Verem hastalığı, yani tıbbi adıyla tüberküloz (TB) hava yoluyla bir bireyden diğerine yayılan, bulaşıcı bir akciğer hastalığıdır. Verem hastalığı Mycobacterium Tuberculosis isimli bakterilerden kaynaklanır. Verem hastalığı tedavi edilebilir ve verem aşısı ile önlenebilir bir hastalıktır.
Günümüzde tüberküloz basilini öldüren çok güçlü ilaçlar vardır. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek ve ilaçlara direnç gelişimini önlemek için tedavide 4 çeşit ilaç birlikte kullanılmaktadır. Tedavide kullanılabilecek temel ilaçlar: izoniyazid, rifampisin, etambutol, pirazinamid veya morfozinamid, streptomisin'dir.
Reçete düzenlenmesi
Hastanın adı, yaşı, cinsiyeti, bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumu, Tc Kimlik Nosu, düzenlenen hastane tarafından verilmiş protokol, tarih içerir. Reçetenin gövdesi genellikle alınız manasına gelen Rx, Rp kısaltmaları ile başlar. Esas kısmında ilaç adı veya majistral ilaç formülü bulunur.
Çok ilaca dirençli tüberküloz (Multi Drug Resistant, MDR-TB), ilk basamak anti-TB ilaçların en güçlü iki üyesi olan İzoniazid (INH) ve Rifampisin (R) antibiyotiklerinin her ikisine birden direnç geliştirmiş tüberküloz basilleri için kullanılan terimdir.
İlgili 15 soru bulundu
Türkiye Klinikleri Göğüs Hastalıkları Dergisi. En az İzoniazid (İNH) ve Rifampisine (RİF) karşı dirençli basillerin neden olduğu tüberküloz "Çok İlaca Dirençli Tüberküloz (ÇİD TB)" olarak tanımlanmaktadır.
Tüberkülozun kesin tanısı bakteriyolojiktir. Tüberkülozdan şüphelenilen hastalardan usulüne uygun üç balgam örneği alınır. Balgam çıkaramayan hastalarda balgam indüksiyonu ya da açlık mide suyu incelenir. Bu yolla da örnek alınamazsa bronkoskopik lavaj sıvısı bu amaçla kullanılabilir.
Mor reçete:
Kan ve kan ürünleri için düzenlenen reçetelerdir.
R ve Rp Latince'de alınız anlamına gelen “Recipe” (recipio), P ve Pr Fransızca'da “Prenez” kelimesinin kısaltılmasıdır, H ise “Hipokrat”'ın baş harfini gösterir.
REÇETE KELİMESİNİN KÖKENİ VE Rx KISALTMASI. İngilizcede yemek tarifi olarak bildiğimiz Recipe, eczacılığın en temel kavramlarından Reçete kelimesiyle.
Mycobacterium tuberculosis isimli bakterinin solunum yollarından vücuda girmesi ile özellikle akciğerlerde yaygın iltihap gelişmesine neden olan Tüberküloz, halk arasında Verem Hastalığı olarak da bilinen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır.
Tüberkülozun kesin tedavisi ve tekrarlamaması için tedavi sürecinin en az 6 ay olması gerekir. Bazı durumlarda bu süre 9 ila 12 ay a kadar uzatılabilir. Tedavi süresince ilaçların düzenli olarak ve belirlenen süre boyunca kullanılması gerekir.
Tüberküloz hastalığı, en çok akciğerleri tutar. Hastalığın tuttuğu diğer organlar, lenf bezleri, akciğer zarları, kemikler, böbrekler, beyin zarlarıdır.
Terabayt, dijital bilgide kullanılan bayt biriminin bir katsayıdır. Ön ek olan tera, 1000'in dördüncü kuvvetini temsil eder ve SI birim sisteminde 1012 anlamına gelir, ve bu nedenle bir terabayt bir trilyon bayttır. Terabaytın kısaltması TB olarak kullanılır.
Primer tüberküloz, basil ile ilk kez karşılaşanların %5-15'inde ortaya çıkan bir enfeksiyondur. İnhalasyon yoluyla alınan mikroorganizma, akciğerin en sık orta lob, alt lob süperior ve üst lob anterior segmentlerine yerleşir.
Bu yardım programı kapsamında şartları sağlayan ve Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından başvurusu kabul edilen Tüberküloz veya SSPE hastalarına (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar düzenli nakdi yardım yapılır. Bu rakam 2022 yılı İkinci yarısı için 3.336,03 TL.'dir.
- Reçetede günlük kullanım dozu için 3x2 yazılı ise; (3X2) X 30 = 180 hesaplaması sonucu C Spreyi reçete ile verilebilecektir.
İlaç verilmesinde genel kural en fazla dört kalem ilaç, yedi günlük tedavi dozu ve her kalemden de bir kutu ilacın hekim tarafından reçeteye yazılmasıdır. Ancak, bir kutu ilacın yedi günlük tedavi dozunu karşılamaması durumunda gerekli miktardaki ilaç hekim tarafından reçeteye yazılabilecektir.
Yavaş salınımlı tabletler ilaç isminden sonra gelen aşağıdaki kısaltmalardan biriyle ifade edilir: süreli salınım [time release (TR)], sürekli salınım [sustained release (SR)], uzamış salınım [extended release (ER)], uzun etkili [long-acting (LA)], kontrollü salınımlı [controlled release (CR)].
Siyah Kutu Uyarısı (Black Boxed Warning): Siyah kutu uyarısı FDA tarafından reçete ile satılan ilaçlara konulan en sert uyarı şeklidir. Siyah çerçeveli kutu içindeki bu uyarılar, bir ilacın hastaneye yatırma hatta, ölümcül de olabilecek çok ciddi yan etkilere sahip olabileceğini gösterir.
Pembe: Bu, yasal sağlık sigortası olan kişiler için reçete sayfasının rengidir. Böyle bir reçete 28 gün boyunca geçerlidir. Yeşil: Bu reçete kağıtlarında doktorlar reçetesiz satılan ilaçları önermektedir.
B-Cetveli: Zehirli ilaçlar (Afyon, arsenik asit, banotu, belladon civa, kantarid gibi). C-Cetveli: Ayrı bulundurulacak ilaçlar (amilnitrit, bakır sülfat, benzokain, iyodoform, kafein, kinidin sülfat, kreozot gbi).
Testin çalışıldığı laboratuvara, diğer illerden de kan alınarak kargo ile gönderilmekte ve sonucu alınabilmektedir. T-SPOT.TB Test sonucu pozitif ise, kişi verem basili ile infekte olmuş demektir. T-SPOT.TB sonucu negatif ise, kişi verem (tüberküloz) basilini vücuduna almamış demektir.
Yetişkin dönemde geçirilen tüberküloz hastalığı genellikle fazla kalıcı hasara yol açmaz. Bunun nedeni artık organların kendini tamamıyla geliştirmiş olmasıdır. Çocukluk döneminde geçirilen tüberküloz hastalığı ileride hava yollarının kalıcı genişlemesi(bronşiektazi), KOAH gibi hastalıklara neden olabilir.
Verem hastalığının tedavi süresi yaklaşık olarak 6-9 ay arasında değişen sürelerde tamamlanmış olur.Tedavi planının tamamlanamaması halinde hastalarda bir süre sonra tekrar verem hastalığı gelişebileceğini belirten Prof. Dr.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri