Peki Neden Mide Ağrıtır? Normal şartlarda kuru soğan yedikten sonra mideme dokundu diye yakınanlara bunun nedenini soğan zarı olduğunu söylemek doğru olur çünkü soğan zarı lifli bir zardır. Bu zar, bağırsaklarda sindirimi sırasında ortaya bir gaz çıkar böylece, bağırsaklarda bulunan gaz miktarında artış olur.
Yeşil Soğanın Zararları
Özellikle üzerindeki zarı hassas mideye sahip bireylerde mide sorunlarına, ağrı ve yanmalarına neden olabilir. Yine hassas sindirim sistemine sahip kişilerde gaz problemlerine ve hazımsızlığa neden olabilmektedir. Bu da kişilerde rahatsızlık oluşturabilir.
Bazı insanlar çiğ soğana karşı reaksiyon gösterirken bazı insanlar hem çiğ hem de pişmiş soğana karşı reaksiyon gösterir. Soğan , sarımsak, arpacık soğanı ve Frenk soğanı alliumun bitki cinsinin bir parçasıdır. Soğana alerjisi olan veya hassasiyeti olan kişiler genellikle diğer alyumlara karşı da hassastır.
İlgili 25 soru bulundu
Her gün bir soğan yemek uykusuzluğa karşı tüketilmelidir. Böylece kişiler rahat bir şekilde uyuyabilir. Sindirim sistemi rahatsızlığı olan kişiler soğan tüketebilirler. Düzenli bir şekilde soğan tüketmek sindirim sistemi ile bağırsakları da temizleyerek rahatlamasını sağlar.
Mide hastalığı ülser, kanser, kişilik yapısıyla ilişkili gastrit vakalarıdır. Bu hastalar rahatlıkla soğan, sarımsak tüketebilirler hatta ülserli hastalar her besini tüketebilirler. Ancak soğan ve sarımsak, herkeste farklı reaksiyonlar göstermekle birlikte reflü hastalarının şikayetlerini artırabilir.”
Normal şartlarda kuru soğan yedikten sonra mideme dokundu diye yakınanlara bunun nedenini soğan zarı olduğunu söylemek doğru olur çünkü soğan zarı lifli bir zardır. Bu zar, bağırsaklarda sindirimi sırasında ortaya bir gaz çıkar böylece, bağırsaklarda bulunan gaz miktarında artış olur.
Taze soğan anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil soğan şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilsoğan şeklinde olmalıdır.
Brokoli, soğan, karnabahar, lahana, greyfurt, portakal, limon gibi sebze ve meyveler gaz oluşumuna neden olur. Kahve, kola, çay gibi kafeinli içecekler de gaz oluşumunda etkilidir.
Taze soğan, sarımsak, soğan gibi keskin tatları olan sebzeler, içinde yüksek fruktoz barındıran bir besin lifi çeşidi olan fruktan barındırıyorlar. Besinlerin gaz yapmasına sebep olan moleküller de fruktoz molekülleridir.
Kokudan kurtulmanın en pratik yollarından biri sütten geçer. Soğan veya sarımsak yedikten sonra dişleri ve dili fırçalayıp süt ile ağzı çalkalayıp sütü içmek kokuyu giderecektir. Bir tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağı suda eritip bu su ile ağzı çalkalayarak suyu içmek kokunun kaybolmasına yarayacaktır.
Vücudunuz soğanı zararlı olarak gördüğü için histamin gibi kimyasallar salgılayarak önlem alır. Bu kimyasallar ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Gerçek bir soğan alerjisi nadir olarak görülür. Bazı kişilerde soğana karşı duyarlılık vardır.
Histamin vücudumuzda bir enzim tarafından parçalanır. Merkez sinir sistemindeki histamin esasen histamin N-metiltransferaz(HMT) tarafından parçalanırken sindirim sisteminde bulunan histamin diamin oksidaz (DAO) enzimince parçalanır.
Özellikle kaşıntı ve lekeler alerjilerin en büyük belirtileridir. Soğan alerjisinin oluşma nedeni, içerisindeki bazı besin değerleri bazı vücutlarda kabul edilmiyor. Bu sebepten dolayı vücut tepki göstererek alerjiyi meydana getiriyor. Soğan içeren tüm gıdalar alerjiye sebep oluyor.
Potansiyel Yan Etkileri
İntolerans gelişebilir. Mide ekşimesi, kramp, ishal ve gaz sorunlarına sebep olabilir. Göz ve ağız tahrişine sebep olabilir. Soğan kesildiğinde oluşan gaz, gözlerinizde batma hissine neden olan nöronları aktive eder ve gözyaşı oluşur.
Gaz problemi için alınabilecek önlemlerden bazıları şunlardır: Anne bebeğini emziriyorsa, soğan,karnabahar, lahana, brokoli portakal, limon, greyfurt,kuru fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır.
Aynı zamanda yeşil soğan, mideye iyi gelir. Mide zarında üreyebilecek zararlı bakterileri de engeller. Ülserden korur ve kan şekerini dengelemeye yardımcı olur. Burun tıkanıklıklarını önlemeye yardımcı olur.
Besin değeri açısından zengin bir yiyecek olan yeşil soğanın kalorisi düşüktür. Yüksek lif oranına sahip olan yeşil soğan kabızlıkla mücadele eder. Günlük lif ihtiyacının neredeyse yüzde 10'unu karşılar. Bağırsak sağlığını korur ve zayıflamaya destek olur.
Midede reflüyü tetikleyebilecek gıdalar arasında çiğ salata, soğan, sarımsak, acı pul biber, turşu, portakal, greyfurt var. Bunların özellikle geç saatlerde tüketilmelerini reflü hastalarına kesinlikle önermiyoruz.
MİDE ASİDİNİZİ ARTTIRIR
Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketmenizi önermiyoruz.
Akciğere bağlı hastalıklar ve astım gibi rahatsızlıklara iyi gelir. - Yeşil soğan göz sağlığına da oldukça etkili olan besinler içerir, göz sağlığını korur. - Böbrek taşı olanlara iyi gelecektir.
Mide tarafından sindirimi zor gerçekleştirileceği için soğan ve sarımsak kısa süre içinde ishal etkisi oluşturmaktadır. Sofraların en sık kullanılan sebzelerinden olan sarımsak ve soğan, çok fazla tüketimde bağırsaklara zorlu dakikalar yaşatabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri