Bu kapsamda balık yıkandıktan sonra iyice kuruduktan sonra buzdolabı poşetine konmalıdır. Uygun saklama koşullarına riayet edildiğinde balık 1-2 ay buzdolabında saklanabilir. Buzluktan çıkardığınız balığı da aynı gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir.
Balık iç organları temizlenmeden normal koşullar altında dolaba konmaz. Temizlik işi aslında balığın ne zaman tüketileceği ve mevsimin ne olduğu ile ilgilidir. Yaz aylarında balık çok çabuk bir şekilde buzdolabına ulaştırılmalıdır. Balık satan yerlerde iç temizliği çok uygun bahşişler ile yaptırılabilir.
Buzdolabının normal katında (buzluk kısmı değil) 3 gün dayanabilir. Buzlukta ise buzdolabının cinsine göre değişiklik gösterir. Eski tip bir buzluğunuz varsa ve sadece 0 dereceye kadar soğutuyorsa en fazla 14 gün dayanır. Bir kilodan daha büyük balıklar ise 6-8 ay dayanır.
Balıkları doğrudan buzluğa atmak da en yaygın olarak yapılan hatalardan. Aslında balıkları öncesinde bir süre buzdolabının içinde bekletmeli, yaklaşık 1-2 saatin sonunda ise derin dondurucuya kaldırmalısınız. Böylece balıklarınızın dokusunu sağlıkla korumuş olursunuz.
İlgili 43 soru bulundu
Balığın Tazeliğini Anlamanın Püf Noktaları
Taze balığın etli kısmına dokunduğunuzda eti daha diridir. Ancak balığınız yumuşamışsa balık bayattır. Taze balığın pulları kolay bir şekilde kopmaz ve rengi parlaktır. Balık yeterince parlak görünmüyor ise yüksek olasılıkla bayattır.
Dr. Mustafa Sarı, "Taze palamutları derin donduruculara atalım. Sıfırın altında 18 derecede dondurduktan sonra, bir iki aylık sürede hiç sorun yaşamadan rahatça tüketebiliriz." şeklinde açıklamada bulundu.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Temizlenmiş, yıkanmış balıkları naylon torba içinde saklıyorsunuz. Halbuki bu durum balığın hava almasını engelleyecektir. Bunun yerine streç filme sarılı olarak buz içinde yatırarak saklamak daha doğru olacaktır.
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Palamut balığı güzelce yıkandıktan sonra kesme tahtasına sırt üstü olarak konulur ve boşaltım organı üzerinden yatay kesik atılır. Daha sonra isteğe bağlı olarak yüzgeçleri ayrılır ve baş bölgesi kesilir, iç organlar çıkartılır ve kan pıhtıları ile organ kalıntılarının temizlenmesi adına bol su ile içi dışı yıkanır.
Bu surenin sonunda (balıklar iyice tuzda piştiğinde) ben balık dilimlerini 2 şer 2 şer strece sarıp, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya koyuyorum. Böylece balıklar hem fazla tuzlu olmuyor hem de sararıp yağlanmıyor. Eti parlak ve çok güzel oluyor. Deneyeceklere afiyet olsun.
Bayat balık suda havada kalır. Taze balığın ağız kısmı genelde kapalıdır. Bayat balığın ağız bölümü açılmaya başlar. Taze balıkta, doku kılçıklarından daha zor ayrılır.
-Balıklar su içinde uzun süre bekletilmemelidir. -Ambalajlar önce buzdolabının +40C'lik raflı bölmesinde birkaç saat soğutulmalı, sonra derin dondurucuda şoklayarak dondurulmalıdır.
Salamura olarak hazırlanan lakerda, buzdolabında 30 gün boyunca muhafaza edilir. Kavanozun kapağının güvenli olmasına dikkat edebilirsiniz. Eğer lakerdayı daha sonra yemek için hazırlıyorsanız, buzluk poşetine aktarıp derin dondurucuda daha uzun süre koruyabilirsiniz.
Mikrodalga ile çözdürme işlemi balıktaki kalite kaybının en aza indiren yöntemlerden biridir. Dolayısıyla tavsiye edilen yöntemlerin başında mikrodalga ile çözündürme gelmektedir. Diğer yöntem ise eğer vaktiniz varsa dondurucudan çıkarttığınız balığı buzdolabınızın üst kısmına koyarak çözdürebilirsiniz.
balıkları dondurmadan önce temizlemek gerekir ama hamsi, sardalya gibi balıklar temizlenmeden buzluğa konulmalıdır. dondurma işi mümkünse 2-3 saat 0 -4 derecede sonra buzlukta olmalıdır, mümkünse tatlı suyla yıkamadan deniz suyuna soktuktan sonra dondurulmalıdır.
palamut bol olduğunda kışın tuzlayıp,yaz aylarında. patates haşlaması,minzi ve turşu ile tüketilir.Balık. ayıklandıktan sonra bir gün tuzlu suda bir günde tuzda. bekletilir.3.gün kalın tuzla kavonozlara dizilir.
Balık dolapta en fazla 2 gün durabilir.
Kalan et, tavuk ve balığınızı hava geçirmeyecek kaplarda muhafaza edin veya alüminyum folyoya sarın. 2. Piştikten iki saat sonra soğutmanız gerekmektedir. Aynı zamanda bu gıdalar soğuduktan 3-4 gün içerisinde tüketilmelidir. Aksi halde gıda zehirlenmelerine yol açabilir.
2-Balık. Balık da tekrar ısıtıldığında besin değerini kaybediyor. Ancak daha da önemlisi hijyenik açıdan risk taşıması. Bu risklerden kaçınmak için balığı mutlaka pişirdiğiniz sıcaklıkta ısıtmalı ve bir kereden fazla ısıtma işlemini tekrarlamamalısınız.
Ortalama -18 C'lik derin dondurucularda; hamsi, istavrit gibi küçük balıklar 3 ay; orta büyüklükteki levrek, palamut, lüfer gibi balıklar 5-6 ay; daha büyük balıklar ise 6-8 ay kadar saklanabilir.
Çingene palamudu iken tavada; Palamut halini aldığında ise takoz şeklinde tavada ya da kelebek şeklinde ızgarada pişirilmesi uygundur. Lakerda: Torik balığı alınır ve temizlendikten sonra 3 parçaya ayrılır. Buzlu suda kanı iyice gidene kadar 3-4 gün bekletilir. Sonra süzülüp; kurutulur ve tuza yatırılır.
Büyük balıkları derin dondurucuya koymadan önce temizleyip iyice yıkamanız gerekir. Kâğıt havluyla kuruladığınız balıkları tek tek streç film ile sararak dondurursanız birbirine yapışmalarını önlemiş olursunuz. Bu şekilde sardığınız balıkları buzdolabı poşeti içine yerleştirerek dondurucuya koyabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri