Salatalığın iyisi kısa, kalem gibi dümdüzdür, sapı yeşil olan tazedir. Salatalığın boyu büyüdükçe içi yumuşar ve tatsızlaşır. Şekilsiz, bir ucu kalın, bir ucu ince salatalıkların içi sünger gibi çıkar. Tazeliğini ise sapının yeşilliği ele verir.
İyisi kısa, parlak ve kalem gibi dümdüz olmalıdır. Ne kadar büyürse o kadar yumuşar, tatsızlaşır. Pütürlü salatalık iyi değildir. Sapı yeşilse salatalık tazedir.
Salatalık günlük hayatta en çok kullanılan ve tüketilen ürünlerden biridir. Çoğu kişi salatalığı sebze olarak bilir ve bu şekilde tanımlar. Ancak salatalık bir meyvedir. Çekirdekli bir yapıya sahip olan salatalık, bilimsel açıdan bakıldığı zaman meyve kategorisinde yer almaktadır.
Marul seçerken dikkat etmeniz gereken ilk nokta kapalı olarak satılan marulları tercih etmemek olabilir. Bu şekilde satılan marullar nemli şekilde poşet içerisinde yer alacakları için daha hızlı solacaklardır. Dış alanda satılan, kabarık ve açık yeşil yapraklı olanları tercih etmelisiniz.
Domates, ağır ve kabuğu ince, ezilmemiş, düzgün, iyi şekillenmiş koyu kırmızı renginde ve (çok sert olmamak kaydıyla) sert olmalıdır. Domatesin kokusu da tazeliği ve doğallığı hakkında ciddi ipucu verir ayrıca domatesi kestiğinizde içinin beyaz olmamasına da dikkat etmelisiniz.
İlgili 29 soru bulundu
Koyu yeşil ve yapısı sert olan salatalıkları tercih etmelisiniz. Bunun yanında sapının yeşil olması da taze olduğunu göstermektedir. Kabak:Sert, kabuğu zedesiz ve açık yeşil renkli olmasına dikkat edilmelidir.
Ellerinizin yanmaması için havlu ya da fırın eldiveni kullanabilirsiniz. Kavanozların ağzını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip bir gece bekletin. Hazırladığınız sosları, domates kullandığınız tüm tariflerde kullanabilirsiniz.
Marul bitkisi bol güneşi sever, azot ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetişir. Çoğu zaman, marul bitkileri arasında 20-30 cm ve sıralar arasında 50-60 cm mesafe bırakılır. 1 hektarlık olan bir alanda (10.000 metrekare), yaklaşık 50.000 adet bitki dikebiliriz. Sık sık sulama yapmalıyız.
1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. 2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür.
Fiyatların artmasının sebebi; işçilik maliyetleri, hava şartları, gübre maliyetleri çok fazla arttı. Bundan dolayı da fiyatlar arttı. Şu an verim az. İthal edilen tohumlar da azaldı.” dedi.
Türkiye'de Salatalığın En Çok Yetiştiği İller
Ülkemizde salatalık üretimi en çok İç Anadolu Bölgesinde olduğu için bu bölgedeki illerde daha çok salatalık yetişmektedir. Ancak İstanbul'da yetişen Çengelköy salatalığı da meşhurdur.
Salatalıklar yaz sebzeleri olmalarına rağmen soğuktan hoşlanırlar. Bu nedenle, buzdolabının sebzelik çekmecesinde 2 haftaya kadar bozulmadan bekleyebilirler. Ancak en iyi kalite için maksimum 1 hafta içinde tüketmek en iyisidir.
3 bin yıldan beri Asya ve Afrika'da yetiştirilmekte olan ve anavatanı muhtemelen Hindistan olan hıyar; B ve C vitaminleri yönünden zengindir ve bünyesinde yüksek miktarda kalsiyum, fosfor, demir ve diğer besin maddelerini de bulunmaktadır. Hıyar tohumu da idrar artırmaya iyi gelmektedir.
Eğer bu sebzelerin rengi solduysa, yaprakları diriliğini kaybetti ise tazeliğini yitirdiği düşünülmelidir. Meyvelerin bozulduğunu ise şeklinin ve renginin değişmesi (kabuğunun büzülmesi, renginin kararması) ve oluşan kötü kokudan anlayabilirsiniz.
Bozulmaların belirtileri her sebzede aynı olmayabilse de morluklar, lekeler, renk bozulmaları, küf, sümüksü yama, kötü tat ya da kötü koku en bariz belirtilerdir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Marulun bitkisinin onlarca alt çeşidi vardır, kıvırcıkta bu çeşitlerden biridir. Hatta kıvırcık marulunda yazlık ve kışlık olarak alt sınıfları vardır. Kıvırcık, göbek, yedikule gibi tüm bitkiler de bir marul çeşididir.
Marul serin ve fazla güneş almayan ortamı seven bir bitkidir. Yaz aylarında hafif gölgede diğer zamanlarda güneşe koyabilirsiniz. Kullanacağınız toprak gübreli olursa marul daha hızlı bir büyüme gerçekleştir. Öncelikle saksının içerisine üzerinde 8 cm boşluk kalacak şekilde toprak eklenir.
Tüm marulu Koroplast Buzdolabı Poşetine koyup buzdolabının sebzelik bölümüne koyun. Sirkeli suda bekletip yıkadığınız marulları havlu kağıtlarla kurulayıp kilitli poşet içerisine yerleştirin. Ve kilitli poşetin havasını alarak kilitleyin. Buzdolabının sebzelik bölümüne yerleştirin.
Marul bitkisinin toprağı her zaman nemli olmalıdır. Sulama sıklığını belirlemek için parmağınızla toprağa bastırabilirsiniz. Eğer toprak çok kuruysa su verin. Eğer toprak çamur kıvamındaysa bir süre sulama yapmayın.
Marul tohumu ekim zamanı Akdeniz sahil kuşağında ağustos- aralık ayları arasında yapılmaktadır. Marul fidelerinin dikim zamanı ise eylül- ocak aylarında yapılmaktadır. Hasat işlemine ise eylül ayında başlanmaktadır. Çok fazla soğuk kış ayları haricinde haziran sonuna kadar devam etmektedir.
Tohum ekiminden 7-10 gün sonra tohumlar çimlenir. Tohumlar çimlenip fideler 3-4 yapraklı olduğunda seyreltme işlemi yapılmalıdır. Tek yıllık serin iklim sebzesi olan marulun yetişme süresi 2-4 ay olarak değişir. soğuğa kısmen dayanıklıdır, nemli havalara gereksinim duyar.
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Sıcak havayı seven olan domates genellikle yaz aylarında güneş ışığıyla birlikte olgunlaşır. Olgunlaşması için bir diğer etken sudur. Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri