Tuzlu su, kavanoza yavaş yavaş eklenir, suyun dibe inmesi beklenmelidir. Kavanoz ağzına kadar suyla doldurulduktan sonra, yaprakların üste çıkmasını önlemek için üzerine plastik bir parça veya temiz bir taş konulur. Kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılır. Serin bir yerde muhafaza edilir.
Asma yapraklar sarı rengi alana kadar bekletin. Sararan asma yapraklarının suyunu iyice süzün. Buzdolabı poşetlerine kullanacağınız miktarlarda koyup, ağızlarını kapatın. Hazırladığınız asma yapraklarını buzlukta saklayabilir, istediğiniz zaman da buzluktan çıkartıp, kullanabilirsiniz.
şimdi yaprakları bir yemek yapımı olacak şekilde buzdolabı poşetlerine eğmeden, bükmeden ,düz açık yaprak şeklinde koyun ve torbanın havasını alarak (torbada hava kalmasın) torbaların ağzını kapatın..
Haşlanan yaprakları bir kevgirler kaynar sudan alıp yan tarafta beklettiğiniz soğuk su dolu kaba aktarın, Burada 1-2 dk. beklettikten sonra kilitli buzdolabı poşetlerine koyup bastırarak havasını çıkarın ve kilidini kapatıp buzdolabına kaldırın.
Damarı az olan, ince, tüysüz, körpe yaprakları seçin. Yırtıkları olmaması iyi olur. Tuza basarak, ya da konserve gibi hazırlayarakda asma yapraklarınızı kış için saklayabilirsiniz. Ama en kolay ve etkili yöntem buzlukta saklama yöntemidir.
İlgili 25 soru bulundu
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız. Suyu belli aralıklarla değiştirerek, yaprağınızı kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.
Sıcak su içinde beklettiğiniz kapakları kurulayarak kavanozlara sıkıca kapatıp ters çevirin. Bir süre sonra kavanozları düz koyarak kapakları biraz daha sıkıştırın. Önemli olan kapaktan hiç hava almamasıdır. Bu şekilde güneş görmeyen bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz.
Etli taze yaprak sarması veya zeytinyağlı taze yaprak sarması yapmak için, yaprağın önceden haşlanıp yumuşatılması gerekir böylece içini koyunca kolaylıkla sarılır. İşte yaprak, kolay sarım için haşlanır veya kaynar su içinde bekletilir.
Özellikle uzun süre saklayabilmek için asma yaprakları adına salamura yöntemi yaygın kullanılır. Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün.
Kabınız dolduktan sonra yaprakların üzerini geçecek kadar kaynamış su ilave edin. Uygun bir tabakla ağırlık verin ki bütün yapraklar suyun içinde olsun. Tuzunu çekmesi için ve yumuşaması için 6-7 saat tabağı kaldırmadan bekletin.
Yapraklar sarılabilir yumuşaklığa kavuştuysa sudan çıkarabilirsiniz. Kaynayan sudan çıkarılan yaprakların soğuk suya alınması renklerinin daha canlı yeşil kalmasını sağlar.
İyice yıkanan yapraklar süzülür ve 8-10 tane yaprağı alınarak düzenli küçük desteler yapılır. Kaynar suda ters yüz edilir, rengi dönünce çıkarılır. Süzülüp soğutulan yapraklar bir pişirimlik olarak buzdolabı poşetlerine konur ve derin dondurucuya kaldırılır.
Salamura yapılacak yapraklar ince ve damarsız olmalıdır. Asma yapraklarını geniş bir tepsiye ya da temiz bir plastik kaba yerleştirin. İçme suyunu tencerede kaynatıp içine tuzu ve limon tuzunu ekleyin. Tuzlu suyu yaprakların üzerine döküp tepsinin ya da kabın üzerini bir tepsiyle kapatarak 12 saat kadar bekletin.
Yaprağın parlak kısmı alta gelecek şekilde bir tabağa yerleştirin. Üzerine iç harçtan yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar koyun. Kenarlarını içe doğru katlayarak sıkıca sarın. Dilerseniz bu aşamada henüz pişirmeden buzdolabı poşetlerine pay ederek buzluğa kaldırabilirsiniz.
Sıkıca sarmaya özen gösterin ki pişerken kırılmalar, patlamalar olmasın. Tüm yaprak sarmalara aynı işlemi uygulayarak sarın. Ardından elde ettiğiniz yaprak sarmaları buzdolabı poşetinin içerisine dikkatli bir şekilde dizerek aktarın. Buzluğa kaldırın ve donmaya bırakın.
Pişmiş Sarmalarınızı Hava ile Temas Ettirmeyin
Sarmaları pişen tencere içerisinden ağzı sıkı kapalı buzdolabı kaplarından birine alarak kolaylıkla saklayabilirsiniz. Kabın ağzını hiç açmadığınız sürece 4-5 gün boyunca saklayabilirsiniz. Buzluğa koyduğunuz sarmaları ise 20-30 güne dek tüketebilirsiniz.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Erbaa yöresinin üzüm yaprağı, Türk mutfak kültüründe geniş yer kaplar. İnce ve lezzetli oluşu yaprağı meşhur kılmıştır. Çünkü Erbaa yaprağı incedir, tül gibidir ve damarları yoktur. Kendine has harika aroması vardır.
Yaprakların üzerine yassı temiz bir taş konarak bidon dolana kadar su eklenir. Ağzı sıkıca kapatılır. Güneş görmeyen serin bir yerde 10 gün bekletilir.
Ağızları ters gelecek şekilde serin ve güneş almayan bir yere dizin. Canınız istediğinde ise konserve kavanozun ağzını açıp yaprakları tencereye dizip 1 çay bardağı su ve göz kararı sıvı yağda orta ateşte 5 dk kaynatın. Afiyet olsun.
Eğer bir gece önceden suya yatırmayı unutursanız aynı gün içinde yaprak sarmaları sarmaya başlamadan önce salamura yapraklarınızı ılık suda 2-3 saat kadar bekletebilir, hiç vakit bulamazsanız kaynattığınız suya atıp bir süre beklettikten sonra çıkarabilirsiniz. Bu, sert yaprakların da yumuşamasını sağlayacaktır.
Sıvı yağ ile sarımsak kavrulur ve salça eklenir . Sonrada yapraklar 1-2 dakika çevrilir ve yaprakların üzerini geçecek kadarda su bırakılır. 5 dakika da öle kaynar sonra limon veya limon tuzu eklenir . Tuz da eklenir . Soğumaya bırakılır.Afiyet olsun !!
6- Asma yapraklarını derin dondurucuda 6 ay saklayabilirsiniz.
İçme suyunu tencerede kaynatıp içine tuzu ve limon tuzunu ekleyin. Tuzlu suyu yaprakların üzerine döküp tepsinin ya da kabın üzerini bir tepsiyle kapatarak 12 saat kadar bekletin. Bekleme süresinin sonunda yaprakları porsiyonlayıp bağladıktan sonra bastırarak kavanozlara yerleştirin.
Buzlukta saklanan sarmaları çıkardıktan sonra, buzların erimesi beklenir. Buzlar çözüldüğünde, tencereye alınan sarmaların üzerine ılık su eklenir. Suyla birlikte zeytinyağı ve limon da ekleyerek sarmanıza güzel bir tat katabilirsiniz. Kısık ateşte pişirilmeye bırakılan sarmalar, yaklaşık 30 dakika sonra tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri