Taze ve toz zerdeçal ise çorbalarda ve pilav gibi et yemeklerinde kullanıldığında parlak sarı bir renk verir ve zerdeçalın içindeki faydalı bileşenlerden yararlanılmasını sağlar. Zerdeçal yoğurtla birlikte tüketildiğinde sindirimi düzene sokar ve kilo vermeye yardımcı olur.
Kurutulmuş baharat olarak zerdeçal toz haline getirilerek; tatlılarda, çorbalarda, pilavlarda, et yemeklerinde, söğüş ve çeşitli sebzelerde baharat olarak kullanılır. Evde hazırlanan peynir veya sürmelik yağlara sarı bir renk vermesi için de zerdeçal tercih edilir.
Tabiatın altın reçetesi taze zerdeçalla yemeğe, çorbaya, ete, balığa, salataya, yoğurda, her şeye sağlık katmak çok kolay!
Zerdeçal genellikle yemeklerde bir baharat olarak kullanılır. Özellikle fırınlanmış sebzelerde zerdeçal yemeğe çok farklı bir tat katmaktadır. Zerdeçalı yemeklerde kullanmak için öncelikle sebzeleri fırınlamadan üzerlerine biraz zeytinyağı ile bir çay kaşığı kadar zerdeçal ekleyebilirsiniz.
Zerdeçal sebzelere hem renk hem de doku verecektir. Bu baharat özellikle karnabahar, patates ve kök sebzelerle çok yakışır.
İlgili 22 soru bulundu
Zerdeçalın, diğer baharatlar gibi yoğun bir kokusu yoktur. Daha çok rengi ile ön plandadır. Tadı da çok keskin değildir. Hafif köriyi andıran çok karakteristik olmayan bir tadı vardır.
Günümüzde zerdeçal sindirim ve karaciğer sorunları, eklem ağrıları ve deri rahatsızlıkları için kullanılır. Bitki uzmanları hazımsızlık ve ishalin yanı sıra Crohn ve ülserativ kolitis gibi enflamatuar bağırsak hastalıkları için tavsiye ederler.
Zerdeçal her türlü tüketilebilir, fakat içerdiği kurkumin yalnızca yağda çözünebilir olduğundan yağ içeren yemeklerin yanında veya yoğurt gibi içeriğinde doğal olarak yağ bulundurulan besinlerle karıştırılarak tüketilmesi daha sağlıklı bir seçenektir.
Sağlığa faydaları nedeniyle bolca tüketilmesi tavsiye edilen zerdeçalın renk ve tat kattığı tavuk sote, özellikle yemek pişirmek için çok zamanı olmayanların favorisi olacak.
Hem görüntüsüne hem lezzetine bayılacaksınız. Klasik pilav tariflerinize farklı bir renk katmak isterseniz zerdeçallı pilav tam size göre. Dilerseniz farklı baharatlar ve kuru yemişler ekleyerek zenginleştirebileceğiniz zerdeçallı pilav, akşam yemeklerinin gözde olmaya aday. Şimdiden afiyetler olsun!
Yeni kaynamış suya bir ya da bir buçuk çay kaşığı zerdeçal tozunu ekleyebilirsiniz. Bu karışımı yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakmanız gerekmektedir. Demlenmiş olan zerdeçal çayını süzüp afiyetle tüketebilirsiniz. Zerdeçal çayı tek başına hazırlanabileceği gibi içine çeşitli meyve ve bitkiler de katılabilir.
- Rendelediğiniz zerdeçalı temiz ve kuru bir buzdolabı poşetine koyarak buz dolabında saklayınız. - Zerdeçalı diğer baharat çeşitlerinde olduğu gibi rutubetsiz ve karanlık yerlerde saklamaya özen gösteriniz. - Zerdeçalı güneş görmeyen, ışık almayan bir ortamda cam kavanozun içerisinde de saklayabilirsiniz.
Zerdeçalın yan etkileri nelerdir? Zerdeçal uzun bir süre boyunca, çok yüksek bir dozda kullanıldığında; ağız kuruluğu, mide ağrısı, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı veya gaza neden olabilir. Zerdeçal kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir. Bu, kanama bozukluğu olan kişilerde morarma ve kanama riskini artırabilir.
Çok pratik ve çok lezzetli bir yemek. Nohut sevmeyen çocuklarınız, bu yemeğe bayılacak. İçerisinde salça veya domates olmadığı için ekşilik de olmuyor. Ayrıca zerdeçalın kendine has lezzeti ve yemeğe verdiği sarı renk çok hoş oluyor.
Karaciğeri yenileme özelliği vardır. Karaciğer yağlanmasını yine düzenli kullanımda engellemeye yardımcıdır, karaciğer yağlanması tedavisinde de kullanılır. Kanın temizlenerek cildin de güzelleşmesini sağlar. Kan şekerinizi dengeler, açlık hissinizi azaltır, uzun süre tokluk hissi verir.
Hindistan'da yaygın olarak kullanılan, kökleri koyu sarı bir bitkidir. Peki, zerdeçal ne kadar tüketilmeli? Bir günde kabul edilebilir tüketim oranı 6-8 gramdır. Bu da 1 yemek kaşığına denk gelmektedir.
Fırında Zerdeçallı Tavuk Kebap Tarifi İçin Malzemeler
1-2 diş dövülmüş sarımsak. 1 çay kaşığı tuz. 1 çay kaşığı zerdeçal. Yarım çay kaşığı karabiber.
Zerdeçal çorbalarada çok yakışıyor.Her zaman yaptığım terbiyeli tavuk çorbasına bu kez zerdeçal kattım.tadını neredeyse hiç hissetmedik.Eğer zerdeçal kokusundan hoşlanmıyorsanız,miktarı azaltabilirsiniz.
1) Çorbalara Renk Veren Baharat
Aynı zamanda soğuk kış günlerinde grip ya da soğuk algınlığını önlemek için çorbalara ekleyeceğiniz zerdeçal sayesinde hastalıkları da en aza indirgeyebilirsiniz.
Öncelikle taze zerdeçal kökünü ince ince kıyarak çok küçük parçalar haline getirin. Ardından 2 bardak suyu kaynatın. Parçaladığınız zerdeçaldan 1 çay kaşığı kadarını demliğin içine koyun. 8-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Tüketilen her gıda olduğu gibi alerjik reaksiyona sebep olabilir. Mide bulantısı sebep olabilir. Aşırı tüketilmesi durumunda vücudumuzda demir eksikliğine yol açabilir. Kan veya kan basıncı için ilaç kullanılıyorsanız uzmanlar tarafından tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Zerdeçal et ve sebze yemekleri, soslar ve bitki çaylarında kullanılabilir. Şifa kaynağı olan zerdeçal soğuk algınlığı gibi enfeksiyonların iyileşmesine yardımcı olur. İltihap tedavisinde de yardımcı rol oynayabilir. Düzenli tüketildiğinde kanser gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini düşürür.
1 bardak kadar sıcak suyun içerisine bir tatlı kaşığı zerdeçal ve yarım limon suyu ilave edip karıştırın. 1 hafta boyunca her gün 1 bardak tüketin. Her bir haftanın ardından 2 hafta mola verip öyle devam etmeniz daha sağlıklı olacaktır. En iyi sonucu almak için kahvaltıdan önce aç karnına içmeyi tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri