Kemalpaşa tatlısı (Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı veya Mustafakemalpaşa Tatlısı), Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, küçük süthanelerde üretilmeye başlanan bir peynir tatlısıdır.
Kemalpaşa Tatlısı, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde üretilen, özel bir peynirden imal edilen ve tarifine uygun olarak haşlandıktan sonra kışın kaymak, yazın da dondurma ile servisi yapılan bir tatlı türüdür.
Dünya savaşı başlarında ilçeye gelen (o zamanki adı Kirmasti) muhacır (göçmen) ailelerin bu lezzeti ilçeye getirdikleri rivayet edilir. O dönemlerde sadece koyun sütünden senenin belli zamanları evlerde tüketilmek için yapılmış bir tatlıdır.
1920'li yıllarda, köprüye yakın köşe başındaki işyerinde serüvenine başlayan bu tatlı, özel formülüyle 100 yıla yakın babadan evlada üç kuşaktır bu dükkanda insanlara sunuluyor.
Hep Kemalpaşa tatlısı ve peynir tatlısı arasındaki farkı merak etmişimdir ikiside birbirine benzer ve aynı şekilde pişer. Meğer esas olanı yani meşhur Kemalpaşa tatlısı zaten peynirle yapılırmış. Diğerleri , içerisine peynir koyulmadan yapılan taklit tatlılarmış..
İlgili 29 soru bulundu
Bugün size Kemalpaşa tatlısı ile bir muhallebi hazırladım. Aslında orijinal adıyla Mustafakemalpaşa Peynir Tatlısı demeliyiz çünkü bu leziz tatlı adını Bursa ilinin Mustafakemalpaşa ilçesinden almıştır.
Hayrabolu Tatlısı; Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinin Trakya şivesinde söylenişi Hayrabol ismiyle de bilinen ana malzemesi irmik ve tuzsuz peynir olan şerbetli bir yöresel tatlıdır.
Yüksek besin değerine sahip olan tatlı, binlerce yıllık geçmişiyle Türk lezzetleri arasında geleneksel bir değer haline geldi. Geleneksel Türk lezzetlerinden biri olan aşure, BBC tarafından efsanelere dayanan geçmişi ve temsil ettiği kültürel kodlarla 'dünyanın en eski tatlısı' olarak nitelendirildi.
Şekerpare. Farsça şakar (şeker) ve bûre (börek) kelimelerinin birleşmesiyle ortaya çıkmıştır bu tatlının adı. Osmanlı mutfağında şekerli kurabiye olarak da adı geçer.
Tatlıları ikiye böldüm sıkma torbasına aldığım kremayı hem aralarına hem de üstlerine sıktım. Tabağa yerleştirdim. Ben tahin ve fıstık ile servis yaptım. Deneyeceklere afiyet olsun.
Önce hazır kemal paşa tatlısının şerbeti kaynatın. Kaynayan şerbete tatlıları ekleyin. 1 pakette genelde 25 adet oluyor.
Tatlılarımızın altını bıçakla bir iki delelim . Bu kaynayan şerbete atalım . Kısık ateşte 10 dk kaynadıktan sonra kalan 3 su bardağı su ile 2 su bardağı toz şekeri eriterek dökelim . Tereyağını, vanilyayı, limon kabuğunu koyup karıştıralım .
Tencereye suyumuzu koyalım toz şekerin 2 bardağını koyalım. Kaynamaya başlayınca içine cin babaları atalım. 10 -15 dk orta ateşte pişirerek çekmesini bekleyelim. Sonra kalan şekeri biraz su ile eritip vanilyayı limon suyunu içine atıp karıştıralım. Tatlıların üzerin ekleyelim bir 15 dk bu şekilde kaynatalım.
Kemalpaşa, Artvin'in bir ilçesi ve bu ilçenin merkezidir.
Gerçek Kemalpaşa tatlısı, peynirsiz yapılmaz. Taze ve günlük sütten üretilmiş tuzsuz peynir içermelidir.
çikolatalısı da çıkan bir çeşit tatlı. kemalpaşa'dan geçerken fabrikasına uğranıp alınası.. tüm şuruplu tatlılarda olduğu gibi yapımında kullanılan şurubuna göre tadı acaip değişen tatlıdır.
İbiza ismi; Arapça "Yabisah" (يابسة) kelimesinden gelmiştir. Sebebi de; Orta Çağ'da önemli bir süre Müslümanlar'ın kontrolünde kalmış olmasıdır. Katalanca'da ise; Eivissa ismi kullanılmaktadır.
İbiza tatlısına çok sevilen ve gözde bir tatlı olan saray lokumu tatlısının ufalanmış bisküvi ile sarılmış hali diyebiliriz. Neden ispanyada bulunan ibiza adasının isminin verildiğini bende bilmiyorum. Artık buna ibiza tatlısı diyorlar.
Dilber dudağı, bir çeşit hamur tatlısıdır. Bursa'da yapılan bir tatlıdır.
Islak keki, sütlü hafif kreması ve üzerine serpilen bisküvili hindistan ceviziyle sütlü tatlı severlerin favorisi haline gelecek olan bu tatlıyı daha önce denemediyseniz hemen kolları sıvayın.
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor. Hazırlanan tepsiler Onikişubat ilçesi Akif İnan Mahallesi'nde faaliyet gösteren bir pastaneye getirilerek tatlı yapıldı.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Kırşehir Höşmerim Tatlısı (Kırşehir Un Helvası)
Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır.
Höşmerim, Balıkesir yöresine ait peynirli bir tatlıdır.
Coğrafi işaret belgesiyle geçen yıl tescillenen Aksaray'ın İncelek tatlısı, ramazan ayında iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Aksaray mutfağının önemli lezzetlerinden "İncelek tatlısı" ramazanda iftar sofralarının vazgeçilmezleri arasında.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri