Zencefil, taze kök bitki olarak, kuru kök veya öğütülmüş toz hali ile pek çok yerde satılan kolay ulaşılabilir bir üründür. Kök zencefil kaynatılarak çay gibi tüketilebilir, çeşitli yemeklere eklenebilir. Toz hali ise çeşitli besinlerle karıştırarak kullanılabilir.
Su kaynadıktan sonra içine sırasıyla toz zerdeçalı ve zencefili ekleyin. 10 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra çayı bir süzgeç yardımıyla bardağa alın ve biraz ılıdıktan sonra şifa niyetine için. Tadından hoşlanmazsanız içine bal ve limon da ekleyebilirsiniz.
Acı tadından dolayı zerdeçal ve bal birlikte kullanılabilir. İçerisine zencefil ekleyerek daha da lezzetlendirebilirsiniz. Hintliler zerdeçalı yemeklerinde yağın içerisinde karabiber ile birlikte kullanır.
Zerdeçal, her ne kadar şifalı bir bitki olsa da, aşırı tüketimde yan etki gösterebilir. Olası yan etkilerinden birkaçı mide ağrısı ve bulantısı, baş ağrısı, kalp çarpıntısı ve kan sulanması, ishal ve gazdır. O yüzden günlük kullanım miktarı aşılmamalıdır. Bu miktar günde 6 ila 8 gram, yani 1 yemek kaşığıdır.
Taze zerdeçal ne kadar tüketilebilir? Her gün düzenli olarak taze zerdeçal tüketmek isteyenler için günlük kullanım miktarı 6 – 8 gramdır.
İlgili 29 soru bulundu
Toplanan kökler taze olarak tüketilebileceği gibi toz halinde de tüketime uygundur.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Zerdeçal, var olan mide problemlerini daha da kötüleştirebilir ve diyabetli hastalarda kan şekerini çok düşürebilir. Karaciğer hastalığı veya safra kesesi taşı olanlar. hamile kadınlar veya emziren anneler zerdeçal tüketiminden kaçınmalıdır. Kanser ilaçlarıyla etkileşimler olabilir.
Özellikle zencefil ve zerdeçal böbrek taşı oluşumunun önlenmesinde ve böbreklerin temizlenmesinde yararlıdır.
Soğuk ve grip salgınlarının yoğunlaştığı kış aylarında zerdeçal zencefil ve bal ile hazırlanan karışım oldukça etkilidir. Ses kısılması ve öksürüğe iyi gelen bu karışım ayrıca boğaz ağrısını ve bademciğin iltihaplanmasını önler. Doğal bir antiseptik olan zerdeçal solunum yollarını açar.
Karıştırma kabına 3 yemek kaşığı yağsız yoğurt koyun. Üzerine 1 çay kaşığı zeytinyağı dökün. Ardından 1 çay kaşığı toz tarçın, 1 çay kaşığı toz zencefil ve 1 çay kaşığı toz zerdeçal ekleyin. Kaşık yardımı ile tüm yoğurtlu zayıflatan kür karışana kadar iyice karıştırın.
Taze zencefil keskin bir tada sahiptir. Ancak yine de çiğ olarak tüketilebilir. Taze zencefilin çiğ olarak tüketilmesi için bir bardak su içerisine rendeleyerek kullanabilirsiniz.
Zencefil Ne Kadar Tüketilmelidir? Zencefil faydalı ve lezzetli bir baharattır ancak önerilenden fazla kullanmak sakıncalı olabilir. Zencefil çayı için önerilen miktar günde 1 veya 2 fincandır. Herhangi bir biçimde günde 4 gramdan fazla zencefil tüketimi önerilmez.
Zencefil, sağlıklı bir besin olsa da bazı kişiler için yan etkiler meydana gelebilir. Mide ve bağırsak sorunu yaşayan, safra taşı olan ya alerjik bir bünyeye sahip olanlara zencefil tüketmeleri önerilmez. Tansiyon hastalarının da kontrollü ve uzman eşliğinde zencefil tüketmesi gerekir.
Zencefili Kimler Kullanamaz? Sindirim sistemi güçsüz kişilerin zencefil tüketmesi önerilmez. Bağırsak hastalıkları ve ülser gibi mide hastalıkları olan kişilerin de aşırı zencefil tüketmemesi gerekir. Mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunlardan kaçınmak için yemek yemeden önce tüketilmemelidir.
Zerdeçal ve hindistan cevizi yağı tarifi:
Bir çorba kaşığı zerdeçal ve hindistan cevizi yağını 4 bardak suya ekleyin ve kaynatın. Günde 2 kere ağrıyan yerlerinize, parmaklarınıza ve bileklerinize uygulayın. 1 haftada şikayet ve eklem ağrılarının azaldığını vücuttaki iltahapın yok olduğunu göreceksiniz.
Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz zerdeçal da çokça tüketilen baharatlar arasında yer alır. İçindeki sağlığa faydalı madde olan kurkuminin açığa çıkabilmesi için yağlarla birlikte tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle yoğurda eklenerek kullanımı oldukça yaygındır.
Zerdeçalı şifa niyetine kullanmak için her sabah bir çay kaşığı zerdeçalı bir bardak su ile karıştırıp tüketebilirsiniz. İkinci kullanım şekli ise; bir çay kaşığı zerdeçalı 1 su bardağı ılık süt ile karıştırarak tüketebilirsiniz. Haftada 3 defa tüketmek yeterlidir.
İbrahim Saraçoğlu zerdeçalın sindirim sistemine, iltihap ve eklem ağrılarına, kalp ve damar sağlığına birçok faydası olduğunu vurgulamaktadır. Toz halindeki zerdeçal etli ve sebzeli yemeklerde, salatalarda ve soslarda kullanıldığı gibi kök yani çubuk zerdeçal da suya atılarak çay şeklinde de tüketilebilir.
Antioksidan etkisi bulunan zerdeçal, gaz ve idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan zerdeçal, boğazı rahatlatmaktadır ve öksürüğe iyi gelmektedir. Zerdeçalın lifli yapısı ve metabolizma hızlandırıcı etkisi, kilo kontrolü sağlamada etkilidir.
Zerdeçal çayı, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde pek çok hastalığa karşı koruyucu özelliği olan lezzetli bir içecektir. Bağışıklığı güçlendirir, sindirim sistemini ve kalp sağlığını destekler, kansere ve Alzheimer'a karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri