Bunun için gereken belgeler ile birlikte kargo şubesi, çağrı merkezi veya resmi web sitesi aracılığıyla bir şikayet kaydı oluşturmalısınız. Türk Ticaret Kanunu 874. maddesine göre tazmin sürecinin başlatılabilmesi, taşıma faturası tarihinden itibaren 10 günlük süre içerisinde talepte bulunmanız ile mümkündür.
Tazmin faturasını İade fatura olarak kesmek için menüdeki “Satışlar” sekmesinden “Fatura Ekle” butonuna basıp “Yeni Ürün Ekle” seçeneğini kullanarak KDV'yi “0” yazıp kaydedin. Buradaki hizmet/ürün kısmına bazı kargo firmaları “Tazmin Bedeli” yazmanızı ister, ancak bu firmaya göre değişiklik gösterir.
sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak mecburiyetindedirler." hükmü yer almaktadır. Buna göre, mahkeme kararına istinaden mal sahibi tarafından tazminat adı altında Şirketinize ödenen bedel için fatura düzenlenmesi gerekmektedir.
Bu faturalar doğal olarak satıcı ile alıcı arasında düzenlenen bir sözleşmeye istinaden ileri tarihlerde teslim edilecek mallarla ilgili faturalardır.
Tazminat, hukuka aykırı bir eylem sonucunda meydana gelen maddi veya manevi zarara karşılık olarak ödenen bedeldir.
İlgili 16 soru bulundu
Kargonuzun taşıma esnasında zarara uğradığını düşünüyorsanız, bu zararın giderilmesi adına tazmine konu olan siparişiniz için en yakın kargo şubesine, en kısa sürede ilgili evraklar ile başvurmanız gerekmektedir. Hasarlı eksik dönen kargolar için mutlaka karşılıklı olarak tutanak tutulmalıdır.
Arapçadan dilimize geçmiş olan tazmin kelimesinin çoğulu tazminat şeklinde yazılır. Türkçede daha çok tazminat şeklinde kullanılan bu sözcük ''zamn'' kökünden türetilmiştir. Zamn, birisine kefil olmak manasına gelirken, tazmin de bir kişinin ya da şirketin zararını karşılamak demektir.
İhracat kayıtlı satışlar için kesilen faturalarda KDV dahil edilmez ve istisna faturası kodu kullanılır. Araçlar, Petrol Aramaları ve Teşvik Belgeli Yatırımlar: Bazı özel durumlarda, araç satışları, petrol aramaları veya teşvik belgeli yatırımlar gibi işlemlerde istisna uygulanabilir.
Ürünün kendi istisna fatura kodu seçilerek, faturada belirtilmesi sağlanır. Eğer birden fazla ürün için KDV'siz fatura kesecekseniz ve hepsinin istisna kodu da birbirinden farklıysa, 350 – Diğerleri kodu seçilerek KDV muaf durumu belirtilir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Çeşitli nedenlerle Şirket tarafından personele ödenen kıdem tazminatlarının site yönetimlerine yansıtılması işlemi KDV'ye tabi olup, düzenlenecek yansıtma faturalarında KDV hesaplanması gerekmektedir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Bu durumda taraflar karşılıklı anlaşarak şu işlemleri gerçekleştirebilirler. a)Yanlış kesilen fatura temel fatura ise o faturanın tutarı kadar içeriği aynı bir faturayı B firması A'ya keser cari hesap böylece sıfırlanır.
Alıcı müşteriye ulaştırılmadan önce taşıma esnasında gönderinin hasara uğradığının tespit edilmesi halinde söz konusu gönderiler adrese teslim edilmeksizin hasar kaydı ile göndericiye iade edilir. Bu durumda e-ticaret platformuna bilgi verilerek alıcı müşteri ücret iadesi süreci başlatılır.
Taşıma esnasında hasara uğrayan, kaybolan kargolarla ilgili şirketimizce tazmin işlemi yapılmaktadır. Tazmin talep formunu doldurup, gerekli evrakları ekleyerek kolayca talepte bulunabilirsiniz. Formunuz ve evraklarınız bize ulaştığı an itibariyle incelemeleri başlatılır.
Tazmin Başvurusu:
Müşterinin (alıcı ya da gönderici), gönderinin çıkış veya varış yaptığı hizmet birimine ya da hizmet biriminin bağlı olduğu Bölge Müdürlüğü'ne yazılı dilekçe ile başvurması gerekmektedir.
Fatura üzerinde bulunan e-fatura veya e-arşiv fatura bilgileri ekranına giriş yapın. Fatura tipi olarak “istisna fatura” tipini seçin. Açılan ekrandan istisna kodları karşınıza çıkacaktır. Fatura kalem bilgilerinde bulunan 0 KDV ile girmiş olduğunuz ürün veya hizmetin KDV istisna kodunu seçin.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Bedelsiz bir ihracat da olsa bir mal alışverişi olduğundan dolayı fatura kesilmesi icab eder. Bu kapsamda satılan malın aslında bir “bedeli” olduğundan ve stoğu bulunduğundan dolayı bedelsiz ihracat faturası muhasebe kaydı yapılması gerekir. Söz konusu mal maliyeti hesaplanarak giderleştirilir ve stoktan düşülür.
KDV indirimi yapılması mümkündür.
Mesela Aralık 2019 ayı tarihini taşıyan fatura Şubat 2021 de kayda alınmışsa KDV indirimi yapılmaz. Bu faturadaki KDV dahil tutarın 2021 de kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.
Örneğin gıda gibi indirimli oran uygulanan mallar için KDV oranı %8'dir, genel oran ise %18'dir. Fiyat farkı faturasında ilgili orana yer verilmelidir. Fiyat farkı ödenmesi gereken ürün istisnai olarak KDV'den muafsa fiyat farkı faturasında da KDV'ye yer verilmez.
KDV dahil satış tutarı: Mal ya da hizmet bedeline KDV tutarının eklenmesi ile oluşan tutar. KDV hariç tutar: Mal ya da hizmet bedeline KDV tutarının eklenmemiş halidir.
Arapça kökenli bir sözcük olan tazmin kelimesi, zamn kökünden türetilmiştir. Zamn, kefil olmak anlamına gelirken tazmin, bir şeyin bedelini ödemek ve zararını karşılamak demektir.
Arapça gramerinde, ister fiil ister isim isterse harf olsun bir lafzın anlamının, bir diğerinin anlam çerçevesine dahil edilmesi; Arap edebiyatında ise, §iir veya nesir türlerinden bir edebi esere ba§ka bir eserden alıntı yapılması tazmin terimiyle ifade edilir.
Tazminat ilkesi, sigorta şirketinin kaybın güncel değerinden fazla ödeme yapmaya onay verdiğini; bir başka ifade ile sigortalının kayıptan dolayı kar etmemesi gerektiğini ifade eder. Pek çok mal ve hasar sigortası sözleşmeleri tazminat sözleşmesidir. Sigortalanabilir menfaat ilkesi, bir diğer önemli yasal ilkedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri