bağışıklık sistemini güçlendirmesine bağlıdır.
Kabızlık sorunu çeken ve sindirim sisteminin daha sağlıklı çalışmasını isteyenler ise sabahları aç karnına ılık su ve 2 adet kayısı yemeleri tavsiye edilir. 1 parça kayısı 1-2 yudum ılık su şeklide devam tüketilmesi halinde gün içinde bağırsakların daha çok çalıştığı görülmektedir.
Bağırsakların düzenli ve rahat çalışmasını sağlar. Kabızlığı önler ve mevcut olan kabızlığı hafifletir. Şişkinliğin atılmasına yardımcı olur. Özellike sabahları aç karına kuru kayısı tüketilmesi tavsiye ediliyor çünkü kuru kayısı, gece boyunca sindirim sisteminin artan asit düzeyini dengelemektedir.
Kayısı bol miktarda vitamin içerir. Zengin bir A vitamini, potasyum ve lif kaynağı deposudur. Ancak meyveye duyarlı bireyler arasında alerjiye sebep olabilir. Kayısı alerjisi duyarlılığı olan çok sayıda insan, özellikle huş ağacı polenine karşı ve diğer meyvelere karşı da aşırı duyarlılık gösterebilir.
Görünüş itibariyle, sarı renkteki kükürtle kurutulan kayısılar kadar çekici olmamasına rağmen, tatları çok daha lezzetlidir. Kükürtle kurutulan kayısıların, sağlık açısından tehdit oluşturmayacak miktarda kükürte izin verilmesine rağmen, gün kurusunun çok daha sağlıklı olduğunu unutmamak gerekmektedir.
Günlük ihtiyaç duyulan sıvının yeterince tüketilmesi, kan şekerini sağlıklı bir aralıkta tutmaya yardımcı olur. Sıvı tüketimi, böbreklerden idrar çıkışını artırarak kandaki fazla şekerin vücuttan atılmasını sağlayabilir.
Şeker hastalığını düşürmek ve denge yakalamak için en önemli bitkiler içerisinde tarçın gelir. Aynı zamanda diyabet ile mücadele eden zencefil ve kan şekerini kontrol altına alan çörek otu bu konuda öne çıkar. Meyve olarak Çilek, greyfurt ya da portakal gibi kaynaklar dengeli şekilde tüketilebilir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir. Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri